وکیل موت فرضی + اصول و قواعد

وکیل متخصص موت فرضی : حکم موت فرضی در موردی صادر می شود که از تاریخ آخرین خبری که از حیات غایب رسیده است، مدتی گذشته باشد که عادتا چنین شخصی زنده نمی ماند. برای تعیین تکلیف اموال وی، ورثه غایب و وصی و موصی له می توانند از دادگاه درخواست کتبی با شرایط مندرج در ماده 154 قانون امور حسبی صدور حکم موت فرضی غایب را بنمایند. در هرموقع که موت حقیقی یا زنده بودن غایب معلوم شود، اقداماتی که راجع به موت فرضی او به عمل آمده است بلااثر خواهد شد، مگر اقداماتی که برای حفظ و اداره اموال غایب شده است.

در چه شرایطی امکان صدور حکم موت فرضی است ؟

دادگاه با انقضا مدتی که به لحاظ عرفی شخص غائب در آن زمان زنده فرض نمی شود حکم موت فرضی صادر می کند و سپری شدن این مدت اماره موت تلقی می‌شود و این اماره که بر ظن و غلبه مبتنی است بر اصل عملی استصحاب حیات غائب مقدم است.

وکیل موت فرضی

شرایط صدور حکم موت فرضی

  1. درخواست از سوی اشخاص ذینفع در قانون امور حسبی؛ ورثه ، وصی و موصی له می توانند از دادگاه درخواست صدور حکم موت فرضی نمایند ولی طلبکاران غائب چنین حقی را ندارند
  2. گذشت مدت متعارف
  3. سه بار نشر آگهی
  4. گذشت یکسال از آخرین نشر آگهی.

مراحل صدور موت فرضی

همانطور که بالا گفته شد در قانون امور حسبی اشخاص زیر می‌توانند از دادگاه درخواست صدور حکم موت فرضی غائب را بنمایند:

  1. ورثه غائب.
  2. وصی و موصی‌له.‌

وکیل موت فرضی : بعد از درخواست هریک از افراد فوق درخواست باید کتبی و مشتمل بر امور زیر باشد:

  1. مشخصات شخص غائب.
  2. تاریخ غیبت.
  3. ادله و مدارکی که به موجب آن درخواست‌کننده حق درخواست صدور حکم موت فرضی را دارد.

ادله و مدارکی که ممکن است به موجب آن اسناد درخواست حکم موت فرضی غائب را نمود که عبارتند از:

1- مواردی که شخص در زمان غیبت غالباً زنده فرض نمی‌شود

  • الف- 10 سال تمام از تاریخ آخرین خبر زنده بودن شخص غائب گذشته که در پایان مدت 10 سال سن غائب 75 سال بگذرد.
  • ب- وقتی یک نیروی نظامی در زمان جنگ مفقود شود و 3 سال تمام از صلح گذشته و خبری از آن نیست و یا صلح نشده و 5 سال تمام گذشته باشد.
  • ج- بدون این که از آن مسافر خبری برسد. شخص در مسافرت دریایی بود و کشتی دچار حادثه و از بین رفته است و 3 سال از تاریخ حادثه و از بین رفتن کشتی بگذرد

2- مفقود شدن در مسافرت دریایی

در مورد بند ج مطلب قبلی اگر با پایان رسیدن مدت‌های ذیل که ابتدای آن از روز حرکت کشتی محسوب می‌شود کشتی به مقصد نرسیده باشد و در صورت حرکت بدون مقصد، به بندری که از آن جا راه افتاده باز نگشته و از بودن یا نبودن آن به هیچ وجه اطلاعی نباشد، کشتی از بین رفته محسوب می‌شود.

3- مفقود شدن در سفر هوایی

در صورتیکه در یک حادثه یا اتفاقی به جز جنگ و مسافرت دریایی که قبلا توضیح داده شد مفقود شده یا دچار شدن به خطر مرگ و یا در هواپیما بوده و آن هواپیما مفقود شده باشد بعد از 5 سال از تاریخ دچار شدن به خطر مرگ و بدون خبری از زنده بودن شخص می توان حکم موت فرضی صادر کرد.
پس از دریافت درخواست‌نامه محکمه اظهارات و ادله درخواست‌کننده را در صورتی که‌ موجه دانست آگهی مطابق با قانون ترتیب می‌دهد و این آگهی در 3 مرتبه پشت هم هرکدام به فاصله یک ماه انتشار می‌شود و جلسه محکمه به درخواست به فاصله یک سال از تاریخ نشر آخرین آگهی معین می‌گردد.
لازم به ذکر است که رسیدگی محکمه با حضور درخواست‌کننده و دادستان صورت می گیرد. نبودن و غیبت درخواست‌کننده منعی برای رسیدگی محکمه نیست.

دادگاه بعد از تحقیق و تفحص حکمی که صادر می نماید باید مشتمل بر امور زیر باشد:

  • مشخصات درخواست‌کننده.
  • نام و نام خانوادگی و مشخصات کامل شخص مفقود.
  • ادله و مدارک حکم.
  • تاریخ صادر شدن حکم.

در صورتی که درخواست، درخواست کننده رد شود می تواند از طریق تجدیدنظر خواهی نسبت به آن اعتراض کند و رای تجدیدنظر قابل فرجام خواهی نمی باشد و بعد از قطعی شدن حکم خسارات احتمالی در غالب تامین و تضمین که از ورثه یا امین اخذ شده است رفع می شود.

بعد از صدور حکم موت فرضی اگر غائب زنده بود و یا زمان فوت واقعی و حقیقی آن معلوم گردید اقدامات و عملیاتی که در مورد حکم موت فرضی صورت گرفته است بی تاثیر و باطل خواهد شد به غیر از اقداماتی که جهت اداره کردن و نگهداری اموال شخص غائب شده است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *