الزام به ثبت ازدواج
الزام به ثبت ازدواج: در ابتدا باید به مفهوم و معنای ثبت بپردازیم ثبت در لغت به معنای مطلبی را یادداشت کردن می باشد.در قانون ما ثبت ازدواج و طلاق ضروری می باشد و الزام آور و شارع مقدس مرد را ملزم به ثبت ازدواج کرده اما همانطور که می دانیم ازدواج به دو نوع می باشد. ازدواج دائم و ازدواج موقت و ثبت هرکدام از این دو نوع ازدواج با یکدیگر تفاوت هایی دارد که در ادامه به بررسی آن ها توسط وکیل خانواده خواهیم پرداخت، با عدل جویان همراه باشید…
ازدواج دائم وموقت
فهرست مطالب
در ازدواج دائم قانونگذار ثبت این واقعه نکاح را در هر حالتی واجب و الزامی می داند و ثبت نکاح دائم دارای ضمانت اجرای کیفری هم می باشد.در مورد ازدواج موقت ثبت واقعه ازدواج موقت لازم نیست، بلکه در شرایط خاصی ثبت ازدواج موقت لازم و ضروری می باشد.
موارد لزوم ثبت ازدواج موقت
توافق طرفین
اگر طرفین نکاح موقت با یکدیگر به توافق برسند که نکاح موقت به ثبت برسد، بنابراین مرد باید به ثبت ازدواج موقت اقدام نماید.
باردار شدن زوجه
اگر در اثر ازدواج موقت زن و مرد ، زوجه از زوج باردار شود ثبت این ازدواج موقت لازم و ضروری می باشد.
شرط کردن ضمن عقد موقت
اگر در ضمن عقد موقت ثبت ازدواج موقت شرط شود، زوج باید این نکاح و ازدواج موقت را به ثبت برساند. همانطور که ملاحظه میکنید ثبت ازدواج موقت فقط در موارد مذکور لازم می باشد. در غیر موارد مذکور ثبت ازدواج موقت اختیاری می باشد.
مجازات کیفری
در صورت عدم ثبت ازدواج دائم که در هر حالتی لازم و ضروری می باشد، مرد به حبس تعزیری درجه 7 یعنی حبس از 91 روز تا 6 ماه و جزای نقدی درجه 5 یعنی 8 میلیون تا 18 میلیون محکوم می شود. اما در مورد ازدواج موقت فقط در موارد مذکور در صورت عدم ثبت مجازات حبس از 91 روز تا 6 ماه بر وی اعمال می شود و در غیر موارد مذکور ضمانت اجرایی ندارد.
الزام به ثبت ازدواج
هدف از نکاح و ازدواج علاوه بر تقویت جنبه های اخلاقی و ایجاد رفاه و آرامش برای طرفین حفظ و تداوم نسل بشر نیز می باشد. بنابراین مسئله ازدواج مسئله مهم و تاثیرگذار میباشد که ثبت ازدواج راه را برای هرگونه تردید و شک در وقوع نکاح و همچنین مهمتر از آن در انتصاب فرزندان ناشی از این زوجیت از بین می رود. در نهایت با ثبت ازدواج بنای خانواده محکم و استوار شده و نسلهای بعدی از خطر اختلاط مصون می مانند.
روند رسیدگی
اقدامات لازم برای ثبت ازدواج در دفاتر اسناد رسمی رجوع به دفترخانه ثبت ازدواج و طلاق و ارائه مدارک لازم و مدارک هویتی خود به دفترخانه و همچنین اگر دختر باکره باشد، باید رضایت نامه پدر یا در صورت نبودن پدر، جد پدری خود را نیز ارائه دهد و در صورتی که هردو فوت کرده باشند، گواهی فوت آن ها را نیز باید ارائه دهند.
همچنین برای ثبت ازدواج بین طرفین آن ها باید گواهی سلامت و تندرستی خود را از امراض مسریه ارائه دهند. پس از تکمیل کردن مدارک فوق و تحویل آنها به دفتر ازدواج و طلاق سر دفتر ازدواج و طلاق وقوع نکاح را در دفتر مخصوص به ثبت می رساند و زوجین باید در دفترمخصوص و ورقه ازدواج امضا خود را به ثبت رسانند. برگه ازدواج در دو نسخه می باشد که به هر کدام از طرفین نکاح یک نسخه داده می شود و این سند رسمی بوده.
ابطال ثبت واقعه ازدواج
در مواردی، در صورت به وجود آمدن پاره ای از شرایط، نکاح باطل می شود. بنابراین بعد از بطلان نکاح لازم می آید که این بطلان نکاح در دفاترازدواج و طلاق ثبت شود .
مواردی که باعث بطلان نکاح می شود:
- ازدواج با زن شوهردار
- ازدواج با زنی که سه یا نه طلاق باشد
- ازدواج دو همجنس
- ازدواج به شکل صوری و بدون وجود قصد انجام شده باشد
- ازدواج با زنی که در عده طلاق
- ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان
- ازدواج در حال احرام 8-ازدواج پنجم مردی که چهار زن دائمی داشته باشد .
آثار بطلان نکاح
در صورتی که نکاح به دلیل و به سبب موارد مذکور باطل شود، اگر این ازدواج در دفاتر ازدواج و طلاق ثبت شده باشد، برای ابطال ثبت واقعه ازدواج اقدام می شود و برای ابطال ثبت واقعه ازدواج به همراه داشتن تصویر مصدق سند رسمی ازدواج و کارت ملی برای احراز هویت لازم و ضروری می باشد و همچنین در دادگاه دلایل و بینه خود را برای ابطال ثبت واقعه ازدواج بیان میدارد در صورت اذن دادگاه، اقدام به ابطال ثبت واقعه ازدواج می شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.