مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی
مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی: حکم موت فرضی مربوط به زمانی است که یک فرد ناپدید و یا به اصطلاح حقوقی غایب مفقودالاثر شده و اموال و امورات وی بلا تکلیف گردد. در چنین حالتی، حکم موت فرضی می تواند مقدمه ای برای تعیین تکلیف ارث و میراث و دیگر امورات او باشد. به غیر از ارث و تقسیم ورثه، تعیین تکلیف همسر وی ( زمانی که غایب مفقود الاثر مرد بوده و متأهل باشد ) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسیاری از مردم به قوانین مربوط به صدور حکم موت فرضی آشنایی نداشته و همین امر موجبات مراجعه آن ها به وکیل متخصص موت فرضی و اخذ مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی را فراهم نموده است.
حکم موت فرضی چیست؟
فهرست مطالب
حکم موت فرضی، حکمی است که توسط دادگاه، بی آنکه خبری قطعی مبنی بر مرگ شخص در دست داشته باشد، صادر می گردد و تمامی آثار حقوقی موت واقعی بر آن مترتب است. با توجه به ماده 1019 قانون مدنی، این حکم در صورتی صادر می گردد که از آخرین اخبار وصولی مربوط به حیات غایب، مدت زمانی گذشته باشد که در شرایط عادی چنین شخصی زنده نمی ماند. در چنین مواردی افراد می توانند به وکیل حقوقی مراجعه نموده و با اخذ مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی از مراحل و آثار حقوقی این حکم مطلع شوند. ورثه، وصی و موصی له، در چنین مواردی می توانند اقدام به طرح دادخواست حکم موت فرضی نمایند. در صورتی که غیبت فرد غایب، مشمول یکی از موارد ذیل گردد، دادگاه اقدام به انتشار آگهی در این زمینه می نماید تا در صورتی که فرد و یا افرادی از وی خبری دارند، به دادگاه مراجعه و آن را بیان نمایند. در ادامه مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی به بیان شرایط صدور حکم موت فرضی می پردازیم.

مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی
مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی
برای صدور حکم موت فرضی توسط دادگاه، بروز یکی از شرایط ذیل الزامی بوده که در قانون مدنی مورد اشاره واقع شده اند؛
- پس از گذشت ده سال از تاریخ آخرین خبر وصولی از شخص غایب مفقودالاثر ( قانونگذار اشاره نموده است که پس از این مدت، سن غایب باید به صورت طبیعی به هفتاد و پنج سال رسیده باشد. )
- در صورت غایب شدن شخص در زمان جنگ، دو حالت پیش می آید. اول اینکه اگر فرد جزء قشون جنگی و نظامی باشد و جنگ به واسطه صلح خاتمه یابد باید سه سال از تاریخ انعقاد صلح نامه گذشته باشد. حالت دوم مربوط به زمانی است که جنگ بدون صلح پایان یافته است؛ در این صورت، زمان فوق الذکر به پنج سال افزایش می یابد. باید دقت نمود که این زمان از تاریخ انعقاد صلح نامه محاسبه می گردد نه از تاریخ مفقود شدن شخص.
- در صورتی که شخص غایب با یک کشتی مسافرتی و در حین سفر مفقود شده باشد، باید سه سال از تاریخ انهدام کشتی گذشته باشد و در این مدت هیچ گونه خبری از فرد غایب وصول نشده باشد.
شرایط صدور حکم موت فرضی
در خصوص این مورد باید دقت نمود که ممکن است خبری مبنی بر انهدام و یا غرق شدن کشتی وصول نگردد و در واقع کشتی هیچگاه پیدا نشود. در این صورت پس از گذشت مدت زمانی مقرر و عدم کسب هیچ گونه اطلاعی از کشتی و سرنوشت مسافران آن، کشتی تلف شده محسوب می گردد. این مدت زمان ها به قرار ذیل می باشند:
- یک سال برای مسافرت در دریای خزر و خلیج فارس
- دو سال برای مسافرت در دریای سرخ، سیاه، مدیترانه، عمان، آزوف و اقیانوس هند
- سه سال برای مسافرت در دیگر دریاهها و اقیانوس ها
- پنج سال از گذشتن خطر مرگ بر کسی که بدون آنکه جزء موارد بالا قرار گیرد، غایب مفقودالاثر شده باشد.
همانگونه که مشخص است قوانین پیچیده ای بر این موضوع حاکم هستند که مشاوره حقوقی صدور حکم موت فرضی، یکی از بهترین راه ها جهت اشراف به مفاهیم آن می باشد.
اقدامات لازم برای صدور حکم موت فرضی
از جمله سوالاتی که درجلسات مشاوره حقوقی صدورحکم موت فرضی مطرح می گردد، مشخصات و مدارک مورد نیاز جهت طرح دادخواست حکم موت فرضی است. این دادخواست باید کتبی مطرح گردد و مشمول مشخصات کامل غایب مفقود الاثر و همچنین تاریخ غیبت وی باشد. همچنین دلایل قانونی مبتنی بر حق ارائه دادخواست و ادله و اسناد اثبات غیبت نیز ضمیمه آن گردد. تصویر مصدق شناسنامه غایب و متقاضی و همچنین کارت ملی جهت احراز هویت متقاضی و کارت عابر بانک الکترونیکی جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.