چه زمانی مهریه به زن تعلق نمی گیرد

چه زمانی مهریه به زن تعلق نمی گیرد : بعد از اینکه عقد نکاح بین زن و شوهر جاری می شود مطابق ماده 1082 قانون مدنی زن مالک کل مهریه می شود و این توانایی را قانون به او داده که هر تصرفی که می خواهد نسبت به مهریه تعیینی بنماید و کسی هم نمی تواند مانع این امر شود و شوهر نیز مکلف است مهریه زن را بعد درخواست مطالبه بصورت کامل به او تقدیم نماید و تحت هیچ شرایطی نمی تواند از آن طفره برود به جز موارد استثنایی آنهم با مجوز قانونی که نسبت به میزان تعلق گرفتن مهریه می باشد نه تمام آن که با مطالعه این مقاله سعی شده است بطور مختصر به اطلاعات مخاطب کمک شود.

برخی از افراد در باورشان به اشتباه گمان می کنند که اگر زن بیمار شود یا تمکین نکند یا حتی مرتکب خیانت شود  مهریه به زن تعلق نمی گیرد؛که این باور غلط بوده و چنین نیست و این موارد مطلقا مانع دریافت مهریه برای زن نمی باشد در ادامه با وکیل خانواده گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید.

چه زمانی مهریه به زن تعلق نمی گیرد

طلاق دادن زن بدون مهریه توسط مرد به شرح ذیل است:

  •  به موجب ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی، به هردلیلی  ازدواج باطل شود و زن و مرد هم رابطه جنسی در طول زندگی مشترک نداشته باشند هیچ مهریه به زن تقبل نخواهد شد.
  • به استناد ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی، هر گاه به دلیلی نکاح بین زوجین، فسخ گردد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود. تنها استثناء آن فسخ به دلیل عنن بودن مرد است یعنی مردی که توانایی عمل زناشویی نداشته باشد که در این صورت با فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر خواهد بود.
  • این امکان وجود دارد که زوج و زوجه بعد از عقد نکاح بخواهند مهریه را تعیین کنند، چنانچه قبل از تعیین مهریه زن فوت کند و بین زن و مرد رابطه زناشویی واقع نشده باشد ، زن مستحق مهریه نیست و مرد از پرداخت مهریه معاف است . اما اگر رابطه زناشویی شکل گرفته باشد ، زن مستحق مهر المثل است .

در مواردی ممکن است زن به طور جزئی از این حق محروم شود:

چه زمانی مهریه به زن تعلق نمی گیرد : براساس یک تقسیم بندی از مهریه که به عندالمطالبه و عندالاستطاعه تقسیم می شود که در مهریه عندالاستطاعه زن باید استطاعت و توانایی مرد را برای آن قسم از مهر خود اثبات کند.

  1. بر اساس ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی ، هرگاه مرد قبل از رابطه زناشویی زن خود را طلاق دهد ، در این حالت زن مستحق نصف مهریه خواهد بود.
  2. در برخی از انواع طلاق‌ها نظیر طلاق خلع و مبارات، گذشت از مهریه توسط زن در قانون پیش‌بینی شده است. همچنین در عمده طلاق‌های توافقی، زن از تمام یا بخشی از مهریه گذشت می‌کند و شوهر هم، زن را طلاق می‌دهد که در این موارد، دیگر پرداخت مهریه، وجود ندارد.

عدم استحقاق زن نسبت به این مقدار از مهریه به تقاضای خود زن است ، نه اینکه مرد از پرداخت مهریه معاف باشد .

عدم پرداخت مهریه در طلاق توافقی

در طلاق توافقی زن و شوهر بر مسائل گوناگون مختلفی اعم از حضانت فرزند، نفقه و اجرت المثل و مهریه با یکدیگر صلح و سازش می کنند ، در برخی از موارد زوجه یا شوهرش توافق می کند که در قبال گرفتن حضانت فرزند تمام مهریه خود را به مرد می بخشد ، در این صورت مرد با پذیرفتن این شرط زوجه را بدون پرداخت هیچ مهریه ای طلاق می دهد . بنابراین عدم پرداخت مهریه در طلاق توافقی یک قانون اجباری نیست بلکه زوجه می تواند تمام مهریه خود را حتی در طلاق توافقی مطالبه کند ، اما به طور معمول در طلاق های توافقی زن از مهریه خودش می گذرد.

باطل شدن عقد نکاح و ندادن مهریه به زن

چه زمانی مهریه به زن تعلق نمی گیرد : اگر نکاح به هر دلیلی باطل شود و فی مابین زن و مرد هیچ رابطه جنسی یا زناشویی برقرار نشده باشد ، به زن مهریه ای پرداخت نخواهد شد و مرد وظیفه ای برای پرداخت مهریه به زن ندارد .البته یک نوع از مهریه به نام مهر المتعه وجود دارد که در مواقع بسیار کم برای زن معین می شود و آن هنگامی است که به زن هیچ مهریه پرداخت نشود و مرد قدرت و ملائت مالی برای پرداخت مهریه به زن داشته باشد که در این صورت با درخواست زن و اثبات قدرت مالی مرد می توان از دادگاه پرداخت مهرالمتعه را مطالبه کرد. مهرالمتعه یک نوع از مهریه در اسلام است که  مبلغ و هزینه بسیار کمی است که به زن ، در صورتی که مهریه ای برای وی مقرر نشده است تعیین می شود. به مقاله بطلان نکاح مراجعه کنید.

تدلیس در نکاح و عدم پرداخت مهریه به زن

اگر زن مرتکب تدلیس در نکاح شود ، چنانچه بتواند اثبات نماید هیچ مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد، تدلیس در نکاح به معنای آن است که زن عیبی اگر دارد چه از لحاظ بدنی  و چه از لحظ روانی آن را از شوهرش پنهان کند و  توصیفاتی از خود برای شوهرش انجام داده باشد و مرد از دروغ گویی زن خبر نداشته باشد . مانند آنکه زن خود را باکره معرفی نماید یا خود را دکتر معرفی نمیاد در حالی که دورغ بوده.  در صورتی که بعد از ازدواج مرد از دروغگویی و فریبکاری همسرش آگاه شود می تواند از طریق شکایت کیفری زوجه را محکوم کرده و وی را هیچ مهریه به زن پرداخت نکند.

با توجه به موارد مختصر بیان شده و وجود قوانین و آئین نامه های فراوان موجود و پیچدگی مهریه و مطالبه آن با توجه به قانون و بخشنامه سال 1399 استفاده از وکیل متخصص مهریه صحیح و طبیعی می باشد. گروه وکلای عدلجویان متشکل از وکلای مجرب و مستعد، آماده ارائه کلیه خدمات لازم در این خصوص می باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *