گواهی حصر وراثت

گواهی حصر وراثت : همه افراد بعد از وفات خود ممکن است اموال و دارایی‌های از خود به جا بگذارند بعد از وفات باید اموال و دارایی افراد متوفی معین و مشخص شود و همچنین می بایست تمامی وراث و تمامی افراد ذینفع نسبت به ترکه، معین و مشخص شوند برای این منظور باید گواهی انحصار وراثت صادر شود.بعد از وفات تمام اموال و دارایی های متوفی فی ما بین وراث تقسیم می شود و مالکیت این اموال متوفی به وراث می رسد، برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه با توضیحات وکیل انحصار وراثت همراه باشید.

همه وراث سهم یکسانی در اموال متوفی ندارند برای آگاهی یافتن وراث ازسهم الارث خود از ترکه موجود باید تعداد وراث و سهم الارث آنها و همچنین دیون متوفی معین و مشخص شود برای این امر باید گواهی انحصار وراثت صادر شود وراث باید در صدور گواهی انحصار وراثت شریک باشند به این معنا که به دادگاه کمک کنند.یعنی باید اطلاعات صحیح و درست از تعداد وراث در اختیار دادگاه قرار دهند.

چنان چه یکی از وراث یا مجموع آنها نام یکی از وراث را ذکر نکنند این عمل آنها چنان چه عمدی بوده جرم محسوب شده و مجازات برای آن در نظر گرفته شده ضمانت اجرای چنین عمل مجرمانه ای حبس می باشد و عنوان کلاهبرداری بر عمل وراثی که نام یکی از وراث را ذکر نکرده اند تحقق می‌یابد.

دادگاه صالح برای رسیدگی

مراجع صالح برای رسیدگی و صدور گواهی انحصار وراثت شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی می باشد.تمامی وراث متوفی و تمامی افراد ذینفع نسبت به ترکه متوفی حق درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را دارند. بنابراین علاوه بر فرزندان وی، برادران و خواهران فرد متوفی نیز می توانند درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را نماید.

توافق ورثه در تقسیم ترکه

چنان چه بین ورثه در تقسیم ارث توافقی حاصل شود این توافق آنها نافذ بوده و نزد قاضی صورتمجلس می‌شود.

اما توافق وراث برای تصرف در ترکه قبل از اخذ گواهی انحصار وراثت غیرنافذ بوده و معتبر نیست. بنابراین تا زمانی که گواهی انحصار وراثت اخذ نشده ورثه نمی توانند توافقی بر تصرف در ترکه نمایند. بنابراین برای تصرف در ترکه و فروش و رهن و سایر تصرفات باید ورثه اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت نمایند.

گواهی حصر وراثت

اخذ اظهارنامه مالیات

اخذ گواهی انحصار وراثت نیازمند اخذ اظهارنامه مالیاتی می باشد. اظهار نامه مالیاتی بیان کننده اموال و دارایی‌های متوفی در زمان فوت وی و همچنین بدهی‌ها و مطالبات متوفی می‌باشد. بعد از دریافت اظهارنامه مالیاتی باید مالیات اموال متوفی پرداخت شود. بعد از پرداخت مالیات اموال متوفی رسید پرداخت مالیات باید توسط وراث اخذ شود و نیز لازم به ذکر می باشد که تنها شش ماه از زمان فوت متوفی وراث فرصت دارند که نسبت به اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات بر اموال متوفی اقدام نمایند.

گواهی حصر وراثت

اگر در بین وراث متوفی وارثی باشد که این وارث جنین بوده و چند ماه دیگر به دنیا می‌آید صدور گواهی انحصار وراثت تا زمان به دنیا آمدن این طفل متوقف شده و به تعویق می افتد.

باید بیان داشت که چنان چه اموال و دارایی کمتر از یک میلیون تومان باشد شورای حل اختلاف بدون انتشار و اطلاع رسانی در روزنامه، گواهی انحصار وراثت را صادر می کند. بعد از صدور گواهی انحصار وراثت همه وراث می توانند برای تقسیم اموال و دارایی متوفی مطابق توافق انجام شده اقدام نمایند. برای انتقال اموال متوفی مطابق توافق انجام شده، نیازمند به اخذ گواهی انحصار وراثت و نشان دادن گواهی انحصار وراثت می باشد.

همچنین اگر توافق برای برداشت از حساب متوفی شده باشد، می توان با نشان دادن گواهی انحصار وراثت که از شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی اخذ شده اقدام به برداشت از حساب متوفی کنند.

اعتراض به گواهی انحصار وراثت

افرادی که حق دارند نسبت به صدور گواهی انحصار وراثت اعتراض کنندعبارتند از :

  1.  افرادی از وراث که نامشان در گواهی  ذکر نشده می توانند با استناد به این موضوع به گواهی انحصار وراثت صادر شده اعتراض نماید.
  2. رییس حوزه قضایی و دادستان می‌توانند نسبت به گواهی اعتراض نمایند. زمانی دادستان و رئیس حوزه قضایی می تواند نسبت به صدور  انحصار وراثت اعتراض نماید که در بین وراث شخص محجور و یا غایبی وجود داشته باشد که امین یا قیم برای آنها تعیین نشده باشد و گواهی  در چنین حالتی صادر شده باشد. رئیس حوزه قضایی یا دادستان حق اعتراض به صدور گواهی حصر وراثت را دارند
  3. افراد ذینفع نسبت به ترکه متوفی هم می توانند نسبت به صدور گواهی حصر وراثت اعتراض نمایند.

روند رسیدگی

اقدامات لازم برای صدور گواهی انحصار وراثت عبارت است از اخذ گواهی فوت متوفی همچنین شناسنامه متوفی و شناسنامه و کارت ملی وراث و تحویل آنها به دادگاه ، تمامی افرادی که ذینفع در ترکه می باشند حق درخواست گواهی انحصار وراثت را دارند. برای این امر می بایست دادخواستی را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای دریافت گواهی حصر وراثت تنظیم نماید. بنابراین افرادی که خواهان صدور گواهی انحصار وراثت باشند، باید اصل و کپی شناسنامه متوفی و همچنین اصل و کپی کارت ملی وراث همچنین گواهی فوت برای اخذ استشهادیه محضری به دفتر اسناد رسمی تقدیم شود.

بعد از مراجعه به دفتر اسناد رسمی تمامی وراث باید برگه استشهادیه را امضا نمایند. به دنبال آن وراث باید اظهارنامه مالیاتی تنظیم کرده و مالیات بر اموال متوفی را پرداخت نمایند سپس بعد از اخذ تمامی مدارک مذکور و تحویل آن به شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی شورای حل اختلاف اطلاعیه مربوط به حصر وراثت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می کند.بعد از گذشت یک ماه از تاریخ انتشار چنان چه ورثه یا افراد ذینفع نسبت به ترکه متوفی پیدا نشود اقدام به صدور گواهی انحصار وراثت می کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *