موانع ارث

موانع ارث: بعد از فوت ممکن است اموالی از فرد متوفی به جا مانده باشد که مطابق قانون و شرع، وراث متوفی مالک اموال متوفی می باشند در این میان عواملی سبب می‌شود که وراث از ارث بردن از مورث خود محروم شوند. در واقع عواملی مانع ارث بردن وراث از متوفی می‌شوند در ادامه با توضیحات وکیل انحصار وراثت همراه باشید…

عواملی که مانع ارث بردن ورثه از ترکه مورث می شود:

مطابق قانون مدنی عواملی همچون کفر و قتل و لعان و زنا مانع از ارث بردن وراث از مورث می شود که به هر کدام به صورت جداگانه می پردازیم:

قتل

قتل به معنای کشتن فردی می باشد. قاتلی از ارث مورث خود محروم می شود که مورث خود را به عمد به قتل رسانده باشد. بنابراین چنان چه فردی از روی عمد مورث خود را به قتل برساند،

شخص قاتل از ارث محروم می شود. البته باید توجه داشت که چنان چه وارث به دلیل موجه سبب فوت مورث شده باشند، از ارث محروم نخواهند شد.

از جمله دلایل موجه که سبب موت مورث می شود می‌توان به دفاع از خود در برابر هجوم مورث اشاره کرد که در این حالت فرد برای دفاع در برابر هجوم و حمله مورث و با استناد به دفاع مشروع مورث خود را به قتل رسانده است که در چنین حالتی شخص قاتل از ارث محروم نخواهد شد و یا اینکه وارث به واسطه حکم قانونی سبب موت مورث شده باشند.

مانند آن که وارث مورث را به خاطر مرتکب شدن جرمی علیه وارث که مجازات آن اعدام می باشد به واسطه حکم قانون، اعدام کرده باشند. در چنین حالتی وارث از مورث خود حتی بعد از اعدام وی به واسطه حکم قانونی ارث می برد.

موانع ارث

چنان چه وارث با واسطه و اجیر کردن فرد دیگری مورث خود را به قتل برساند، بازهم این وارث از ارث محروم خواهد شد.

همچنین اگر فرد وارث درحین ضرب و شتم یا اعمال این چنین مورث خود را به قتل برساند، ولی قصد کشتن وی را نداشته باشد وعمل وی و ضرب و شتم که انجام داده به طور معمول کشنده نباشد ولی شخص مورث کشته شود، این عمل وی قتل شبه عمد بوده و از ارث محروم نمی شود.

موانع ارث

چنان چه زنی از شوهرش حامله و باردار باشد و برای جلوگیری از ارث رسیدن به فرزند خود طفل خود را به قتل برساند و یا برای جلوگیری از به ارث رسیدن به جنین، سقط جنین کند، این عمل در حکم قتل بوده و زن قاتل می باشد و به دنبال آن نیز از ارث محروم خواهد شد. اگر  فردی همسرش را با مردی در یک فراش ببیند به دنبال مشاهده چنین لحظه ای زنش را به قتل برساند، از ارث زن محروم نمی شود.

همانطور که قانون مجازات اسلامی نیز چنین فردی را از مجازات قتل که اعدام باشد، معاف می کند. بنابراین به دنبال معاف کردن قانون مجازات اسلامی این فرد از ارث زن هم محروم نخواهد شد. لازم به ذکر است که چنان چه فردی مجنون، مورث خود را به قتل برساند از ارث محروم نخواهد شد.

کفر

دومین عامل و سببی که مانع از ارث بردن می‌شود کفر می شود. کافر کسی است که مسلمان نباشد، در حقوق ما دیگر فرقی نمی‌کند که یهودی باشد یا مسیحی باشد یا اینکه اصلا دینی نداشته باشد. در واقع هرکس که مسلمان نباشد را فقها و قانون ما کافرمی شمارند.

شخص کافر به هیچ وجه از مسلمان ارث نمی برد. معیار کافر و مسلمان بودن افراد در مسئله ارث، زمان تحقق ارث می باشد. بنابراین چنان چه فردی بعد از تملک ترکه و پیش از تقسیم ترکه کافر شود، از ارث محروم نمی شود. اما چنان چه بین ورثه متوفی یکی از وراث مسلمان باشد، وراث کافر ارث نمی برند. حتی اگر از لحاظ طبقه و درجه مقدم برمسلمان باشند.

لعان

سومین عامل و سببی که جزوه موانع ارث می شوند، لعان می باشد. لعان به معنای نسبت زنا دادن به همسر محصنه می باشد که در چنین حالتی شوهر چون دلیل و مدرکی و بیانیه ای برای اثبات زنای همسر خود ندارد، قسم می خورد بر زنای همسر خود با مرد دیگر. چنین عملی را لعان می گویند. بعد از وقوع لعان زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی برند.

زنا

چهارمین عاملی که مانع از ارث بردن وارث از مورث می شود، زنا می باشد. زنا به معنای رابطه نزدیکی نامشروع بین زن و مرد است. چنان چه در اثر این رابطه نامشروع فرزندی حاصل شود، عنوان ولدالزنا بر وی صدق می‌کند و از پدر و مادر و اقوام پدر و مادر ارث نمی برد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *