بازداشت موقت چیست؟
بازداشت موقت چیست؟ قراری است که توسط بازپرس صادر می شود. طی این قرار فرد می بایست به مدت حداقل یک ماه به زندان برود و چنانچه بازپرس یا دادستان تشخیص دهند که فرد باید مدت بیشتری در زندان بماند، قرار را تمدید خواهند تا کرد. مدت زمان حداکثری این قرار شش ماه می باشد و چنانچه بعد از شش ماه فرد بی گناه محسوب شود تبرعه خواهد شد.
بازداشت موقت به دلایل مختلفی صادر می گردد. علت اصلی صدور قرار کیفری از طرف دادگاه این است که بتوان به متهم دسترسی کامل داشت. توجه داشته باشید که وقتی قرار حبس موقت از طرف بازپرس یا دادیار برای کسی صادر شود، با سند و وثیقه هم نمی توان اورا آزاد نمود. شدیدترین قرار تامین کیفری در واقع زندانی نمودن موقت مجرمین می باشد. البته این قرار به سادگی صادر نمی شود و فرد شاکی می بایستی دلایل و مدارک کافی را به دادگاه ارائه دهد تا در صورت موجه بودن دلایل و مدارک دادگاه قرار بازداشت را صادر نماید.
قراربازداشت موقت برای چه جرائمی صادر می شود؟
فهرست مطالب
این قرار برای جرم های مختلفی صادر می شود، اما مدت زمان زندانی بودن مجرم در همه جرائم یکسان نیست. قرار حبس موقت با توجه به مجازات جرم صادر می شود. در ادامه به چند مورد از جرم هایی که برای آن ها حبس موقت تعیین می شود اشاره کرده ایم.
مجازات اعدام و قطع عضو
اگر فردی مرتکب جرمی شده باشد که مجازات آن طبق قانون اعدام و یا قطع عضو باشد دادگاه برای او قرار زندان وحبس موقت صادر خواهد نمود تا مجرم بودن یا نبودن او مشخص گردد.
مجازات سه سال حبس
اگر فردی به صورت عمدی مرتکب جرمی شود که مجازات آن در قوانین حقوقی کشور ما سه سال حبس را بیشتر باشد، دادگاه برای او حبس موقت صادر خواهد نمود.
مجازات قتل عمدی
در صورتی که فردی مرتکب جرم قتل عمد شود، اگر والدین مقتول از او در دادگاه شکایت نمایند، دادگاه برای او قرار حبس موقت صادر خواهد نمود. البته مدت زمان بازداشت در مورد قتل بسیار کم است و زمان آن حداکثر تا شش روز می باشد.
نکته مهم
توجه داشته باشید در شرایط دیگری نیز ممکن است قرار بازداشت موقت صادر شود. برای مثال اگر دادگاه تشخیص دهد که آزاد بودن مجرم ممکن است باعث شود که آثار جرم پاک گردد، قرار بازداشت صادر خواهد شد.
در مورد دیگر نیز اگر دادگاه تشخیص دهد که آزاد بودن فرد باعث تبانی افراد دیگر شود و یا اینکه در آزادی بتواند شاهد دروغین برای خود بسازد ابن قرار صادر می شود. حتی ممکن است شاهدی که از طرف شاکی در دادگاه شهادت می دهد نیز نتواند در حین آزاد بودن متهم شهادت دهد و در واقع از او ترس داشته باشد که در این مورد نیز قرار موقت صادر می گردد. اگر دادگاه تشخیص دهد که فرد مجرم ممکن است دست به فرار بزند و یا از کشور خارج شود و یا از دسترس دادگاه خارج شود، بازهم حبس موقت صادر می شود و نمی توان گفت که این قرار فقط بر حسب مجازات صادر می شود.
مواردی که در بالا بیان شد بازداشت اختیاری نامیده می شوند. اما در قانون کشور ما بازداشت موقت اجباری نیز ذکر شده است که در ادامه به توضیحاتی در باره آن پرداخته ایم با وکیل کیفری گروه حقوقی عدل جویان همراه باشید…
بازداشت موقت اجباری
در این مورد قاضی می بایست حتما قرار حبس موقت را صادر کرده و مجرم را دستگیر نماید. یعنی قاضی موظف به صدور این حکم است و حتما باید آن را صادر کند. قراربازداشت برای جرم های زیر به طور حتم صادر خواهد گردید:
قصاص یا حبس ابد
اگر فردی جرمی انجام داده باشد که مجازات آن قصاص یا حبس ابد باشد دادگاه مسلما قرار بازداشت را صادر خواهد کرد.
آدمربایی و اسید پاشی
اگر فردی مرتکب جرائمی مثل آدم ربایی و اسید پاشی شود دادگاه به طور حتم قرار حبس موقت او را صادر خواهد کرد.
کلاهبرداری و اختلاس
اگر فردی مرتکب جرم کلاهبرداری شود و یا اختلاس نماید قاضی موظف به بازداشت او است.
جعل سند
اگر مجرم سند خانه یا ملک افراد دیگر را جعل کرده باشد نیز قرار حبس موقت بر او صادر خواهد گردید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.