قبول ترکه
قبول ترکه : هر شخصی پس از مرگ ممکن است اموال و داراییهای را از خود به جای بگذارد که به مجموع این اموال ترکه متوفی گویند. بعد از تحریر ترکه و معین شدن اموال و دارایی های متوفی و در کنار آن بدهیهای متوفی ، وراث متوفی می توانند ترکه را قبول یا رد کنند.
منظور از قبول ترکه جانشین شدن وراث به جای متوفی در پرداخت دیون و بدهکاری های متوفی می باشند. در واقع وراث تصفیه ترکه را برعهده می گیرند. بنابراین به هنگامی که وراث ترکه را می پذیرند کنند. یعنی مدیریت و اداره ترکه بر دوش آنان می باشد. البته باید توجه داشت که پذیرفتن ترکه و مدیریت و تصفیه ترکه از وظایف وراث نیست و الزامی هم از طرف قانون به انجام این کار توسط وراث وجود ندارد. اما چنانچه وراث متوفی یک ماه بعد از تحریر ترکه و یا آگاهی از فوت مورث در مورد پذیرفتن و یا رد ترکه اعلام نظر نکنند، این عدم اعلام نظر به معنای پذیرفتن می باشد ، اطلاعات بیشتر در مشاوره حقوقی تقسیم ترکه .
چگونگی اعلام قبول ترکه
فهرست مطالب
اعلام آماد گی برای پذیرفتن ترکه میتواند به صورت صریح و یا ضمنی انجام گیرد. پذیرفتن صریح ترکه به واسطه سند رسمی یا عادی به دادگاه اطلاع داده می شود. بنابراین پذیرفتن صریح ترکه باید به صورت کتبی انجام گیرد. نوع دیگر به شکل ضمنی می باشد. به این معنا که وارث در ترکه متوفی تصرفی نمایند ؛ مانند آن که ترکه را بفروشد یا رهن و ….چنین تصرف هایی در ترکه به منزله اعلام آمادگی برای تصفیه ترکه می باشد.
چنانچه ورثه ترکه ر ابپذیرند ، هرکدام از ورثه مسئول پرداخت تمام دیون متوفی می باشند. البته باید توجه داشت که ورثه نیز فقط نسبت به میزان ترکه موجود مسئول پرداخت دیون می باشد و به هیچ وجه اجباری به پرداخت دیون ازاموال خود ندارند، ولی ورثه ای که ترکه را قبول می نماید. باید این ادعا که ترکه متوفی کفاف دیون متوفی را نمی دهد را اثبات کند.
قبول ترکه
مهلت زمان اعلام آمادگی برای پذیرفتن ترکه یک ماه پس از آگاهی یافتن از تاریخ فوت متوفی و یا یک ماه پس از تاریخ ابلاغ تحریر ترکه می باشد. چنانچه وراث در ظرف مهلت زمان تعیینی از سوی دادگاه نظر خود را درباره قبول و یا رد ترکه اعلام نکنند، دادگاه عدم اعلام نظر وراث را به منزله پذیرفتن ترکه می داند و آنها را مسئول تصفیه ترکه می داند. در واقع سکوت بعد از مهلت تعیینی از دادگاه به معنایاعلام رضایت توسط وراث می باشد.
قبول ترکه بعد از رد ترکه
اگر که ورثه از پذیرفتن ترکه امتناع ورزد و بعد از مدتی بخواهند آن را را قبول کنند. این خواسته آنان بعد از رد ترکه پذیرفته می شود اما به شرطی که دیگران آن را قبول نکرده باشند و یا دادگاه مدیری را برای تصفیه ترکه منصوب نکرده باشد. بنابراین اعلام امادگی برای پذیرفتن ترکه پس از رد آن با محدودیتی روبروست
چنانچه وراث یا یکی از آنها ترکه را قبول کند، مدیریت و اداره کردن ترکه را باید برعهده بگیرند. بنابراین آن دسته از وراث که ترکه را پذیرفته اند کرده اند، می توانند مستقلاً و بدون نظرخواهی از وراثی که ترکه را رد کردهاند به تصفیه ترکه و پرداخت دیون متوفی مطابق قانون بپردازند و سایر وراثی که ترکه را رد کردند حق هیچ گونه تصرفی در ورثه ندارند و همچنین حق اعتراض به نحوه تصفیه ترکه و چگونگی تصفیه ترکه و میزان و مبلغ پرداخت شده به دیون را ندارند.
اجرت و دستمزد
کسانی از وراث که ترکه را پذیرفتند می توانند در قبال اقداماتی که برای اداره و تصفیه ترکه انجام می دهند، درخواست اجرت و دستمزد کنند. در چنین حالتی بعد از تصفیه دیون اگر چیزی از ترکه باقی بماند ابتدا دستمزد وراثی که ترکه را قبول کردهاند پرداخت میشود. پس از پرداخت دیون متوفی و دستمزد وراثی که ترکه را قبول کرده اند، اگر چیزی باقی ماند با کمک وکیل تقسیم ترکه بین وراث به نسبت سهم الارث آنان تقسیم خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.