جعل و شکایت کیفری

جعل و شکایت کیفری : یکی از جرائمی که بشر از ابتدای اختراع خط تا کنون با آن مواجه بوده است، جرم جعل می باشد. مشکلات و مسائل حقوقی که در پی فعل جعل ایجاد می شد، قانون گذاران را به اهمیت جرم انگاری آن واقف نمود.

در این مقاله سعی شده است تا علاوه بر تعریف جرم جعل و انواع آن، مبانی حقوقی و کیفری آن تشریح و تبیین گردد و مهمترین نکات حقوقی جرم جعل و شکایت کیفری مربوط به ان ، از قبیل مجازات، طرح شکایت توسط وکیل کیفری در خصوص جرم جعل و مواردی از این قبیل را بیان نماییم.

جعل چیست؟

جعل در اصطلاح عامیانه به معنای هر گونه دستکاری غیر رسمی و غیر قانونی در اسناد و نوشته های معتبر و قانونی با قصد تقلب و اضرار به دیگری و کسب منفعت شخصی است.
در قانون مجازات اسلامی و به صورت صریح، تعریفی در خصوص جرم جعل ارائه نشده است اما ماده 523 این قانون و در بخش تعزیرات، مصادیق این جعل را مورد اشاره قرار داده و به صورت ذیل بیان نموده است:

ساختن نوشته و یا سند، مهر و یا امضای اشخاص رسمی و غیر رسمی، خراشیدن و یا تراشیدن، قلم بردن و یا الصاق کردن، محو کردن و یا سیاه کردن و یا اثبات کردن، ایجاد تاخیر و یا تقدیم در تاریخ یک سند نسبت به تاریخ حقیقی، یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر، یا به کاربردن مهر شخصی بدون رضایت آن شخص و یا نظایر این ها به قصد تقلب.

جعل و شکایت کیفری

جعل و شکایت کیفری

انواع جعل

جرم جعل را می توان به دو دسته مجزا تقسیم نمود؛ جعل مادی و جعل معنوی.
اما سوال اینجاست که چه نوع جعلی مشمول جعل مادی و کدامیک مشمول جعل معنوی می گردند. در ادامه به توضیح هر یک از این موارد می پردازیم.

جعل مادی

شایع ترین نوع جعل که در مشاوره حقوقی جعل نیز اشاره شد ، مربوط به جعل مادی است. جعل مادی را افعال فیزیکی فرد جاعل تشکیل می دهد، به گونه ای که عمل وی در اسناد مجعول قابلیت تشخیص داشته و با افعال خارجی خود، یک سند را تغییر می دهد. این افعال می توانند شامل هریک از اعمال خراشیدن، تراشیدن، قلم بردن، محو کردن و مواردی از این دست می باشد.

جعل معنوی

این جرم گونه ای بسیار نادر از افعال مجرمانه منتهی به جعل بوده و بسیاری از افراد با آن آشنایی ندارند.

اثبات آن به مراتب دشوار تر و روش انجام آن نیز همچون جعل مادی نیست. جاعل در جعل معنوی که جعل مفادی نیز نامیده می شود، از هیچ گونه وسیله خارجی و عمل فیزیکی جهت تغییر در سند استفاده نمی کند بلکه تنها با استفاده از زیرکی خود، مفاد سند را تغییر می دهد.

در این خصوص می توان به تغییر مفاد یک سند توسط تنظیم کننده آن و افعالی که باعث می گردند، سند طبق خواسته فرد مورد نظر تنظیم نگردد، اشاره نمود. به عنوان مثال در زمان نگارش سند، برخی از کلمات را حذف کند و یا کلماتی را بر خلاف واقع به آن اضافه نماید.

مجازات جرم جعل

قانون گذار در خصوص مجازات جرم جعل، میان جعل اسناد رسمی و غیر رسمی تفاوت قائل شده و شدت مجازات را در جعل اسناد رسمی افزایش داده است. بر این مبنا جاعل در جعل اسناد و نوشته های غیر رسمی، علاوه بر جبران خسارت به حبس از شش ماه تا دو سال و یا پرداخت سه تا دوازده میلیون ریال به عنوان جزای نقدی محکوم می گردند.

اگر جعل در اسناد رسمی باشد، مجازات مقرر شده برای آن علاوه بر جبران خسارت، شش ماه تا سه سال حبس و یا جریمه نقدی به مبلغ سه تا هجده میلیون ریال خواهد بود.

در صورتی که جعل در اسناد رسمی را کارمند دولت و با سواستفاده از جایگاه خود و در عرصه کاری خود مرتکب شده باشد، علاوه بر جبران خسارت به یک تا پنج سال حبس و یا جریمه نقدی از شش تا سی میلیون ریال محکوم خواهد شد.

جعل و شکایت کیفری

شکواییه جرم جعل باید در دادسرای محل وقوع جرم  توسط وکیل جعل مطرح گردد. دادسرای محلی، پرونده مربوطه را جهت بررسی وقوع و یا عدم وقوع جرم جعل به اداره آگاهی ارسال نموده و کارشناسان رسمی آنجا، سند مورد نظر را مورد بررسی قرار داده و پس از تکمیل پرونده، آن را به دادسرا ارجاع می دهند.
در صورت احراز جرم جعل، کیفر خواست صادر شده و پرونده در دادگاه کیفری 2 به جریان می افتد. رای دادگاه در خصوص جرم جعل، قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر توسط متشاکی عنه است.

جعل مقامات حکومتی به مراتب جرمی سنگین تر و مجازات شدیدتری را به دنبال خواهد داشت. این جرم در دادگاه کیفری 1 مورد بررسی قرار می گیرد و در دیوانعالی کشور نیز قابلیت اعتراض و تجدیدنظر خواهی را دارد.

مشاوره حقوقی رایگان جعل:

اگر درگیر مسائل کیفری هستید ریسک نکنید و حتما با یک وکیل دادگستری در دادگاه حضور یابید یا حداقل با یک وکیل دادگستری در ارتباط بوده و از مشاوره حقوقی جعل بهره مند شوید.

اگر توان پرداخت هزینه ها برای اخذ وکیل را نداشته باشید، نگران نباشید؛وکلای با تجربه و دل سوز ما با کمترین هزینه شما را در روند رسیدگی به پرونده تان و احقاق حق یاری می دهد ، علاوه بر این مفتخر هستیم تا در صورت نیاز درهر مرحله از روند رسیدگی در پرونده ، مشاوره حقوقی رایگان را برای شما ارائه دهد.

توصیه گروه حقوقی عدل جویان برشما آن است که حتی الامکان بدون وکیل کلاهبرداری و کیفری در پرونده های کیفری جعل به پیش نروید زیرا صدمات جبران ناپذیری بدون وجود وکیل جعل به شما وارد می شود و ممکن است حقتان در پرونده کیفری به راحتی پایمال شود .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *