قتل ، مجازات و راه های دفاع از قاتل

قتل یکی از جرائم بزرگی است که مجازات بسیار سنگینی را در پی خواهد داشت. در این جرم فردی شخص دیگر را به صورت عمدی یا غیر عمدی می کشد. در واقع هرکس که به صورت عمدی یا غیر عمدی جان فرد دیگر را بگیرد قاتل محسوب می شود و طبق قانون به مجازات سنگینی محکوم خواهد شد. این جرم به طور کلی به سه دسته عمدی و غیر عمدی و شبه عمدی تقسیم می شود که معمولا مجازات عمدی بسیار سخت تر خواهد بود. در ادامه شمارا با انواع قتل و مجازات آن آشنا خواهیم کرد، با وکیل متخصص قتل عدل جویان همراه باشید.

قتل عمدی چگونه است؟

در قتل عمدی شخص به طور کاملا واضح قصد کشتن فرد دیگری را دارد. در کشتن به صوذت  عمد قاتل رفتاری را انجام می دهد که باعث کشتن مقتول خواهد شد. تشخیص عمل او که باعث گرفتن جان مقتول شده توسط دادگاه مشخص‌خواهد شد و آنچه در این مورد مهم است این است که فرد با انجام چنین رفتاری به عنوان قاتل شناخته می شود و طبق قانون باید مجازات شود. دو مورد از اعمالی که معمولا قاتلین برای ارتکاب جرم انجام می دهند را در ادامه نام برده ایم:

شلیک با گلوله

اگر قاتل به شخص مقتول به اسلحه شلیک کند در واقع ابن کار اوکشتن به صورت  عمد محسوب می شود و هیچ دلیلی وجود ندارد که اثبات کند هدف او کشتن مقتول نبوده است. در این صورت فرد به قصاص  محکوم خواهد شد و طبق قانون مجازات می شود.

پرتاب از بلندی

اگر فردی شخص دیگر را از بالای یک بلندی به پایین پرتاب کند و اورا هل بدهد در واقع عمل عمدی انجام داده است و هیچ گونه دلیلی وجود ندارد که مقتول بتواند بگوید هدفش از هل دادن فرد کشتن عمدی نبوده است. در این مورد نیز دادگاه فرد را به قصاص محکوم خواهد کرد.

مجازات قتل عمدی چیست؟

اگر شخصی مرتکب قتل عمد شود و از روی قصد فرد دیگری را از بین ببرد، دادگاه اورا به مجازات قصاص نفس محکوم می کند، قصاص نفس یعنی فرد باید به خاطر جرمی که مرتکب شده است جانش را بدهد و اعدام شود. در این مورد خانواده مقتول یعنی پدر و مارش و یا خواهران و برادرانش این حق را خواهند داشت که در دادگاه از فرد مقتول شکایت کنند و تقاضای قصاص اورا داشته باشند. دادگاه نیز در صورت اثبات جرم فرد را به قصاص محکوم می نماید. اما در صورت وجود شرایطی فرد می تواند مجازات قصاص را نیز تبدیل نماید.

قتل ، مجازات و راه های دفاع از قاتل

برای مثال دادگاه در صورتی که خانواده مقتول رضایت دهند، به قاتل یکسال فرصت خواهد داد که دیه مقتول را به خانواده اش بپردازد. دیه یک انسان کامل صد و نود میلیون تومان است که اگر مقتول بتواند به مدت یکسال پس از مجرم شناخته شدن، آن را به خانواده مقتول بپردازد این امکان را خواهد داشت که قصاص نشود. البته طبق قانون مجازات اسلامی اگر کسی به کشتن به شکل عمد محکوم گردد، حتی اگر خانواده مقتول در صورت دریافت دیه رضایت دهند بازهم دادگاه قاتل را به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد کرد و این مجازات قطعی خواهد بود.

قتل شبه عمد

همانطور که در مشاوره حقوقی قتل نیز بیان شد ، کشتن به صورت شبه عمد نیز از جمله اعمال مجرمانه ای است که  است که مشابه قتل عمد می باشد اما دلایل و مدارک کافی برای اثبات عمدی بودن آن وجود ندارد به همین دلیل آن را  شبه عمد می خوانند.در این مورد در واقع شخص قصد کشتن مقتول را ندارد و به صورت غیر عمد اورا کشته است . نمونه این  را می توان در دعواهای خیابانی دید. برای مثال فردی در حین دعوا دیگری را هل می دهد که در این صورت فرد به جدول برخورد می کند و جانش را از دست می دهد.

مجازات قتل شبه عمد

همانطور که در بالا گفته شد  شبه عمد در واقع کشتن عمدی نیست و فرد ناخواسته شخصی را به قتل رسانده است. در این مورد دادگاه مقتول را به قصاص محکوم نخواهد کرد و تنها مجازات او پرداخت دیه به خانواده مقتول خواهد بود. البته در بعضی از پرونده های قتل شبه عمد دیده شده که دادگاه فرد را به حبس نیز محکوم کرده است.

قتل غیر عمد

قتل غیر عمد که فرد هیچگونه قصدی برای کشتن طرف مقابل نداشته، برای مثال فردی در حین تصادف رانندگی فرد دیگری را از بین می برد.

مجازات قتل غیر عمد

کشتن غیر عمد نیز مجازات قصاص ندارد و معمولا شخص به پرداخت دیه محکوم خواهد شد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *