نحوه رفع سوء اثر از چک برگشتی

نحوه رفع سوء اثر از چک برگشتی : پویایی اقتصادی یک جامعه با معاملات تجاری داخلی و بین المللی آن جامعه مرتبط است. معاملات تجاری در سطح داخلی با اعتبارات بانکی و غیر بانکی معتبر و قانونی انجام می گیرد.

مهمترین رکن معاملات تجاری با اعتبارات بانکی و در سطح داخلی، با استفاده از برگه های رسمی و معتبری به نام چک صورت می پذیرد.
با این حال دسته چک های صادر شده از بانک های داخلی یک کشور، اسباب سوء استفاده برخی از افراد در امور مختلف تجاری و اقتصادی در معاملات خرد و کلان را فراهم نموده است و قوانین مختلفی را در این زمینه از تصویب مجلس شورای اسلامی گذرانده است.

در این مقاله ضمن اشاره ای اجمالی به چک برگشتی و طرق برگشت خوردن یک چک، شما را با روش های رفع اثر از چک برگشتی و یا همان چک بلا محل آشنا خواهیم نمود با وکیل کیفری گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید .

چک برگشتی و یا چک بلامحل به چه معناست؟

در حقوق تجارت، یک چک صادر شده به چهار دلیل ذیل بلا محل بوده و ذی نفع چک، می تواند نسبت به برگشت چک اقدام نماید. چهار علل فوق الذکر عبارتند از:

  1. عدم موجودی مطلق و یا عدم کفایت موجودی حساب به اندازه ای که بتوان چک صادر شده را تسویه نمود.
  2. صدور گواهی عدم پرداخت چک از جانب صاحب حساب چک مورد نظر به علتی از علل مختلف.
  3. اشتباهات سهوی و یا عمدی صادر کننده برگه چک در خصوص امضا، مشخصات، خط خوردگی، قلم خوردگی و …
  4. صادر نمودن چک از حسابی که مسدود است.

با این حال عمده ترین علت برگشت خوردن یک چک، عدم موجودی مطلق و یا عدم کفایت موجودی جهت تسویه چک صادر شده است.

برای کسب اطلاعات تخصصی و کاردبردی در این زمینه می توانید از طریق شماره 44386581-021  با وکیل چک تماس برقرار کنید و مشاوره حقوقی رایگان دریافت نمایید.

آثار چک برگشتی و یا چک بلا محل

صادر نمودن چک بلامحل توسط دارنده حساب بانکی تبعات نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت. مهمترین اثر جانبی کشیدن چک بلا محل قرار گرفتن مشخصات فرد مذکور در لیست افراد بد حساب در بانک مرکزی جمهوری اسلامی است که تا زمان رفع سوء اثر از چک برگشتی، فرد حق دریافت دسته چک جدید از بانک های زیرمجموعه بانک جمهوری اسلامی ایران را نخواهد داشت.

نحوه رفع سوء اثر از چک برگشتی

از آنجا که دسته چک یکی از مهمترین طرق پرداخت های تجاری در انواع معماملات است، چنین نتایج نامطلوبی می تواند اقدامات تجاری فرد را دچار مشکل نماید و به شدت به اعتبار تجاری فرد خدشه وارد می کند.

اما قانون به دنبال جلوگیری از افزایش تبعات منفی مربوط به چک بلا محل، طرق مختلفی را برای رفع سوء اثر از چک برگشتی در استرداد لاشه چک مقرر نموده است که دارنده حساب بانکی نیز می تواند به تبع آن اعتبار خدشه دار شده ی خود را به دست آورد.

نحوه رفع سوء اثر از چک برگشتی

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، طرق ذیل را برای رفع سوء اثر از چک های برگشتی مقرر و اعلام نموده است که اقدامات ذیل باید در شعب و واحدهای تابعه بانک های مربوطه صورت گیرد. این روش ها عبارتند از:

تامین موجودی

ابتدایی ترین اقدام ممکن برای رفع سوء اثر از چک بی محل، تامین موجودی حداقل به قدر مبلغ درج شده در چک صادر شده است به گونه ای که به تسویه کامل آن چک بیانجامد.

ارائه لاشه چک برگشتی

مشتری باید لاشه چک برگشتی را به بانک تحویل دهد و بانک در قبال دریافت آن به مشتری رسید ارائه نماید.

ارائه رضایت نامه محضری ذی نفع چک به بانک

این کار در صورتی لازم به انجام است که لاشه چک برگشتی به علتی از علل ممکن از جمله سرقت، مفقود شدن، سوختن و … قابل ارائه به بانک نباشد. در این صورت ذی نفع باید با مراجعه به دفتر اسناد رسمی رضایت رسمی خود را نسبت به صادر کننده چک بلامحل اعلام نموده و به جای ارائه لاشه چک، گواهی مزبور را به بانک تحویل نماید.

واریز مبلغ چک به سپرده قرض الحسنه جاری و مسدود نمودن آن به مدت 24 ماه

این امر نیز در صورتی که ارائه لاشه چک و یا رضایت نامه محضری امکان پذیر نباشد انجام می گردد و منوط است به مسدود نبودن سپرده قرض الحسنه جاری مشتری توسط مرجع قضایی و در نزد شعبه مفتوح.

در خصوص واریز مبلغ چک به سپرده قرض الحسنه جاری و مسدود نمودن آن به مدت 24، شعبه افتتاح کننده حساب موظف است ظرف مدت 5 روز کاری و طی نامه ای به صاحب سپرده، تامین وجه چک را به ذی نفع چک برگشتی اطلاع نماید تا نسبت به دریافت وجه مورد نظر اقدام نماید.

  • ارائه حکم قضایی مبنی بر رفع سوء اثر از سوابق چک برگشتی
  • انقضای مدت نگهداری سوابق چک برگشتی در سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران:

در صورت عدم اقدام به هیچ کدام از موارد فوق توسط ذی نفع چک، پس از انقضای مدت هفت سال، سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی از چک برگشتی رفع سوء اثر خواهد نمود.

نکاتی در خصوص قانون رفع سوء اثر از چک برگشتی

مقرراتی که فوقا ذکر نمودیم به تمامی چک های برگشتی موجود در سامانه فوق الذکر تسری میابد.

  • در صورت عدم ارائه لاشه چک و یا سند رسمی و محضری و یا تامین سپرده جاری قرض الحسنه خود ، بانک موظف است اطلاعات مربوط به عدم ارائه گواهی را به سامانه مذکور ارسال نماید.
  • مشتری می تواند از بانک مربوطه، سوابق چک های برگشتی خود در سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی را درخواست نماید.
  • در صورت عدم رفع سوء اثر از چک برگشتی، مشتری می تواند در هفت روز کاری به بانک ملی مراجعه و علت را جویا گردد.

برای دریافت مشاوره حقوقی تلفنی رایگان در رابطه با رفع سوء اثر از چک برگشتی ، با بهترین وکلای دادگستری و دکترین حقوقی در دفتر وکالت عدل جویان در تماس باشید..

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *