دستور تخلیه
دستور تخلیه : به هنگامی که مدت اجاره یک ملک مسکونی و یا تجاری به پایان می رسد در صورت عدم تمدید اجاره نامه، مستاجر موظف به تخلیه ملک اجاره می باشد اما دربعضی مواقع مستاجر از تخلیه ملک مورد اجاره بعد از اتمام مدت اجاره امتناع می ورزد، در چنین مواقعی مالک ملک و یا موجر می تواند به مرجع قضایی صالح که یا شورای حل اختلاف یا دادگاه است، مراجعه کرده و خواستار صدور حکم تخلیه از طرف مرجع قضایی صالح شود.
علل طرح دعوای دستور تخلیه
فهرست مطالب
مهمترین عامل طرح دعوای مربوط به دستور تخلیه پایان یافتن مدت اجاره وعدم تخلیه مستاجر پس از پایان مدت اجاره می باشد. اما طرح این دعوی ممکن است علل دیگری هم داشته باشد؛ ازجمله آن که طرفین یک قرارداد و اجاره برای خود خیار شرط در ضمن عقد اجاره تعیین کرده باشند.به این معنا که هرکدام ازطرفین درمدت زمان معینی حق فسخ اجاره را داشته باشند.
در این صورت ممکن است یکی از طرفین قرارداد مزبور را در طول مدت معینی که در ضمن قرارداد تعیین شده فسخ کند، که دراین صورت طرف دیگر که مستاجر می باشد، می بایست ملک را تخلیه کند. اما طرف دیگر از انجام چنین عملی امتناع ورزد. در چنین حالتی فردی که حق فسخ قرارداد را داشته است می تواند نسبت به تخلیه ملک از طریق قانونی اقدام نماید.
اطلاعات بیشتر در مشاوره حقوقی دستور تخلیه
نحوه صدور حکم فوری
چنان چه قرارداد اجاره رسمی یا غیررسمی باشد (فرقی از این بابت نمی کند) اما این قرارداد کتبی باشد و دو شاهد نیز آن را امضاء کرده باشند و مدت اجاره نیز پایان یافته باشد و مستاجر ملک را تخلیه نکرده باشد و یا 3 ماه یا بیشتر از 3 ماه اجاره بها را پرداخت نکرده باشد و یا فرد مستاجر استفاده غیر شرعی و غیر قانونی از ملک مورد اجاره کرده باشد، مالک یا موجر می تواند، دادخواست را در دفاتر خدمات قضایی تنظیم نماید و شورای حل اختلاف به این درخواست رسیدگی می کند. .
تفاوت دستور تخلیه ملک با درخواست حکم تخلیه ملک در آن است که در درخواست دستور به تخلیه ملک، دیگر حق تجدیدنظر خواهی و یا فرصت اعتراض به اجرائیه برای فرد مستاجر وجود نخواهد داشت و به محض درخواست شورای حل اختلاف به این درخواست رسیدگی کرده و فورا دستور را صادر می کند. اما در درخواست حکم تخلیه تمامی فرصت های مذکور اعم از تجدید نظر و اعتراض به صدور اجرائیه برای مستاجر وجود خواهد داشت و روند تخلیه ملک طولانی خواهد شد.
دستور تخلیه
پس ازدرخواست تخلیه ملک شورای حل اختلاف به این درخواست رسیدگی کرده و دستور را صادر می کند و سپس دستور به تخلیه ملک توسط وکیل ملکی به مستاجر ابلاغ می شود. چنان چه مستاجر به دستور دادگاه و مرجع قضایی اهمیتی ندهد و بی اعتنا باشد، مرجع قضایی به کلانتری محل دستور می دهد تا نسبت به تخلیه ملک مذکور اقدام نماید و کلانتری محل نیز مامور به اطاعت از دستور مرجع قضایی می باشد.
اقدامات لازم
ازجمله اقدامات لازم برای تخلیه ملک مورد اجاره تنظیم دادخواست و ضمیمه کردن اجاره نامه به دادخواست و داشتن کارت ملی و شناسنامه برای ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی می باشد .دستور به تخلیه ملک مسکونی و تجاری نیز از طریق شورای حل اختلاف قابل رسیدگی می باشد. اما چنان چه خواهان به دلیل فسخ اجاره خود مدعی تخلیه ملک مسکونی شود، در این مورد دادگاه حقوقی وعمومی مرجع قضایی صالح بوده و رسیدگی به دعوای دستور به تخلیه ملک در این مورد از صلاحیت شورای حل اختلاف خارج می شود.
روند رسیدگی
چنان چه موجر خواهان تخلیه ملک مورد اجاره خود باشد، می بایست دادخواستی را در دفاتر خدمات قضایی تنظیم نماید. بعد از تعیین وقت رسیدگی و تشکیل دادگاه هرکدام از طرفین می توانند دلایل و مدارک خود را به دادگاه تقدیم نمایند. دادگاه نیز پس از بررسی و تحقیقات لازم دستور به تخلیه ملک را صادر می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.