غایب مفقودالاثر

غایب مفقودالاثر:  کسی است که از مدت غیبت او زمان زیادی گذشته و از وی هیچ خبری در دست نباشد. در چنین حالتی برای جلوگیری از تلف شدن و دست اندازی به اموال و حقوق غایب مفقودالاثر اقداماتی انجام می شود. در ادامه با توضیحات وکیل کبفری ، گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید.

اداره کردن امور حقوقی و مالی غایب مفقودالاثر

امکان دارد که فرد غایب برای اداره کردن اموال و امور حقوقی خود شخصی را تعیین کرده باشد که در این صورت این شخص نماینده فرد غایب می باشد و شخص که توسط فرد غایب مفقودالاثر تعیین شده با در نظر گرفتن مصلحت شخص غایب و خانواده وی حق تصرف در اموال و انجام امور حقوقی وی را دارد.

چنانچه فردی را برای مدیریت و کنترل و اداره اموال خود مشخص نکرده باشد، در این حالت دادگاه برای اداره کردن اموال او شخصی را به عنوان امین معرفی می‌کند و ممکن است دادگاه با وجود شرایطی حکم موت فرضی برای غایب مفقودالاثر صادر نماید.

تصرف در اموال غایب مفقودالاثر

وراث غایب می‌توانند در طول مدت رسیدگی در مورد شخص غایب از دادگاه تقاضا کنند که دارایی ها و اموال او را به تصرف موقت آنان دهند و همچنین بعد از صدور حکم موت فرضی نیز می توانند درخواست تصرف قطعی در اموال غایب مفقود الاثر را نمایند که البته این عمل یعنی در اختیار گرفتن اموال غایب مفقودالاثر توسط وراث شرایطی دارد.

شرایط تصرف در اموال غایب مفقودالاثر

برای تصرف موقت در اموال غایب مفقودالاثر شرایطی لازم است که عبارت است از :

  1. غایب مفقودالاثر شخصی را برای اداره کردن اموال خود معین نکرده باشد.
  2. دو سال تمام از آخرین خبر از فرد غایب گذشته باشد در حالی که زنده بودن یا مرگ وی معلوم نباشد
  3. وراث باید تضمینات کافی بدهند که در صورت بازگشت فرد  توانایی پرداخت و استرداد اموال غایب را داشته باشند
  4. وراث متقاضی تصرف در اموال غایب باید ضامن معرفی کنند تا در صورتی که افراد دیگری حقی بر اموال شخص غایب داشته باشند توانایی پرداخت حقوق افراد ثالث اعم از بستانکاران و….. را داشته باشند.

غایب مفقودالاثر

در صورتی که فوت و یا مرگ غایب مفقودالاثر اثبات شود، دادگاه حتی المقدور باید تاریخی که غایب در آن زمان فوت کرده معین کند و در نهایت اموال موجود شخص را مطابق زمان و تاریخ فوت غایب مفقودالاثر بین وراث موجود در زمان فوت غایب مفقودالاثر تقسیم نماید .

صدور حکم موت فرضی

موت فرضی زمانی صادر می شود که فردی به مدت طولانی غیبت کرده و از حیات یا مرگ وی خبری در دست نباشد. سپس بعد از گذشت مدت معینی از غیبت، می توان درخواست صدور حکم موت فرضی کرد. علت صدور حکم موت فرضی  آن است که انسان در چنین مدت زمانی که از غیبت وی گذشته معمولاً زنده باقی نمی‌ماند.

مواردی که شخص عادتا زنده باقی نمی‌ماند

  1. هنگامی که فردی در حال سفر دریایی باشد و کشتی تلف شده باشد، چنانچه سه سال تمام از تاریخ تلف شدن کشتی و غرق شدن کشتی گذشته باشد و از آن مسافر خبری نباشد در چنین حالتی حکم موت فرضی صادر می شود
  2. هنگامی که فرد غایب جزو قشون مسلح باشد و در مدت زمان جنگ غایب مفقودالاثر گردد و سه سال تمام در صورتی که جنگ به صلح خاتمه یابد بگذرد و خبری از این فرد نباشد.
  3. زمانی که ده سال تمام از آخرین خبر فرد گذشته باشد و در طول این مدت ۱۰ سال خبری از حیات فرد نباشد و سن غایب در طول این مدت از ۷۵ سال گذشته باشد.پس از گذشت زمان ها و موارد تعیین شده، دادگاه زمانی حکم موت فرضی صادر می‌کند که بعد از گذشت مواعد مذکور اعلانی، در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار سه دفعه متوالی و هرکدام به فاصله یک ماه منتشر شود و همچنین دادگاه افرادی که امکان دارد از شخص غایب مفقود اثر خبر داشته باشند را احضار می نمایند. چنانچه یک سال تمام از اولین آگهی و اعلان بگذرد و خبری از حیات و یا مرگ نباشد، دادگاه اقدام به صدور حکم موت فرضی می کند.

وضعیت حقوقی غایب مفقودالاثر

بعد از صدور حکم موت فرضی شخص غایب  تمامی اموال و تعهدات مالی متوفی تعیین و مشخص می شود. چنانچه تاریخ فوت معلوم شود، اموال موجود غایب مفقودالاثر بین افرادی که در آن زمان یعنی در تاریخ فوت مفقودالاثر موجود بودند، تقسیم می شود و چنانچه زمان فوت معلوم نباشد، دادگاه بعد از صدور حکم موت فرضی، اموال مفقودالاثر را بین افرادی که در زمان صدور حکم موت فرضی موجود بودند تقسیم می‌نماید.

چنانچه شخصی برای مدت طولانی خبری از وی نباشد وغایب باشد با توجه به ماده 153 به قانون امور حسبی، ورثه غایب و کسی که به نفع او وصیت شده یا موصی له و همچنین وصی، حق درخواست صدور حکم موت فرضی را دارند. برای کسب خدمات حقوقی آنلاین  به سایت https://adljooyan.com/ مراجعه کنید

رجوع غایب مفقودالاثر

در صورتی که غایب مفقودالاثر قبل از صدور حکم موت فرضی بازگردد و حاضر شود؛ اگر اموال وی دست نخورده باقی مانده باشد، شخص می تواند در تمامی اموال خود تصرف کرده و مالکیت مفقودالاثر همانند سابق بر اموال خود باقی می ماند.

چنانچه فرد غایب بعد از صدور حکم موت فرضی رجوع کند، وراثی که در اموال او تصرف کرده‌اند می بایست هر آنچه که از عین آن اموال موجود باشد را به وی باز گردانند و به فرد غایب تحویل دهند و چنانچه عوض آن اموال موجود باشد باید عوض را تقدیم نمایند.

اگر منفعتی از این اموال حاصل شده باشد باید منافع حاصله از اموال  را هم به وی تحویل نمایند. اگر اموال بدون تفریط و تعدی وراثت تلف شده باشد، وراث هیچ مسئولیتی در قبال آن اموال ندارند.

غایب مفقودالاثر و طلاق زوجه

اگر شخصی چهار سال تمام غایب باشد، زن  این شخص می تواند تقاضای طلاق کند. دادگاه بعد از انتشار مشخصات شخص غایب در روزنامه های کثیرالانتشار به صورت سه دفعه متوالی هرکدام به فاصله یک ماه چنانچه یک سال از تاریخ اولین اعلان بگذرد و خبری از غایب مفقودالاثر نشود، دادگاه زوجه را طلاق می دهد.

چنانچه شخص غایب پس از وقوع طلاق و قبل از گذشتن عده زن رجوع کند نسبت به زن خود حق رجوع دارد ولی چنانچه بعد از گذشت مدت عده بازگردد، هیچ حقی نسبت به زوجه نخواهد داشت و در این میان فرقی نمی کند که زوجه شوهری اختیار کرده باشد یا نه.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *