مجازات اسید پاشی * مشاوره حقوقی *
مشاوره حقوقی اسید پاشی و مجازات این جرم : پدیده اسید پاشی یکی از جرائمی است که در جامعه باعث سلب امنیت مخصوصا در خانم ها می شود باید توجه داشت که تکرار برخی جرائم به سبب نحوه وقوع آن و نوع آن جرم باعث تاثیرات مخربی در جسم و حتی روان بزه دیده می شود که نهایتا به جامعه نیز تسری پیدا می کند که این امر مستلزم حمایت جامعه از بزه دیده می باشد
با توجه به اینکه جرم کیفری اسید پاشی موجب ایجاد جراحات جبران ناپذیر مثل از بین رفتن حواس پنج گانه (بخصوص بینایی)، بافت های صورت و بعضا اندام های فوقانی و از همه مهم تر از بین رفتن زیبایی مجنی علیه می شود، به مراتب شدیدتر از جرم قتل می باشد.علت این استدلال آن است که در اغلب اوقات جرم قتل ناگهانی و بدون برنامه ریزی قبلی اتفاق می افتد ولی در خصوص اسیدپاشی مرتکب با آگاهی کامل و با سوء نیت، قصد از بین بردن حیات اجتماعی فرد مورد نظر را دارد. نتیجه آن که فرد تا آخر عمر از نعمت زیبایی، ظاهر شدن در جامعه، داشتن شغل ایده آل و حتی ازدواج محروم می شود، بنابراین در این مقاله تلاش شده است از جرم اسید پاشی یک تعریف جامع و انگیزه های افراد به این جرم و مجازات های آن به شما مخاطب گرامی اطلاع داده شود.
تعریف اسیدپاشی :
فهرست مطالب
در تعریف اسیدپاشی می توان بیان کرد: پاشیدن عمدی هرنوع ماده شیمیایی سوزاننده مانند اسید بر روی بدن دیگری را اسیدپاشی می گویند. در این جرم مرتکب با انگیزه های مختلف به منظور کریه المنظر کردن قربانی عمل می نماید و باعث می شود فرد هر روز هزاران بار بمیرد
انگیزه های اسید پاشی
انگیزه های فرد اسیدپاش بسیار متغیر می باشد که در ذیل به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.
- مختل کردن زندگی بعد از طلاق: اختلافات خانوادگی و انگیزه وارد کردن صدمه و آسیب به همسر سابق وی یا اسید پاشی از جانب همسر اول به صورت همسر دوم و یا شوهر از مصادیق این جرم می باشد.
- انتقام گیری عاشقانه: این فرض غالبا وقتی محقق می شود که پسر از جانب دختر با پاسخ منفی رو به رو می شود. معمولا جدایی برای دختر یا پسری که مدتی ارتباطات نزدیکی با یکدیگر داشته اند و حالا به دلایل درست یا غلط از یکدیگر جدا شده اند قابل هضم نخواهد بود. نتیجه آنکه فرد با اسیدپاشی سعی در اقناع حسادت و انتقام جویی می نماید.
- انگیزه ناموسی: در برخی موارد فرد یا خویشاوندان وی که تحت مزاحمت تلفنی یا تجاوز جنسی قرار گرفته اند به منظور انتقام از مزاحم یا متجاوز، مبادرت به اسیدپاشی می نمایند.
- تهدید به اسید پاشی به منظور زورگیری یا اخاذی: افراد به منظور اخاذی یا زورگیری با تهدید به اسیدپاشی، اموال غیر را تصاحب می کنند.
- وجود انگیزه های دینی و مذهبی: عده ای در راستای مبارزه با بدحجابی به صورت خودسرانه شروع به اسیدپاشی به صورت زنان نمودند که نه تنها توفیقی در این امر کسب نکرده و نخواهند کرد بلکه توسط قوه قضائیه نیز محکوم شده اند.
- وجود انگیزه سیاسی و تروریستی: گاها بعضی از تشکل ها و حزب ها برای زهرچشم گرفتن و حذف رقبا با اجیر کردن افردا اقدام به حمله با اسید به رقبای خود می نمایند.
- کینه های قدیمی: بعضا رفتار و اعمالی میان دوستان یا حتی آشنایان پدیدار می شود که افراد در آن برهه زمانی از اقدام تلافی جویانه خودداری کرده و در سالیان بعد با شعله ور شدن آتش کینه و انتقام، دست به جبران شدیدتر می زنند.
مجازات قانونی جرم اسید پاشی
قانون گذار در سال ۱۳۳۷ نسبت به جرم انگاری اسیدپاشی ماده واحده ای را تعریف کرده است. به موجب این ماده واحده:« هر کس عمداً با پاشيدن اسيد يا هر نوع ترکيبات شيميایي ديگر، موجب قتل کسي شود، به مجازات اعدام و اگر موجب مرض دائمي يا فقدان يکي از حواس مجني عليه گردد به حبس جنايي درجه يک و اگر موجب قطع يا نقصان يا از کارافتادگي عضوي از اعضا شود به حبس جنايي درجه ۲ از دو سال تا ده سال و اگر موجب صدمه ديگر شود به حبس جنايي درجه ۲ از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد.» بعد از انقلاب اسلامی در رابطه با جرم اسیدپاشی جرم انگاری صورت نگرفته و به نوعی با خلا قانونی نسبت به این جرم رو به رو هستیم.
البته با استناد به ماده ۶۱۴ از قانون مجازات بخش تعزیرات تا حدودی این ایراد رفع گردیده ولی به نظر قابلیت بازدارندگی کافی ندارد. مطابق با ماده ۶۱۴ از قانون فوق الذکر:
« هر كس عمداً به ديگری جرح يا ضربی وارد آورد كه موجب نقصان يا شكستن يا از كار افتادن عضوی از اعضا يا منتهی به مرض دائمی يا فقدان يا نقص يكی از حواس يا منافع يا زوال عقل مجنی عليه گردد در مواردی كه قصاص امكان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صيانت و امنيت جامعه يا بيم تجری مرتكب يا ديگران گردد به دو تا پنج سال حبس محكوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی عليه مرتكب به پرداخت ديه نيز محكوم ميشود.»
پر واضح است که اسیدپاشی منجر به قتل با قصاص نفس همراه خواهد بود اما در غیر این صورت عملا قصاص اعضای مجرم امکان پذیر نخواهد بود چرا که یکی از شروط قصاص عضو، برابری قصاص عضو با میزان جنایت می باشد که در قصاص با اسید این امکان وجود نخواهد داشت.
در نتیجه قصاص تبدیل به دیه می شود و کسی که تمام زیبایی و آینده یک فرد راه تباه کرده است با پرداخت دیه و حداکثر پنج سال حبس دوباره وارد اجتماع می شود که این خود ایراد بزرگی است که به قوانین کیفری ما وارد می باشد. نکته دیگر آنکه حتی پرداخت دیه در برابر هزینه متعدد عمل های جراحی و آسیب های جسمانی و روحی (معنوی) مجنی علیه رقم ناچیزی می باشد و قاضی می بایست با استناد به ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی که بیان می دارد:
« هر کس بدون مجوز قانونی عمداً يا در نتيجه بی احتياطی به جان يا سلامتی يا مال يا آزادی يا حيثيت يا شهرت تجارتی يا به هر حق ديگر که به موجب قانون برای افراد ايجاد گرديده لطمه ای وارد نمايد که موجب ضرر مادی يا معنوی ديگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود ميباشد».
اقدام به مطالبه کلیه هزینه های درمانی قربانی از مجرم اسیدپاش نماید.
جنبه عمومی رسیدگی به جرم
از سوی دیگر گاه ممکن است قربانی یا به اصطلاح مجنی علیه اقدام به گذشت نماید. در این صورت بیم تجری مرتکب و رواج اسیدپاشی در جامعه خواهد رفت، فلذا نیاز به مداخله مدعی العموم می باشد.
از این رو مدعی العموم در نظر گرفت در صورت رضایت شاکی خصوصی و یا نداشتن شاکی خصوصی، علاوه بر پرداخت دیه در مواردی که جنایت بر نفس واقع یا سبب تغییر شکل دائمی صورت می شود، مجرم به حبس تعزیری درجه یک (۲۵ سال حبس) محکوم شود.
از سوی دیگر قانون گذار سعی در تعریف مواردی تحت عنوان مجرمانه محاربه و افساد فی الارض می باشد که یکی از آن موارد اسیدپاشی است. البته مخالفان با استناد به مصادیق محصوره در تعاریف محاربه و افساد فی الارض بیان می دارند که نه اسید به عنوان سلاح شناخته می شود و نه اسیدپاشی امنیت کل جامعه را در غالب محاربه به خطر می اندازد.
در پاسخ، موافقان معتقدند که با توجه به رواج اسیدپاشی و آثار مخربی که بر قربانی بار می کند، این ماده شیمیایی به مراتب خطرناک تر از سلاح سرد یا گرم بوده و با اقماض می توان آن را سلاح به کار برد. از سوی دیگر ایجاد رعب و وحشتی که جرم اسیدپاشی برای افراد جامعه بالاخص بانوان، در چند سال گذشته ایجاد کرده غیرقابل انکار بوده و خواه ناخواه باعث سلب امنیت بخش عظیمی از مردم جامعه شده است.
نحوه برخورد با جرم اسید پاشی
یکی از راه های کنترل و کاهش جرم اسیدپاشی محدودیت دسترسی و خرید و فروش اسید می باشد. در این خصوص کار به جایی رسیده است که افراد به وسیله صفحات اجتماعی مجازی اقدام به ثبت سفارش و خرید و فروش اسید می نماید.
نفی خشونت علیه زنان راهکار مناسب دیگری در راستای حمایت از بانوان و جلوگیری از ورود آسیب به این قشر می باشد. پیش بینی مجازات های بازدارنده؛ مجازات قصاص در عین حال که ساده به نظر می رسد خود مسبب ترویج خشونت در جامعه خواهد بود و تجربه اجرای این مجازات نشان داده است که در پیشگیری علیه جرایم، گزینه کاربردی مناسبی نخواهد بود.
به واقع شدت مجازات به تنهایی عامل بازدارندگی نمی باشد بلکه کیفیت و نحوه اجرا و توجه به وضعیت شخصی و روانی بزه کار همه در تعیین جرم می بایست در ترازو عدالت سنجیده شود.
پل ارتباطی با گروه وکلای عدل جویان
گروه حقوقی عدل جویان در راستای بهره مند شدن مردم از خدمات حقوقی از طریق مختلف امکان برقرای ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری را فراهم آورده است. شما عزیزان برای ارتباط با وکیل متخصص در امور کیفری، قتل، قطع عضو، دیه، قصاص، اسیدپاشی و امثالهم می توانید به دفتر وکالت واقع درغرب تهران، صادقیه ، خیابان شهدای صادقیه جنوبی، پلاک۴۱ طبقه۴ مراجعه فرمایید.
همچنین شما عزیزان می توانید با شماره ۴۴۳۸۶۵۸۱- 09120346341 تماس حاصل فرمایید و با وکیل در ارتباط باشید. علاوه بر این شما می توانید به صورت ۲۴ ساعته و شبانه روزی به سایت عدل جویان مراجعه کنید و در قسمت ( پرسش سوال حقوقی ) سوال خود را مطرح سازید تا وکلای متخصص کیفری ما در اسرع وقت به سوال شما پاسخ دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.