چک بلامحل ،چک برگشتی
چک بلامحل ، چک برگشتی : صادر کنندگان چک ممکن است در بعضی از مواقع از دست چک خود استفاده نمایند اما قادر نباشند در زمان معین شده در چک، حساب خودرا شارژ کنند تا چک پاس شود. در صورتی که فردی چکی بکشد و دارنده چکآن را برای پاس کردن به بانک ببرد، در صورتی که در حساب صادر کننده به مقدار کافی پول وجود نباشد چک توسط بانک برگشت خواهد خورد. به این گونه چک ها، چک برگشتی و یا همان چک بلامحل گفته می شود که در قوانین کشور ما کشیدن چک در حالتی که پول در حساب نیست جرماست و صادر کننده آن مجازات خواهد شد. چک برگشتی برای پاس شدن نیاز به اقدامات مختلفی دارد و فرد صادر کننده نیز طبق قانون مجازات خواهد گردید.
چرا چک برگشت می خورد؟
فهرست مطالب
چک به دلایل مختلفی برگشت می خورد، که در ادامه چند مورد از این دلایل را بیان کرده ایم:
عدم وجود وجه
فرد صادر کننده در چک مبلغی را می نویسد و به فرد دارند تحویل می دهد، چنانچه هنگام پاس شدن چک پول در حساب نباشد و یا اینکه مبلغ موجود در حساب جوابگوی پاس کردن چک نباشد چک برگشت می خورد و فرد دارنده می تواند هز فرد صادر کننده توسط وکیل چک در دادگاه شکایت کند.
دستور عدم پرداخت وجه
اگر فرد صادر کننده قبل از پاس شدن چک به بانک اعلام نماید که چک را پاس نکنند و مبلغ آن را از حسابش کسر نکنند، چک پاس نمی شود و برگشت خواهد خورد.
تنظیم چک به صورت نادرست
اگر فرد صادر کننده چک آن را به صورت نادرستی تنظیم نماید، یعنی اینکه امضایش مطابقت نداشته باشد و یا در چک قلم خوردگی موجود باشد، چک پاس نخواهد شد و برگشت خواهد خورد.
پاره بودن چک یا مچاله بودن آن
چنانچه قسمتی از چک پاره شده باشد و یا ظاهر چک سالم نباشد، مسئولان بانک را به شک می اندازد که ممکن است چک برای فرد دارند صار نشده باشد، در این صورت نیز بانک از پرداخت مبلغ ذکر شده در چک خود داری خواهد کرد و چک پاس نخواهد شد. اما این به اینمعنا نیست که فرد نتواند طلب خود را وصول کند، فرد در اینصورت باید از فرد صادر کننده چکبخواهد که چک را دوباره برای او تنظیم نماید دوباره برای پاس شدن آن به بانک مربوطه مراجعه کرده و طلب خود را وصول نماید.
نحوه شکایت از چک برگشتی چگونه است؟
شکایت از چک بلامحل و استرداد لاشه چک نیز نحوه خاص خودرا دارد و باید برای پاس شدن چک تمام مراحل دادگاه را طی نمود. وقتی چکبرگشت می خورد طلق ماده ۱۱ قانون صدور چک، فرد دارند چک باید حداکثر تا شش ماه به بانک صادر کننده دسته چک مراجعه و درخواست گواهی عدم پرداخت چکرا داشته باشد.
این مدت شش ماهه در واقع یک مدت از پیش تعیین شده محسوب می شود و فرد دارنده حتما باید در این شش ماه نسبت به دریافت گواهی عدم پرداخت چک اقدام نماید. چنانچه فرد دارنده چک نتواند در این شش ماه به بانک صادر کننده مراجعه کند و مقدمات لازم برای شکایت را فراهم سازد، دیگر نمی تواند از فرد صادر کننده چک شکایت کند و می بایستی از شکایت صرف نظر کند. این به این دلیل است که اگر این شش ماه بگذرد و شکایتی انجام نشود فرد صادر کننده دیگر قابل تعقیبنخواهد بود.
مراحل شکایت از چک برگشتی
فرد دارنده چک بلامحل ابتدا باید به بانک صادر کننده چک مراجعه کرده و با ارایه چک بلامحل ، از آن بانک بخواهد که یک گواهی عدم پرداخت چک به او ارائه بدهند. سپس فرد باید مراحل شکایت در دادگاه را پیگیری کند. در مرحله اول فرد دارنده چک باید به دادگاه مراجعه کند و طی تهیه دادخواستی از دادگاه بخواهد که مبلغ مندرج در چکرا برای او وصول نماید.
دادگاه نیز طی برسی پرونده او، زمانی را تعیین می کند و از فرد صادر کننده نیز می خواهد که در دادگاه حضور یابد. چنانچه فرد صادر کننده در دادگاه حضور پیدا نکند، فرد دارند می تواند از دادگاه درخواست صدور حکم بازداشت موقت اورا داشته باشد. پس از بازداشت فرد و برسی بیشتر پرونده، مبلغ مندرج در چک ار اموال و دارایی فرد کسر خواهدگردید.
تامین خواسته در چک بلامحل
صادر کنندگان چک باید بدانند که در صورت عدم پرداخت وجه چک در موعد و زمان مشخص دارنده چک می تواند علیه صادرکننده آن در ضمن دعوی مطالبه وجه چک در خواست تامین خواسته یا توقیف اموال را به دادگاه تقدیم نمایند در این صورت پس از معرفی شدن تمامی اموال شما به میزان بدهی و دینی که به موجب چک صادر شده دارد اموال وی توقیف می شود تا از فروش آن اموال یا انجام معامله صوری جلوگیری کنند در نهایت در صورت عدم پرداخت وجه تعهده داده شده در سند اموال وی به فروش برسد و از این طریق طلب دارنده سند پرداخت شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.