چگونه مهریه را قسط بندی کنیم؟

چگونه مهریه را قسط بندی کنیم؟ قسط بندی کردن مهریه یکی از موضوعاتی است که طی سال های اخیر و به دفعات بسیار زیاد در مجلس های دوستانه و یا دیدارهای خانوادگی مسائلی در خصوص آن شنیده ایم. این مسئله اصولا به دنبال بروز مشکلات زناشویی میان زوجین اعم از متارکه و یا طلاق روی می دهد. اگر بخواهیم به صورت دقیق تر بیان کنیم می توان آن را نتیجه دادخواست مطالبه مهریه از جانب زوجه و پذیرش دادخواست اعسار نسبی از جانب زوج دانست.

اگر با مفاهیم حقوقی آشنایی نداشته باشید قطعا درک مطالبی که در پاراگراف قبل بیان گردید دشوار بوده و ممکن است نتوانید منظور واقعی جملات را درک کنید. این مطالب با بررسی قسط بندی کردن مهریه و تشریح مفاهیم حقوقی اعسار به زبان ساده و عامیانه جمع آوری شده اند. پیشنهاد می کنیم با مطالعه این مقاله ، وکیل مهریه را همراهی کنید.

قسط بندی کردن مهریه چگونه است؟

قسط بندی مهریه یا همان تقسیط مهریه! بدین منظور که مهریه های سنگین در دفعات متعدد و با میزان کمتر پرداخت گردند و مدیون یا همان زوج متحمل فشار بسیار زیادی به علت پرداخت یکباره مهریه نگردد. این مسئله هیچ گونه منافاتی با حقوق زوجه ندارد چرا که دادگاه میزان تقسیط را به گونه ای تعیین می کند که با توجه به توانایی مالی مرد، بیشترین میزان از حقوق زوجه پرداخت شود و سپس باقی مانده مهریه به صورت اقساط تعیین گردد.

قسط بندی مهریه نیاز به دادخواست اعسار دارد

مردی که محکوم به پرداخت مهریه شده است و خود را در خصوص پرداخت مهریه به صورت یکجا ناتوان می داند باید در این خصوص دادخواست اعسار نموده و عدم توانایی خود را به دادگاه اعلام کند. دادگاه درخواست مرد را مورد بررسی قرار داده و با توجه به نوع اعسار، عدم پرداخت مهریه و یا پرداخت آن به صورت تقسیط را می پذیرد. عدم پرداخت مهریه مادام العمر نبوده و با توجه به وضعیت مرد به روزها و یا سالیان آتی موکول می گردد. این مبحث نیاز به بررسی مفهوم اعسار در قانون دارد.

چگونه مهریه را قسط بندی کنیم؟

اعسار در حقوق ایران

درخواست اعسار، ویژه محکومیت های مالی است. محکومیت هایی که در نتیجه آن ها فردی محکوم به پرداخت مبلغی پول و یا شی با ارزش همچون طلا و سکه به دیگری می گردد. در صورتی که محکوم علیه خود را قادر به پرداخت محکومیت صورت گرفته نداند یک درخواست حقوقی با عنوان اعسار مطلق و یا اعسار نسبی به دادگاه تقدیم نموده و منتظر رای دادگاه می ماند.

اعسار مطلق به عدم توانایی مطلق محکوم علیه در پرداخت مبلغ مورد نظر اشاره دارد. در این خصوص اگر با درخواست اعسار موافقت شود تا زمانی که محکوم علیه توانایی پرداخت را پیدا کند به او فرصت مناسب داده می شود. اعسار نسبی بیان کننده حالتی است که محکوم علیه توانایی پرداخت مبلغ مورد نظر را دارد اما این امکان در گذر زمان و به عنوان مثال با دریافت حقوق ماهیانه بوجود می آید.

اعسار و مستثنیات دین

به فردی که با درخواست اعسار او موافقت شده است معسر می گویند. معسر فردی است که به جز مستثنیات دین مال دیگری جهت ادای محکوم به ندارد. بنابراین زوجی که صرفا ضروریات زندگی با توجه به شرایط اجتماعی را دارد نمی توان مکلف به فروش همان اموال و پرداخت مهریه دانست. این اموال که هرگز قابل توقیف نیستند

مستثنیات دین نام دارند و عبارتند از:

  • منزل مسکونی که عرفا در شان و منزلت محکوم علیه باشد. این منزل باید شان او را در حالت اعسار حفظ کند.
  • اثاثیه مورد نیاز زندگی معسر که برای رفع نیازهای ضروری او و افراد تحت تکفل معسر لازم است.
  •  آذوقه موجود به اندازه ای که نیاز معسر و افراد تحت تکفل او را رفع کند. این مسئله به آینده نیز توجه دارد.
  • کتب و ابزار آلات علمی و تحقیقاتی برای افرادی که اهل کسب علم و تحقیق هستند. در حدی که نیاز آن ها بوده و منجر به تجلل نگردد.
  • وسایل و ابزار کسب و کار همچون کارهای صنعتی و کشاورزی که برای امرار معاش ضروری فرد معسر و افراد تحت تکفل او نیاز است.
  • تلفن مورد نیاز معسر در حدی که نیاز او را رفع کند.
  • مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت شده است زمانی در زمره مستثنیات دین قرار می گیرد که پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره نیز مورد نیاز مدیون باشد و بالاتر از شأن و منزلت اجتماعی او نباشد.

پیش قسط مهریه

در پاسخ به سوال چگونه مهریه را قسط بندی کنیم؟ باید بیان داشت اگر با دادخواست اعسار موافقت شود دادگاه مبلغی را به عنوان پیش قسط در نظر می گیرد. این مبلغ اصولا با توجه به ادعای مرد در زمان ارائه دادخواست اعسار تعیین شده و دادگاه سعی می کند مبلغی را در نظر بگیرد که امکان پرداخت آن برای مرد وجود داشته باشد.

بنابراین نمی توان مبلغ مشخصی را برای میزان پیش قسط و یا حتی قسط بندی مهریه تعیین کرد و این مبلغ از یک فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است. در صورتی که دادگاه بدوی با دادخواست اعسار موافقت نکند تا 20 روز امکان تجدیدنظر خواهی و اعتراض به رای صادره وجود دارد.

بهتر است در این خصوص با گروه وکلای عدل جویان تماس گرفته و یک مشاوره مطلوب در این زمینه دریافت کنید. این موسسه امکان دریافت مشاوره به صورت آنلاین، تلفنی، شبانه روزی و حتی مشاوره آنلاین را برای شما فراهم نموده است. همچنین می توانید به دفتر گروه وکلای عدل جویان مراجعه نموده و به صورت حضوری مشاوره حقوقی دریافت کنید. امکان گرفتن وکیل اعسار نیز برای مراجعه کنندگان وجود دارد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *