مواد مخدر چیست
مواد مخدر چیست: این جمله مطمئنا بارها به گوش شما خورده است ، اعتیاد جرم نیست بیماری است. مواد پدیده جدیدی نیست از قدیم در انواع مختلف و به طریق مختلف بین بشریت مورد استعمال بوده است در قانون جدید مواد مخدر حمل مواد مخدر و مصرف تریاک و شیشیه و سایر انواع آن جرم محسوب می شود ، مجازت مواد پایین ترین درجه آن جزای نقدی و حبس و زندان و بالاترین درجه مجازات اعدام در مواد مخدر می باشد.
دلایل استعمال
فهرست مطالب
انسان از مواد به عنوان دارو برای آرامش و تسکین درد خود بهره می برده است، البته در کنار استفاده دارویی در اعیاد و جشن ها و نیز برای فرار از ترس ها و تنهایی ها، کاربرد داشته است.
با مطالعه این مقاله به چه اطلاعاتی دست پیدا خواهید کرد؟
- مواد مخدر چیست ؟
- در چه مواردی مجازات اعدام صادر می شود؟
- انواع مواد و نیز تقسیم بندی آن ها
- عوارض مصرف مواد
- نحوه رسیدگی قضایی به جرم
- مجازات مواد مخدر و حمل آن
- تفاوت مواد سنتی و صنعتی
- نحوه استمداد و کمک گرفتن از وکیل مواد مخدر را داریم.
مواد مخدر چیست
بر اساس گفته های وکیل مواد مخدر مواد مخدر نامی عام است برای کلیه ترکیب های طبیعی و شیمیایی که غالبا توام با ایجاد حس وابستگی و اختلال در روند فعالیت جسمی و مغزی همراه می شود. علت این امر وجود ماده مورفین در کلیه مواد مخدرهای شناخته شده می باشد.
مواد به سبب استفاده منجربه شکل گیری اعتیاد در فرد می شود. اعتیاد حالتی است که بر اساس آن ساختار مغز و کارکرد آن دگرگون می شود و سبب عود کردن بیماری مزمن در مغز می شود. این تغییرات علاوه بر آثار منفی کوتاه مدت، عوارض بلند مدت و آثار مخرب با خود به همراه دارد.
انواع مواد مخدر
وکیل دادگستری انواع مواد را با توجه به گستردگی، قدرت و میزان تاثیر و عناصر تشکیل دهنده، به دسته بندی های مختلفی متقسیم می نماید. در یک تقسیم بندی کلی برای مواد مخدر 4 فرض در نظر گرفته شده است که عبارتند از:
- مواد کاهش دهنده سرعت واکنش های مغزی (مورفین، هروئین، تریاک)
- مواد افزایش دهنده سرعت سیستم عصبی (نیکوتین، کوکائین)
- مواد های توهم آور (ال اس دی)
- مواد استنشاق کننده (ماری جوانا)
نمونه های دیگیر مواد
- مواد مخدر افیونی مانند تریاک، شیره، مورفین و شبه افیونی مثل متادون، قرص b2، ترامادول.
- مواد سنتی (حشیش، تریاک، شیره) و صنعتی (شیشه، کراک، فلاکا) اشاره نمود.
تفاوت مواد صنعتی و سنتی
بعد از درک این نکته که مواد مخدر چیست نوبت به تفاوت صنعتی و سنتی آن می رسد؛ مواد سنتی دارای علائم خماری می باشد درحالیکه در مواد صنعتی این علائم وجود ندارد یا به ندرت بروز پیدا می کند.
مواد سنتی دارای عوارض جسمانی آشکار و بارزی می باشند ولی در مواد صنعتی اینطور نیست.
مصرف مواد سنتی عموما نیاز به مکان و اقلام خاصی دارد ولی مصرف مواد صنعتی سهل الممکن تر است.
مواد سنتی دارای بوی خاص و قابل تشخیص می باشند ولی صنعتی در این خصوص قابل تشخیص نیست.
همانطور که اشاره شد انواع مواد بسیار می باشد و هریک به طریقی قابل مصرف می باشند به طوریکه موادی که در رگ تزریق می شوند بین 15 تا 30 ثانیه و تزریق در ماهیچه بین 3 تا 5 دقیقه زمان برای اثر کردن لازم دارد، مواد استنشاق شدنی بین 5 تا 8 ثانیه و خوردن مواد بین 20 تا 30 دقیقه. حال به شرح مختصری از برخی از مخدرها می پردازیم.
آشنایی با برخی از انواع مواد ونحوه استعمال
- تریاک (opium): این افیون از شیره گیاه خشخاش بدست می آید. مصرف ماده مخدر تریاک در بادی امر باعث ایجاد حس شادی و نشاط زودگذر می شود اما ادامه استعمال آن باعث بروز کندی واکنش مغز به مسائل می شود.
