برای استرداد و بازگرداندن جهیزیه چکار باید بکنیم؟
برای استرداد و بازگرداندن جهیزیه چکار باید بکنیم؟ جهیزیه یک عنوان آشنا برای تمام اقوام و سنن ایرانی است که بیش از قواعد قانونی و حقوقی، تحت الشمول قواعد عرفی قرار دارد.
با این حال مسائل پیش آمده در حوزه استرداد آن باعث گردید تا نگاه حقوقدانان به آن دقیق تر شده و مطالب مربوط به آن شفاف سازی گردد. در ادامه مشاوره حقوقی استرداد جهیزیه علاوه بر تعریف عرفی جهیزیه با طرق قانونی استرداد آن نیز آشنا می شویم.
جهیزیه چیست؟
فهرست مطالب
در قانون مدنی و دیگر قوانین مدون ما از جمله قانون حمایت از خانواده، هیچ گونه تعریف دقیق و واضحی از جهیزیه ارائه نگردید و تعریف آن به عرف و آداب و رسوم اقوام مختلف در سراسر کشور نسبت به نحوه اجرای آن واگذار شده است.
با این حال می توان تعریف ذیل را ساده ترین تعریف ارائه شده در خصوص جهیزیه دانست. بر این اساس جهیزیه عبارت است از:
-تمامی اموال منقول اعم از ضروری و غیر ضروری که برای استفاده مشترک زوجین در زندگی مشترک و از جانب زوجه و یا خانواده وی، تقدیم می گردد، جهیزیه نام دارد.
بنابراین تمامی وسایل اختصاصی زن از جمله زیورآلات قیمتی که ممکن است از خانه پدری خود به زندگی مشترک وارد نموده باشد، داخل در جهیزیه نخواهد بود.
همچنین اموالی از جهیزیه که به علتی از علل مختلف از جمله استهلاک از جهیزیه خارج شده و تعویض گردد، اموال زوج قلمداد شده و زوجه نمی تواند نسبت به آن ادعای استرداد نماید.
خلع قانونی مربوط به استرداد جهیزیه
پس از افزایش آمار متارکه و طلاق در سالیان اخیر و به تبع آن درخواست استرداد جهیزیه از جانب زوجه، دادگاه های خانواده در ایران با یک چالش جدی روبرو شدند.
زنان در بسیاری از مناطق و آداب و سنن مختلف، اقدام به خرید اقلام مختلفی به عنوان جهیزیه می کردند با این حال این اقدام به صورت رسمی در سندی قانونی و با شهودی معتبر درج نمی شد و همین امر احقاق حق آنان را با مسائل بسیاری مواجه ساخته بود.
در این میان، قضات دادگاه ها اقرار زوج و یا شهادت شهود در این زمینه را مستند می دانستند و بدین صورت سعی در رفع اختلاف حادث شده میان زوجین داشتند.
جدیت برخی از پرونده های مطرح شده در این زمینه و اقدامات وکیل استرداد جهیزیه ، خلع قانونی موجود را به وضوح آشکار ساخت و علوم حقوقی را واداشت تا به دنبال راه حلی در این زمینه باشند.
جهیزی
منظور از سیاهه چیست؟
از آنجا که قانون نمی توانست جهیزیه را به عنوان یک تکلیف شرعی و قانونی برای زن قرار دهد، بنابراین از ورود این عنوان به قوانین مدنی و قوانین مربوط به حمایت از خانواده پیشگیری و از طرق دیگری با عنوان – سیاهه – این مهم را به انجام رسانده است.
منظور از سیاهه، لیست اقلام منقول خریداری شده از جانب زوجه و یا خانواده وی در قباله نکاح است که در صورت امضای قباله توسط شهود معتبر و همچنین توسط زوج، جهیزیه عنوان قانونی گرفته و زوجه حق خود را نسبت به مالکیت قطعی خود بر آن ها مسجل می نماید.
انتظار می رود با توجه به پیشرفت سیستم قضایی و علوم حقوقی در تمامی ابعاد خود، لیست اقلام خریداری شده با تمام مشخصات ریز و درشت انجام شود تا در صورت استرداد جهیزیه، ادعایی خلاف واقع انجام نگردد.
برای استرداد و بازگرداندن جهیزیه چکار باید بکنیم؟
در صورتی که به هر دلیلی اعم از متارکه، طلاق و یا انحلال نکاح قصد استرداد جهیزیه را دارید می توانید به همراه چندین نفر به عنوان شاهد از جانب شما و همچنین از جانب زوج، نسبت به این امر اقدام نمایید.
دقت کنید در صورت عدم حضور شاهد ممکن است مسیر شکایت از شما به علت خروج وسایلی غیر از جهیزیه نیز برای زوج و علیه شما فراهم گردد و با مسائل مختلفی مواجه گردید.
اگر در زمان اقدام جهت استرداد جهیزیه با مخالفت زوج ویا دیگری مواجه شدید می توانید از دو مرجع درخواست استرداد جهیزیه را بنمایید. این دو مرجع عبارتند از :
- دادگاه خانواده
- دفتر خانه ثبت نکاح
از آنجا که قباله نکاح و یا همان سند ازدواج، یک سند رسمی می باشد بنابراین لازم الاجرا بوده و از طرق ساده تری نیز قابل پیگیری می باشد. مقصود از این راه میانبر، همان دفترخانه ای است که در آن جا مبادرت به ثبت عقد نکاح خود نموده اید.
در صورت اثبات ادعای شما مبنی بر استرداد جهیزیه، واحد اجرائیات مبادرت به بازگرداندن جهیزیه شما در حدود قانون می نماید.
می توانید به صورت تلفنی با شماره گیری شماره 44386581-021 از مشاوره حقوقی تلفنی و ارتباط با وکیل متخصص خانواده بهرهمند شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.