محرومیت زن از نفقه
محرومیت زن از نفقه : شاید به عنوان یک خانم متاهل بخواهید از حقوق مالیت خود آگاه شوید و حتی در پی مطالبه آن باشید و یا جزو آقایانی هستید که با دعوای مطالبه نفقه همسرتان مواجه شده و حالا میخواهید بفهمید که در چه شرایطی همسرتان از نفقه محروم می شود در هر صورت ابتدا بهتر است بدانید که منظور از نفقه یعنی آن دسته از احتیاجاتی که هر خانمی از نظر عرفی و مناسب با شان و شخصیت خودش وضعیت خانوادگی اش و حتی میزان تحصیلاتش دارد.
این احتیاجات شامل خانه مسکونی و اسباب و اثاثیه ، خوراک و پوشاک، و البته مخارج لازم برای درمان و امور بهداشتی .حتی اگر خانمی مثلا در منزل پدرش،خدمتکار داشته حالا فراهم نمودن خدمتکار جزو نفقه این خانم می باشد.از طرفی اگر زنی دچار بیماری یا مشکلی بوده که نیاز به خدمتکار یا پرستاری دارد که نه تنها در امور منزل بلکه برای رسیدگی به خودش نیز حضور داشته باشد،این مورد نیز مشمول نفقه می باشد.
لازمه دارا شدن نفقه نیز تمکین از شوهر می باشد. البته در نهایت اگر بین زن وشوهر در نفقه اختلافی پیش بیاید این دادگاه است که با توجه به احتیاجات عرفی و عادتی خانم،مبلغ نفقه را تعیین می کند.
زمان پرداخت نفقه
فهرست مطالب
برخلاف تصور اشتباهی که عموم مردم دارند،عقد فقط مختص به عقد ازدواج نیست و عقود انواع مختلفی دارد که عقد نکاح فقط یکی از آنها است.از طرفی معمولا هر عقدی نه تنها حقی را ایجاد کرده بلکه باعث به وجود آمدن تکلیفی نیز می شود.بنابراین در عقد نکاح دائم علاوه بر حقوق مختلفی که برای زوجین حاصل می شود،تکالیفی نیز به وجود می آیند که باید رعایت شوند و در غیر این صورت پای الزامات قانونی به میان می آید.
دریافت نفقه حقی برای زن و در مقابل تکلیفی برای شوهر است که پرداخت آن به محض تشکیل عقد نکاح،شروع می شود.(لطفا توجه داشته باشید که نفقه در ازدواج دائم به زن تعلق می گیرد و در عقد موقت یعنی همان صیغه،مرد هیچ وظیفه ای به پرداخت نفقه ندارد مگر این که در نکاح منقطع شرط شده باشد و یا زوجین توافق به وجود حق نفقه برای زن نموده باشند) و از طرفی زن در برابر حق دریافت نفقه ، تکلیف به تمکین و اطاعت از شوهرش را دارد . البته این اطاعت باید در امور مشروع و قانونی باشد.
بنابراین بعد از ازدواج، نفقه هر خانمی باید پرداخت شود مگر این که خانم از شوهرش تمکین نکند و در نتیجه این عدم تمکین،ناشزه محسوب شود.به این نکته توجه داشته باشید که تمکین فقط به انجام وظایف زناشویی محدود نمی شود بلکه به طور کلی تمامی وظایف زندگی مشترک باید رعایت شوند.موارد عدم تمکین به شرح زیر است:
ترک کردن خانه و زندگی مشترک، همسرم خانه را ترک کرده و رفته، آیا می تواند نفقه بگیرد؟
این پرسش مهمی است که درمقاله محرومیت زن از نفقه به آن خواهیم پرداخت، از جمله موارد عدم تمکین رها کردن خانه و زندگی مشترک است. چرا که از جمله تکالیفی که قانون بر اساس عقد نکاح، برای زن در نظر گرفته ،زندگی همراه با شوهر در منزل مشترک می باشد یعنی همان مکانی که شوهر برایش تهیه کرده است.
حالا فرض کنید خانمی که در اثر اختلافاتی که با همسرش دارد،منزل مشترکشان را ترک کرده و در هر جای دیگری از خانه پدری اش گرفته تا دوست و آشنا ساکن شود و یا حتی برای خود منزل جداگانه ای تهیه کند،عمل این خانم عدم تمکین بوده و باعث می شود که حق نفقه اش از بین برود و شوهر دیگر وظیفه قانونی برای رفع احتیاجات مالی از جمله هزینه تهیه غذا،لباس،درمان و…نداشته باشد البته شوهر باید بتواند اثبات کند که همسرش خانه شان را ترک کرده و در جای دیگری ساکن شده است.
بانوی عزیز لطفا توجه داشته باشید که شاید از نظر شما این عمل فقط یک قهر ساده و نهایتا رفتن به خانه پدرتان باشد اما ترک منزل مشترک به عنوان یکی از مصادیق بسیار مهم از عدم تمکین است که تبعات قانونی بسیاری داد از جمله این که اگر شوهرتان بتواند این موضوع را در دادگاه اثبات نماید و درخواست ازدواج مجدد کند،چنین امکانی وجود دارد که دادگاه حکم به ازدواج مجدد بدهد.
خوش رفتاری و اطاعت از شوهر
درباره محرومیت زن از نفقه باید بیان داشت که طبق قانون زن و شوهر باید در کمال احترام و خوش رفتاری با یکدیگر رفتار کنند.پس اگر خانمی با شوهرش معاشرت صحیحی نداشته باشد و بدون علت مشروع و قانونی از شوهرش اطاعت نکند با توجه به این که موارد مذکور از موجبات نشوز هستند،شوهر الزامی به پرداختن نفقه ندارد.
حمایت قانون از عدم تمکین خانم
همان طور که گفته شد منظور از تمکین زن این نیست که خانم بدون هیچ اراده ای گوش به فرمان شوهر باشد و هرگونه خواسته نامشروع و برخلاف قانون او را انجام دهد.بنابراین مثلا خانمی که به قصد درمان و البته با توصیه پزشک معالجش و یا حتی برای انجام امور عبادی واجب مانند سفر به مکه مکرمه خانه اش را ترک کند، نه تنها ناشزه محسوب نمی شود بلکه عمل او اصلا به معنی عدم تمکین نیست و از دریافت نفقه اش محروم نمی شود.
لازم به ذکر است خانمی که همسرش دارای بیماری های جنسی قابل سرایت می باشد و یا این که زن به واسطه ترس شدید از این که شوهر به او آسیب جانی ،آبرویی و حتی مالی وارد کند زندگی مشترک را رها نموده است، ناشزه نیست و حتی در پناه قانون این اجازه را دارد که در خانه جداگانه ای زندگی کند.البته وظیفه مرد به تامین نیازهای متعارف انسانی این خانم یعنی خوراک،پوشاک،بهداشت و درمان و… تا زمانی برقرار است که امکان بازگشت به منزل برای زن فراهم نشده و هنوز آن ترس از آسیب مالی و جانی و شرفی وجود دارد.
البته اصولا محل این خانه باید با نظر مشترک زوجین انتخاب شود اما اگر زوجین به تفاهم نرسند پس دادگاه بر اساس نظر اقوام و نزدیکان زن و مرد ، محل این منزل را تعیین می کند.اما اگر زن و شوهر مذکور اقوامی نداشته باشند پس به عنوان آخرین چاره قاضی شخصا ،محل مورد اطمینانی را تعیین خواهد کرد.
اما در یک مورد استثنائی دیگر نیز عدم تمکین زن را از نفقه محروم نمیکند آن هم زمانی است که از حق حبسش برای مهریه استفاده نماید یعنی شرط کند که اولین وظایف زناشویی را انجتم نمیدهد تا زمانی که مهریه اش را به طور کامل دریافت کند در این صورت نیز مرد همچنان موظف به پرداخت نفقه است
پرداخت نفقه قبل از شروع زندگی مشترک
در ارتباط با محرومیت زن از نفقه لازم است بدانید که حتی قبل از شروع زندگی مشترک نیز امکان پرداخت نفقه وجود دارد. به طوری که اگر زن و شوهری بعد از عقد،هنوز به خانه مشترک نرفته باشند اما خانم اعلام کند که برای شروع زندگی مشترک آماده است در این صورت مرد باید به همسرش نفقه پرداخت نماید.زیرا در این حالت تمکین انجام شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه ، از مشاوره رایگان وکیل نفقه استفاده نمایید…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.