راه های اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن
راه های اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن : پرونده های کیفری مربوط به رابطه نامشروع در سالیان اخیر رو به افزایش بوده است و بسیاری از مشاوره های حقوقی ارائه شده و همچنین وکالت های اخذ شده در موسسات حقوقی، در این خصوص بوده اند. رابطه نامشروع در دیدگاه قانون مجازات اسلامی تا حدی با رابطه نامشروع در دیدگاه عرف متفاوت است.
در این مقاله علاوه بر تعیین حدود رابطه نامشروع در دیدگاه قانون به تشریح ادله اثبات آن و مجازات رابطه نامشروع خواهیم پرداخت با وکیل کیفری گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید .
رابطه نامشروع در قانون مجازات اسلامی
فهرست مطالب
عرف جامعه اسلامی ما، زنا را گونه ای از اقسام روابط نامشروع می داند با این حال در زمان طرح شکایت کیفری در خصوص زنا، نمی توان آن را با عنوان رابطه نامشروع مطرح نمود. زنا یک رابطه غیر شرعی است اما نوع مجازات آن و شدت و حدّت آن به گونه ای است که قانونگذار آن را در یک حیطه جداگانه بررسی نموده و شکایت کیفری با عنوان رابطه نامشروع را شامل اعمال منافی عفت با درجاتی پایین تر از زنا دانسته است اطلاعات بیشتر در مشاوره حقوقی زنا.
مصادیق رابطه نامشروع را می توان اعمالی از قبیل بوسیدن فرد نامحرم، در آغوش گرفتن وی و یا دیگر اعمال منافی عفت با افراد نامحرم در اجتماع و یا در خلوت دانست.
مهریه و رابطه نامشروع:
یک اشتباه رایج در بین مردم این تصور است که در صورت اثبات زنای زن هیچ مهریه ای به وی تعلق نمی گیرد این کاملا اشتباه می باشد.
مطابق خانواده و مجازات کیفری هیچ منعی برای گرفتن مهریه زن زنا کار وجود ندارد بنابراین حتی در صورت اثبات رابطه نامشروع زن با مرد دیگر باز هم مهریه به زوجه باید پرداخت شود.
حتی رابطه تلفنی هم از نمونه های رابطه نامشروع به شمار آمده است. برای ارتباط با وکیل خانواده می توایند با شماره 44386581-021 تماس بگیرید.
شاکی در پرونده های کیفری رابطه نامشروع
پرونده های مربوط به رابطه نامشروع اصولا توسط اشخاص حقیقی مطرح می گردند؛ با این حال قانونگذار شخص خاصی را برای شکایت از این نوع جرم کیفری مشخص نکرده و مقرر داشته است که نیروی انتظامی و دادستان محلی می توانند شکایت کیفری از فرد و یا افرادی که اعمال منافی عفت انجام داده اند مطرح نموده و مجرم را موظف به پاسخ گویی در مقابل مقام قضایی و تحمل مجازات نمایند.
در خصوص طرح شکایت توسط دادستان و نیروی انتظامی، شرط مشهود بودن رابطه نامشروع یکی از مهمترین شروط پذیرش دعوی در مرحله مقدماتی است.
راه های اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن
با پیشرفت تکنولوژی راه های اثبات بسیاری از جرائم و بخصوص جرائم منافی عفت از جمله رابطه نامشروع هموار گردید. با این حال نباید از تاثیر پیشرفت تکنولوژی و عدم فرهنگ سازی آن در افزایش جرائم مربوط به اعمال منافی عفت غافل شد.
راه های اثبات رابطه نامشروع شامل موارد ذیل میباشد:
- اقرار متهم
- شهادت شهود
- وسایل ضبط و ثبت وقایع و علم قاضی
اقرار متهم با اینکه تنها در موارد نادری انجام می گردد با این حال محکم ترین نوع ادله اثبات دعوی در دعاوی کیفری و از جمله اثبات رابطه نامشروع است. تصور اینکه فردی شخصا و در مقام متهم و بدون شاکی مبادرت به اقرار نماید بسیار دور از ذهن و شاید غیر ممکن باشد. اما ممکن است در باب یک جرم کیفری دیگر همچون زنا ، لواط، مساحقه و …، اقرار به رابطه نامشروع و عدم ارتکاب جرائم مذکور نماید.
پذیرش شهادت شهود در جرائم منافی عفت همواره با مشکلات بسیاری مواجه بوده است و قانونگذار با این عمل سعی در کاهش میزان افترا و تهمت های صورت گرفته به اشخاص ثالث داشته است.
امروزه مهمترین روش اثبات رابطه نامشروع از طرق وسایل الکترونیکی و به ویژه پرینت تلفن همراه و علم قاضی به عمل ارتکابی است. از دیگر وسایل مورد نظر در این زمینه می توان به تصاویر و فیلم های ضبط شده توسط دوربین های شخصی و یا دوربین های مدار بسته و وسایلی از این قبیل اشاره نمود.
در جامعه کنونی ما بیشترین آمار پرونده های مربوط به شکایت کیفری از فردی به علت رابطه نامشروع، توسط زوجین صورت می گیرد. بیشترین مکان ایجاد رابطه نامشروع نیز در دنیای مجازی به وقوع می پیوندد.
رابطه نامشروع با زنا متفاوت است:
رابطه نامشروع و زنا دو عمل مجرمانه متفاوت هستند که در اصطلاح منطقی دارای رابطه عموم و خصوص مطلق هستند یعنی هرزنایی رابطه نامشروع است اما همه جرایم مربوط رابطه نامشروع زنا نیستند .
رابطه نامشروع مجموعه ای از جرایم را دربر می گیرد ، به عبارتی هر گونه اقدام و رابطه ای که منافی با عفت عمومی باشد را رابطه نامشروع گویند، حتی رابطه دوستی بین دختر و پسری که عقد محرمیت فی مابین آنها وجود دارد جزوه روابط نامشروع بوده حتی در مجازت بین زنا و رابطه نامشروع نیز تفاوت فاحشی وجود دارد ، درصورتی که فردی به مجازات زنا محوم شود صد ضربه شلاق حدی محکوم می شود اما اگر محکوم به رابطه نامشروع شود نودونه ضربه شلاق مجازات وی خواهد بود.
مجازات رابطه نامشروع
مجازات زنا در دو حالت ممکن محصنه و غیر محصنه، سنگسار، اعدام و یا 100 ضربه شلاق می باشد. رابطه نامشروع در درجات پایین تری از زنا قرار داشته و عدالت حکم می کند مجازات آن نیز در درجات پایین تری بوده و از شدت و حدّت کمتری برخوردار باشد.
قانونگذار جمهوری اسلامی ایران، مجازات رابطه نامشروع را از نوع تعزیری دانسته و با این کار مجازات پایین تری را نیز برای آن مقرر نموده است.
همانگونه که در ابتدا ذکر نمودیم، رابطه نامشروع می تواند شامل بسیاری از اعمال منافی عفت با درجات مختلفی از قبح اجتماعی باشد. بنابراین نمی توان مجازات یکسانی را برای آن ها در نظر گرفت.
قانون مجازات اسلامی، یک تا 99 ضربه شلاق را برای فردی که اقدام به برقراری رابطه نامشروع نموده است مشخص کرده و میزان آن را با توجه به نوع عمل، شخص مرتکب، محل ارتکاب و … به نظر قاضی واگذار نموده است.
جهت دریافت مشاوره حقوقی رایگان از بهترین وکلای پای یک دادگستری و دکترین حقوقی در عدل جویان ، با شماره 44386581 تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.