اثبات و انکار رابطه زوجیت

اثبات و انکار رابطه زوجیت : رابطه زوجیت بین افراد یکی از روابطی است که مسئولیت های بزرگی را به وجود می آورد. از جمله این وظایف و مسئولیت ها می‌توان به پرداخت نفقه و مهریه و تمکین عام و خاص از شوهر اشاره کرد.

بنابراین ممکن است افراد پس از ایجاد رابطه زوجیت برای فرار از این وظایف و مسئولیت ها به انکار رابطه زوجیت بپردازند، در نظام حقوقی ایران برای رسیدن به این حقیقت که رابطه زوجیتی وجود داشته یا رابطه زوجیتی در کار نبوده راهکارهایی را پیش بینی شده است.

اثبات و انکار رابطه زوجیت

در بعضی از مواقع پیش می آید که شخص داشتن رابطه زوجیت با دیگری را انکار می‌کند و بیان می دارد که هیچ گونه عقدی را اعم از دائم یا موقت با چنین زنی منعقد نکرده است.

شخصی که مدعی رابطه ی زوجیت است باید وجود این رابطه را اثبات کند و بار اثبات را او به دوش بکشد و علت این امر وجود قاعده فقهی (البینه علی المدعی والیمین علی المنکر) می باشد برای توضیحات بیشتر در ادامه با وکیل خانواده عدل جویان همراه باشید.

اثبات و انکار رابطه زوجیت

منکر شدن نسبت به رابطه زوجیت زمانی پیش می آید که عقد نکاح و ازدواج در دفتر ازدواج و طلاق به ثبت نرسیده باشد.

البته امروزه ضمانت اجرای برای عدم ثبت ازدواج و نکاح در دفتر ازدواج و طلاق وجود دارد که آن حبس تعزیری درجه هفت، یعنی حبس از 91 روز تا 6 ماه می باشد و همچنین به پرداخت جزای نقدی درجه پنج یعنی پرداخت 8 تا 18 میلیون تومان محکوم خواهد شد.

راه های اثبات زوجیت

همانطور که در مشاوره حقوقی اثبات زوجیت نیز بان داشتیم ، طریق اثبات زوجیت شامل موارد زیر می باشد :

  • شهادت شهود و کسانی که در لحظه وقوع عقد نکاح و ازدواج شاهد و نظاره گر عقد نکاح و ازدواج بوده اند: این افراد می توانند در دادگاه حاضر شده و بر وقوع نکاح و رابطه زوجیت بین این زن ومرد شهادت دهند
  • سند کتبی: از جمله ادله که بسیار محکم می باشد و می توان به آن برای اثبات زوجیت استناد کرد، سند نکاح می باشد که حال این سند نکاح می‌تواند یک سند نکاح رسمی باشد و یا یک سند نکاح عادی که بین طرفین به وسیله بزرگان آنها نوشته شده باشد. البته که اگر سند نکاح رسمی باشد دلیلی بسیار محکم و قاطع برای اثبات رابطه زوجیت می باشد و اگر سند آنها یک سند عادی باشد که نزد بزرگان و زوج و زوجه تنظیم شده می تواند در دادگاه ادله ای برای اثبات زوجیت باشد. اما این سند عادی ممکن است مورد انکار یا تردید و یا ادعای جعل قرار گیرد که در این صورت باز این شخص مدعی وجود رابطه است که باید صحت این سند عادی و وقوع آن را اثبات کند. در حالی که در برابر سند رسمی چنین ادعاهایی را نمی‌توان کرد.
  • محکم ترین دلیل اثبات در نظام حقوقی ایران می باشد که می تواند دراثبات رابطه زوجیت هم به کمک طرفین دعوا بیاید. بنابراین اگر اقرار به وجود رابطه زوجیت بین خود و طرف مقابل انجام شود، رابطه زوجیت اثبات می‌شود و ممکن است این اقرار صریح باشد و به صراحت در حین رسیدگی در دادگاه آن را بیان کنند یا ممکن است به صورت ضمنی و در ضمن یک مسئله دیگر و یا در اثر اعمال خود اقرار به وجود رابطه زوجیت کند.

اثبات و انکار رابطه زوجیت

مساکنت و معاشرت زن و مرد با یکدیگر نیز می تواند اماره ای بر زوجیت باشد. مساکنت و معاشرت به این معنا می باشد که زن و مرد همزیستی و هم سکنایی زن و شوهر گونه ای انجام می دهند.

این نکته یعنی اینکه زن و مرد رفتارشان با یکدیگر به مثابه رفتار زن و شوهر می باشد و مانند یک زن و شوهر در یک محل و زیر یک سقف زندگی می کنند.

مجازت انکار زوجیت

اگر این انکار زوجیت با ادله ای که طرف مقابل مبنی بر وجود رابطه زوجیت خود با این شخص بیان می‌کند بی اساس شود. کسی که منکر رابطه زوجیت بوده محکوم به حبس تعزیری درجه 6 می شود.

انکار رابطه زوجیت فقط از طرف زن و شوهر نیست بلکه ممکن است افراد دیگری همانند ورثه زن و شوهر بعد از وفات یکی از طرفین به انکار زوجیت بپردازند.

اگر انکار زوجیت از طرف ورثه انجام شود و بی اساس بودن انکار آنها نیز با بینه اثبات شود، این افراد نیز به حبس تعزیری محکوم می شوند.

 

روند رسیدگی

در صورتی که یکی از طرفین نکاح، منکر نکاح شود طرف مقابل که مدعی وجود رابطه زوجیت بین آن دو می باشد، باید دادخواستی را مبنی براثبات زوجیت در دفتر خدمات قضایی تنظیم کند.دادگاه صالح برای رسیدگی در چنین دعوایی دادگاه خانواده می باشد. البته در صورتی که دادگاه خانواده در حوزه قضایی آن شهرستان وجود نداشته باشد، دادگاه عمومی و حقوقی به این دعوای خانوادگی رسیدگی می‌کند.

پس از تشکیل دادگاه، شخص مدعی وجود رابطه زوجیت بین او و طرف مقابل باید دلایل و بینه خود را تحویل دادگاه دهد. از جمله مدارک لازم برای اثبات زوجیت می‌توان به سند ازدواج و شهادت مطلعان و شاهدان و سوگند طرف مدعی بر وجود رابطه زوجیت اشاره کرد.

اثبات و انکار رابطه زوجیت

در صورتی که طرف منکر، سوگند یاد نکند در این حالت سوگند مدعی رابطه زوجیت می‌تواند به عنوان مدرکی برای اثبات رابطه زوجیت به کار آید.

در صورت اثبات رابطه زوجیت بین زن و مرد طرف منکر رابطه زوجیت به مجازات کیفری حبس تعزیری درجه 6 یا جزای نقدی محکوم می شود.

برای انکار رابطه زوجیت نیازی به دلیل نیست وصرف انکار رابطه زوجیت با لفظ کفایت می کند و ادعای انکار زوجیت پذیرفته می شود و حال آنکه برای اثبات نکاح نیاز به بینه می باشد. ممکن است یکی از طرفین زن و یا مرد به دلایل متفاوت رابطه زوجیت خود را انکار کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *