دفاع از اتهام کلاهبرداری
دفاع از اتهام کلاهبرداری : کلاهبرداری از جمله جرائمی است که بیشتر در قالب مصادیق آن تعریف شده است. از جمله ساده ترین و جامع ترین تعاریفی که در خصوص جرم کلاهبرداری ارائه شده است بردن مال دیگری از طریق توسل به وسایل متقلبانه است.
ماده یک قانون مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری به تشریح مصادیق این جرم پرداخته و آن را مشمول اعمال متقالبانه متعددی دانسته است. حال اگر به فردی اتهام کلاهبرداری وارد گردد چگونه می توان از این اتهام دفاع نموده و متهم را تبرئه نمود؟ ما در این مقاله پس از ذکر مصادیق کلاهبرداری، مهمترین اعمالی که وکلای مجرب در زمینه دفاع از اتهام کلاهبرداری انجام می دهند را بازگو می کنیم.
مصادیق کلاهبرداری در قانون
فهرست مطالب
همانگونه که در ابتدای مقاله ذکر کردیم، مصادیق کلاهبرداری در ماده یک قانون ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری بیان شده اند. این ماده بیان می دارد:
- گر کسی از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها یا تجارت خانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم با به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امورر غیر واقع امیدوار کند یا از حوادث و پیشامدهای غیر واقع بترساند یا اسم یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور یا وسایل تقلبی دیگر، وجوه یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آن ها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب شده و علاوه بر رد مال به صاحبش، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.
همانگونه که مشخص است کلاهبرداری یک جرم سنگین بوده و در صورت ورود این اتهام، ممکن است فردی بی گناه به سال ها زندان و جزای نقدی محکوم گردد. برای دفاع از این اتهام باید چکار کرد؟ در ادامه با ما همراه باشید.
همواره اصل بر برائت است!
این قاعده اولین و مهمترین قاعده ایست که در تمامی متون حقوقی ایران و اغلب کشورها جریان دارد و مانع از ورود اتهام به بسیاری از افراد می گردد. وکلای مجرب در خصوص تمامی اتهامات وارده به وکلای خود این اصل را به عنوان اصلی ترین قاعده تعیین مسیر بازرسی مورد توجه قرار می دهند.
توجه اسلام به اصل برائت
این مورد نیز در دفاعیه بی تاثیر نیست. هیچ قاضی و مقام قضایی حق خروج از چارچوب شرع در قوانین مدون و دادرسی های صورت گرفته را ندارد. اصل برائت در حقوق جزای ایران نیز برگرفته از شرع است و می توان گفت توسل به نص عربی و منابع شرعی این اصل یکی از مهمترین اعمالی است کع توسط وکلای مجرب صورت می پذیرد. تدرا الحدود به شبهات و یا همان تفسیر شک به نفع متهم، مسئله ایست که به صورت واضح در متون فقهی مورد اشاره واقع شده است.
آثار اصل برائت
یک وکیل مجرب با مطرح نمودن اصل برائت به دنبال اهداف ذیل است. این اهداف عبارتند از:
- ملزم نمودن مقامات قضایی به اثبات اتهام وارده با استفاده از اسناد و مستندات قانونی
- مطرح نمودن ضرورت تفسیر مضیق قوانین مکتوب
- منع نمودن مقامات قضایی به الزام متهم در راستای بی گناهی خود
- مطرح نمودن اصل شفافیت در دادرسی
- منع مقامات قضایی و نیروهای انتظامی و بخش های اجرایی جهت تحصیل دلیل از متهم به طرق غیرقانونی
- الزام قضات به توجه بر اصل سیستم ادله قانونی
- فراهم نمودن شرایطی مناسب جهت اقناع قاضی
استناد به اسناد موجود
ممکن است اتهام کلاهبرداری در نتیجه یک سند و یا قرارداد قابل استناد رخ داده باشد. به عنوان مثال می توان به مبایعه نامه یک ملک غیر منقول اشاره کرد. مبایعه نامه در قانون با شرایط خاصی تعریف شده است و در صورتی که دارای شرایط مربوطه نباشد نمی توان به آن اعتبار قانونی بخشید.
اگر در یک مدرک قابل استناد بسیاری از بخش های مربوط به انجام معامله که حائز اهمیت هستند مورد اشاره واقع نشده باشد، می توان با استناد به سوء استفاده از ساده لوحی و یا بی اطلاعی طرف دیگر معامله از وی رفع اتهام نمود.
مدارک غیر اصل و صدای ضبط شده پذیرفته نیستند!
شاکی نمی تواند با ارائه مدارک کپی شده و بدون ارائه مدارک اصلی،شکواییه را به نفع خود در مراجع قضایی به جریان اندازد. وکلای مجرب هرگز اجازه چنین عملی را با توجه به عدم اطلاع موکل نمی دهند. همچنین استفاده از صدای ضبط شده نیز یک مدرک قابل استناد برای تایید شکواییه نخواهد بود. هر چند این عوامل به تنهایی قابلیت استناد ندارند با این حال در کنار مدارک دیگر می توانند برای استناد به علم قاضی بکار گرفته شوند.
استناد به شرایط موجود
این موضوع معمولا در قالب جریانات دادرسی صورت می گیرد. اگر تمامی شرایط موجود بر علیه متهم باشد، وکیل می تواند از شرایط موجود جهت اثبات بی گناهی متهم استفاده کند. به عنوان مثال می توان به عدم بهره برداری مالی متهم از نتیجه فعل ارتکابی اشاره کرد و یا اقداماتی که متهم پس از ارتکاب عمل مورد نظر انجام داده است. متهمی که قطعا قصد کلاهبرداری داشته باشد سعی نمی کند به ساده ترین طرق ممکن اتهام را به سمت خود جلب کند. وکیل رفع اتهام کلاهبرداری باید از امکان صحنه سازی های احتمالی سخن گفته و استدلالات خود را به بهترین شیوه ممکنبیان کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.