- هروئین (heroin): جز قوی ترین و اعتیادآورترین مخدرها است که به شیوه تقطیر از گیاه خشخاش بدست می آید. مخدر هروئین پودر سفید رنگ تلخ مزه ای است که در اختیار مصرف کنندگان مواد مخدر قرار می گیرد.
- حشیش (cannabis): حشیش به شکل تکه های جامد قهوه ای و مشکی رنگ از فرآورده های گیاه شاهدانه بوده که باعث آسیب های کوتاه مدت استرسی، اضطراب، عدم هماهنگی در اعصاب و عضله و … در فرد مصرف کننده افیون می شود. از آسیب های بلندمدت مصرف حشیش در فرد معتاد می توان جنون، افسردگی، اسکیزوفرنی و روان پریشی را برشمرد.
- آمفتامین (amphetamines): آمفتامین هم به عنوان دارو هم به عنوان یکی از مخدرهای تحریک کننده اعصاب استفاده می شود. کم توجهی، بیش فعالی، سرگیجه و پرخاشگری از علائم مصرف آمفتامین می باشد. آمفتامین به شکل های مختلف مانند پودر، قرص، کریستال (شیشه) و کپسول تولید و به دست مصرف کنندگان معتاد می رسد.
- ال اس دی (lysergic acid diethylamide): ال اس دی از نوعی قارچ سمی به اسم ارگوت بدست می آید و طی عملیات شیمایی و ترکیب با مواد دیگربه شکل قرص، لایه ای روی کاغذ یا ژلاتین تولید می شود. این ماده مخدر اغلب یا زیر زبان گذاشته می شود تا با بزاق دهان حل شود یا با آب و الکل مصرف می شود.
- شیشه (methamphetamines): شیشه که با نام علمی مت آمفتامین شناخته می شود از محرک های بسیار اعتیادآور می باشد. شیشه به طرق کشیدن از ناحیه بینی، خوردن و تزریق قابل استعمال است. این ماده در ابتدا اثرات خوب و مثبتی دارد مانند نشاط آوری و بهبود تمرکز حواس. اما با ادامه مصرف مت آمفتامین عوارض سوء مصرف که شامل افزایش دمای بدن، تپش قلب، خشونت، پرخاشگری و در نهایت مرگ به سراغ فرد معتاد می آید.
- فلاکا (flakka): فلاکا جدیدترین ماده مخدر اعتیاد آور ساخت بشر می باشد که از لحاظ ظاهری شبیه به نمک حمام می باشد. روش های مصرف فلاکا عبارتند از: کشیدن، نوشیدن، قراردادن آن در مقعد، تزریق و مخلوط کردن با غذا. عوارض این ماده مخدر در شخص معتاد به شکل پرخاشگری شدید، افزایش فشار خون، تشنج، حالت تهاجمی و… می باشد و به واقع شخص را نزدیک به زامبی های دنیای سینما می کند.
عوارض مصرف مواد
عوارض استعمال اصولا به شکل تدریجی در فرد مبتلا به اعتیاد نمود پیدا می کند. تغییر در ظاهر و رفتار افراد بارزترین راه در تشخیص فرد معتاد می باشد. به طور کلی عوارض هریک از مخدرها شامل یک تا چند مورد از موارد زیر می شود:
نشانه های ظاهری شامل:
- قرمزی چشم ها
- تشنج
- تیرگی پوست
- کاهش وزن
- تعریق
- خارش
- بی خوابی
- یبوست
- نشانه های رفتاری
- جای تزریق و کبودی بر دست ها
نشانه های رفتاری شامل:
- کاهش اشتها
- انزوا و تنهایی
- بی حوصلگی
- دروغ و انکار
- نوسانات رفتاری
- افسردگی و اضطراب
- داشتن حس توهم
- حس سرخوشی بی دلیل
- افزایش میزان ادرار فرد
ازدیگر عوارض مصرف مواد مخدر از بین رفتن سلامت و زندگی فردی و خانوادگی وی می باشد. آسیب های وارده به سلامت همچون مبتلا شدن به بیماری های ایدز و هپاتیت، از بین رفتن سلامت گوارشی، ریوی و معده شخص معتاد، از هم پاشیدن خانواده، ورشکسته شدن و جدایی همسر از فرد معتاد.
نحوه رسیدگی به این جرم سنگین
امروزه در رسیدگی به این جرم کیفری که در صلاحیت دادگاه های انقلاب می باشد، هدف اول بازپروری معتادان و پاک شدن آن ها از افیون بوده تا بتوانند مجددا به جامعه و زندگی خود برگردند. در واقع هدف اصلاح مجرمین می باشد. اما هستند عده ای که سعی در استفاده از بازار سود ده مواد مخدر و آلوده کردن سایرین می باشند.
در چنین پرونده های سنگین و حیاتی که در ادامه زندگی و یا پایان زندگی متهمین تاثیر گذار است استفاده نکردن از وکیل مواد مخدر پشیمانی بسیاری را برای شما به ارمغان خواهد آورد ، وکلای متبحر دادگستری نظر به سالها تجربه و کسب دانش در این زمینه می توانند زندگی دوباره به فرد متهم بخشیده و حتی در برخی از موارد حکم اعدام را بر می گردانند. اصلا ریسک نکنید با شماره 44386581-021 تماس گرفته و از خدمات حقوقی وکلای متخصص ما بهرهمند شوید نگران هزینه نباشید خدمات تلفنی ما رایگان است.
مجازات مواد مخدر
قانون گذار بر اساس قانون مبارزه با مواد اعمال زیر را به عنوان جرم شناخته و مرتکب آن را به مجازاتهای مقرر در این قانون محکوم میشود:
- کشت خشخاش مطلقاً و کشت شاهدانه به منظور تولید مواد.
- وارد کردن، صادر کردن و تولید انواع مواد.
- نگهداری، حمل، خرید، توزیع و فروش مواد.
- دایر کردن یا اداره کردن مکان برای استعمال مواد.
- استعمال مواد به هر شکل و طریق مگر در مواردی که قانون مستثنی کرده باشد.
- تولید آلات و ادوات و ابراز مربوط به تولید و استعمال مواد مخدر.
- فرار دادن یا پناه دادن متهمان و مجرمان مواد که تحت تعقیب اند.
- محو و یا پنهان کردن ادله جرم مجرمان.
مواد صنعتی و مجازات آن
مضاف بر آن در ماده 8 قانون مجازات مخدرهای صنعتی را بدین شکل تعریف نموده است:« هر کس هروئین، مورفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مورفین و کوکائین و یا لیزرژیک اسید دی اتیل آمید (ال.اس.دی)، متیلن دی اکسی مت آمفتامین (ام.دی.ام.آ. یا آکستاسی)، گاما هیدروکسی بوتیریک اسید (جی.اچ.بی)، فلونیترازپام، آمفتامین، مت آمفتامین (شیشه) و یا دیگر مواد مخدر یا روانگردانهای صنعتی غیرداروئی که فهرست آنها به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد را وارد کشور کند و یا مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور، ارسال، خرید یا فروش نماید و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی یا حمل کند با رعایت تناسب و با توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات خواهدشد:
- تا پنج سانتی گرم، از پانصدهزار ریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق.
- بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از دو میلیون تا شش میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
- بیش از یک گرم تا چهار گرم، از هشت میلیون تا بیست میلیون ریال جریمه نقدی و دوتا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
- بیش از چهار گرم تا پانزده گرم، از بیست میلیون تا چهل میلیون ریال جریمه نقدی و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
- بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از چهل میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
- بیش از سی گرم ، اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم.
متوجه شدیم که حمل مواد مخدر نیز به موجب قانون جدید مواد مخدر مانند مصرف آن جرم بوده و مشمول مجازات می گردد.
در چه مواردی حکم اعدام صادر می شود؟
به موجب ماده واحده اصلاحی قانون مجازات اسلامی وجود هرکدام از شرایط زیر موجب مجازات اعدام خواهد بود:
- مواردی که مباشر جرم یا حداقل یکی از شرکا حین ارتکاب جرم سلاح کشیده یا به قصد مقابله با مأموران، سلاح گرم یا شکاری به همراه داشته باشند.
- درصورتی که مرتکب نقش سردستگی یا پشتیبان مالی یا سرمایهگذار را داشته یا از اطفال و نوجوانان کمتر از هجده سال یا مجانین برای ارتکاب جرم استفاده کرده باشد.
- مواردی که مرتکب به علت ارتکاب جرایم موضوع این قانون، سابقهی محکومیت قطعی اعدام یا حبس ابد یا حبس بیش از پانزده سال داشته باشد.
- در انتها میزان مواد مخدر حمل شده، صادر و وارد شده برای اعمال مجازات اعدام، که در قانون قبل برای تریاک و بنگ و چرس و حشیش حداقل ۵ کیلو گرم تعیین شده بود در حال حاضر تا حداقل ۵۰ کیلوگرم افزایش یافته است.
- در مورد مواد روانگردان صنعتی غیردارویی شامل هروئین، مورفین، کوکائین و … در حال حاضر مجازات اعدام در این موارد برای ساخت، تولید، توزیع، صدور، ارسال، خرید یا نگهداری، مخفی یا حمل کردن از ۳۰ گرم تا حداقل ۲ کیلوگرم و ۳ کیلوگرم افزایش یافته است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.