شرکت تضامنی
شرکت تضامنی : یکی از هفت شرکت شناخته شده در قانون تجارت می باشد که فارغ از زمینه فعالیت، جز شرکت های تجاری محسوب می شود. مطابق با ماده 116 قانون تجارت: شرکت تضامنی شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو و یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود و به تجارت می پردازد. اگر دارایی شرکت از بدهی ها و دیون شرکت کمتر باشد، هر یک از شرکا منفردا مسئولیت پرداخت کلیه قروض و دیون شرکت را برعهده دارند و توافق بین اعضای شرکت خلاف این مطلب در قبال شخص ثالث کن لم یکن است. از این رو است که شرکت کامل ترین شرکت شخص محور (اشخاص) می باشد. نتیجه آنکه در شرکت شخصیت اعضای شرکت و شناخت آن ها از یکدیگر حائز اهمیت می باشد و از طرف دیگر شخصیت اعضای شرکت تضامنی است که منجر به اعتبار و تمایل سایرین برای انجام فعالیت با شرکت می شود، یعنی مطمئن ترین غالب برای معامله کنندگان با شرکت.
نحوه تاسیس شرکت تضامنی
فهرست مطالب
برای تشکیل شرکت می بایست از اوراق متحدالشکل چاپی که در اداره ثبت شرکت ها تحت عنوان شرکتنامه وجود دارد بهره مند گردید. در این اوراق نام، نوع، موضوع شرکت، مرکز اصلی و نشانی کامل شرکت ذکر می شود. همچنین اسامی اعضای شرکت، شماره شناسنامه و اطلاعات اقامتگاه آن ها نوشته می شود.
انتخاب نام شرکت در شرکت از موارد مهم می باشد چراکه به موجب قانون تجارت، در انتخاب نام شرکت می بایست عبارت تضامنی به همراه حداقل اسم یکی از شرکا درج شده باشد. ضمنا برای سایر شرکا می توان از کلمات سایر – برادران – شرکا و… بهره برد. مانند: شرکت تضامنی ایکس و شرکا. درضمن با فوت یا خروج شریکی که اسم وی در اسم شرکت ذکر شده می بایست برای تغییر نام شرکت و جایگزینی اسم جدید اقدام شود.
برای تاسیس شرکت تدوین اساسنامه شرکت و نیز تادیه تمام سرمایه نقدی و تقویم آورده های غیرنقدی شرکت، شرط است. مطابق با ماده 195 از قانون تجارت:« ثبت کلیه شرکت های مذکور در این قانون الزامی است و تابع مقررات قانون ثبت شرکت ها است.»
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تضامنی عبارتند از:
- دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
- دو نسخه شرکتنامه تکمیل شده
- دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده
- اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت شرکت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکا، مدیران و هیات نظارت درمواردی که تعداد شرکا بیش از 12 نفر باشد
- تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی
- اصل گواهی عدم سوء پیشینه جهت امضا هیات مدیره
- دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
- دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- اصل وکالتنامه وکیل دادگستری در صورتی که ثبت شرکت توسط وکیل صورت پذریرد
نحوه اداره شرکت تضامنی
برای اداره شرکت تضامنی نیاز به تعیین حداقل یک نفر مدیر می باشد که می تواند از بین شرکای شرکت یا حتی شخصی خارج از شرکت انتخاب و تعیین شود (ماده 120 قانون تجارت). عزل مدیر انتخابی از بین شرکا، برحسب اتفاق آرای شرکا امکان پذیر می باشد. برای عزل مدیر خارج از شرکت با توجه به اساسنامه شرکت یا تصمیم اکثریت اعضا اقدام می شود. عزل مدیر بدون دلیل موجه امکان مطالبه ضرر و زیان از شرکت را برای مدیر فراهم می آورد. مدیر شرکت می بایست در حیطه وظایف و اختیارت محوله و به نام شرکت در برابر ثالث اقدام نماید در غیر این صورت شخصا ضامن کلیه خسارات وارده به ثالث و شرکت می باشد. البته مدیران شرکت های تضامنی با محدودیت های قانونی ای نیز روبه رو می باشند که عبارتند از: 1- ممنوعیت از تقسیم سود تا زمان جبران ضررهای وارده به شرکت (ماده 132 قانون تجارت) 2- محدودیت انجام عملیات تجارتی (ماده 134 قانون تجارت) وظیفه دیگر مدیر شرکت تقسیم سود و منافع حاصله میان شرکا به نسبت شرکتنامه می باشد، مگر آنکه در شرکتنامه بر اساس ترتیب دیگری توافق صورت گرفته باشد.
انحلال شرکت
ماده 136 قانون تجارت موارد انحلال شرکت تضامنی را ذکر کرده است. این موارد به دو بخش علل عام و علل خاص انحلال شرکت تقسیم می شوند.
علل عام انحلال شرکت
- جدا شدن تعداد شرکا؛ یعنی به هردلیل اگر تمام شرکا به مشارکت خود پایان دهند شرکت منحل می شود.
- انقضای مدت شرکت؛ اگر شرکت برای مدت محدودی تشکیل شده باشد با انقضای مدت، شرکت منحل می شود.
- انتفای موضوع شرکت؛ عمل کردن به انجام موضوع شرکت یا ممنوعیت از انجام موضوع شرکت منجر به خاتمه یافتن شرکت می شود.
- ورشکستگی شرکت؛ با صدور حکم ورشکستگی، شرکت تضامنی منحل می شود.
- تصمیم تمام شرکا؛ اگر تمام شرکا خواستار منحل شدن شرکت باشند، شرکت منحل می گردد.
- بطلان قرارداد شرکت؛ اگر قرارداد مشارکت میان شرکا به هر علت باطل شود، شرکت نیز از ادامه فعالیت باز می ماند.
علل خاص انحلال شرکت تضامنی
- به موجب قانون برای انحلال شرکت رضایت همه شرکا شرط می باشد. حال اگر در اساسنامه یا شرکتنامه حق فسخ برای شرکا در نظر گرفته شده باشد آن ها می توانند با استفاده از حق خویش موجبات پایان یافتن شرکت را فراهم آورند.
- ورشکستگی یکی از شرکا و درخواست مدیرتصفیه شریک برای انحلال شرکت و نیز عدم منصرف کردن مدیر تصفیه توسط اعضای دیگر شرکت تضامنی تا مدت زمان 6 ماه از زمان درخواست مدیر تصفیه، سبب دیگر انحلال شرکت می باشد.
- فوت یکی از شرکا و عدم رضایت سایرین به بقای شرکت.
- محجور شدن یکی از شرکا و عدم رضایت سایرین به بقای شرکت.
- درخواست انحلال توسط یکی از شرکا با ارائه دلایل و مستندات قانونی از محکمه صالح و صدور حکم خاتمه فعالیت شرکت تضامنی توسط دادگاه صالح.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.