مطالبه وجه چک
مطالبه وجه چک از طریق اداره ثبت: چک یک سند تجاری عادی می باشد که امروزه با پیشرفت اقتصادی و همچنین تغییر نحوه مبادلات و معاملات اشخاص به علت سهولت در جابه جای و سرعت در معاملات ترجیح می دهند از طریق چک و یا سایر اسناد تجاری استفاده نمایند که در برخی موارد چک های صادره پس از مراجعه به بانک منجر به عدم موجودی می گردد که با صدور گواهی عدم پرداخت چک برگشت می خورد یا به اصطلاح چک برگه خورده است حال برای وصول و مطالبه مبلغ آن از دو روش مراجعه به محاکم دادگستری و مراجعه به اداره اجرای ثبت اسناد رسمی می توان اقدام نمود که در ادامه در این مقاله سعی شده است با استفاده از تجربیات وکلا و مشاوران متخصص بطور مختصر در مورد مطالبه وجه چک از طریق اداره ثبت توضیح داده شود.
لازم به ذکر است در مورد چک و بقیه اسناد عادی تجاری، اجرائیه صادر می شود و این امکان وجود دارد که شخص طلبکار درخواست تامین خواسته را به دادگاه تقدیم نماید و برای تامین خواسته و توقیف اموال دیگر نیازی به تودیع خسارت احتمالی نیست.
برای مطالبه وجه چک، فرد دارنده چک می بایست، به بانک محال علیه مراجعه کند. چنانچه مبلغ طلب وی تماما یا مقداری از آن وصول نگردد، می بایست گواهی که با نام گواهی عدم پرداخت می باشد را از بانک محال علیه اخذ نماید و بانک محال علیه نیز پس از بررسی چک و صحت اطلاعات مندرج در آن همانند مطابقت امضای صادر کننده چک با امضای موجود در بانک اقدام به صدور گواهی عدم پرداخت چک می نماید.
به دنبال گرفتن گواهی عدم پرداخت چک، فرد دارنده چک می بایست اصل گواهی مزبور و یک نسخه تصویر رونوشت از آن را با خود به اجرای ثبتی که بانک محال علیه درآن واقع است، برده و پس از تکمیل فرم مخصوص آن را به مسئول مربوطه تقدیم نماید .
اقدامات اجرایی علیه صادرکننده چک
فهرست مطالب
پس از تقدیم گواهی عدم پرداخت چک و سایر مدارک مذکور به اجرای ثبت محلی که بانک طرف حساب صادر کننده چک در آنجا واقع است برای صادر کننده چک، پرونده تشکیل می شود.
به دنبال تشکیل پرونده ابلاغیه ای به صادرکننده چک ارسال می شود و پس از ابلاغ اجرائیه به صادر کننده چک، وی تنها ۱۰ روز فرصت خواهد داشت که مبلغ چک را پرداخت نماید. چنان چه وی از پرداخت وجه چک امتناع ورزد، دارنده چک با معرفی تمامی اموال و دارایی صادرکننده چک، آن ها را توقیف می کند. بعد از توقیف اموال می تواند از طریق مزایده و فروش این اموال و دارایی صادرکننده چک، طلب خود را وصول کند.
اما لازم به ذکر می باشد که دارنده چک نمی تواند همه اموال صادر کننده چک را توقیف و آن را به فروش برساند زیرا ممکن است دارایی و اموالی که دارنده چک به اجرای ثبت معرفی کرده در زمره مستثنیات دین باشد.
مستثنیات دین اموالی هستند که به هیچ وجه قابل توقیف و فروش برای پرداخت دین نبوده، همانند یک منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه است.
ممنوع الخروج شدن صادر کننده چک
چنانچه صادر کننده چک توانایی پرداخت وجه چک را نداشته باشد و یا به هر دلیلی مبلغ موجود در چک را در سر رسید و موعد معین پرداخت ننماید، دارنده چک می تواند به اداره اجرائیه ثبت مراجعه کرده و درخواست ممنوع الخروجی صادرکننده چک را نماید.
اقدامات لازم
برای استرداد لاشه چک و وصول چک می بایست اقداماتی همچون اخذ فتوکپی و رونوشت از چک برگشتی و اخذ گواهی عدم پرداخت چک از بانک محال علیه و رجوع به اداره اجرای ثبت و معرفی اموال صادرکننده چک می بایست انجام گیرد.
روند رسیدگی از طریق اداره ثبت
فردی که خواهان وصول مبلغ چک خود می باشد، می تواند برای دریافت وصول مبلغ چک به اداره اجرای ثبتی که بانک طرف حساب صادرکننده چک در آن محل می باشد رجوع کند و مدارک لازم اعم از چک و گواهینامه عدم پرداخت چک را به مسئول مربوط تحویل دهد و فرم مخصوص را تکمیل نماید.
سپس اجرائیه صادر می شود. پس از ابلاغ اجرائیه وعدم پرداخت وجه چک در مهلت قانونی دارنده چک می بایست اموال وی را معرفی کند و سپس اداره اجرای ثبت نسبت به فروش و مزایده آن و پرداخت طلب دارنده چک اقدام می نماید.
بهترین وکلا و مشاوران در امور چک و سفته (اسناد تجاری)
گروه حقوقی عدل جویان در راستای بهره مند شدن مردم از خدمات حقوقی از طریق مختلف امکان برقرای ارتباط با وکلا و مشاوران حقوقی متخصص را فراهم آورده است. شما عزیزان برای ارتباط با وکیل متخصص چک برگشتی ، سفته، حواله جات دولتی، ضمانت نامه بانکی و امثالهم می توانید به دفتر وکالت واقع درغرب تهران، صادقیه ، خیابان شهدای صادقیه جنوبی ، پلاک۴۱ طبقه۴ مراجعه فرمایید.
همچنین شما عزیزان می توانید با شماره ۴۴۳۸۶۵۸۱- 09120346341 تماس حاصل فرمایید و با وکلا و مشاوران حقوقی متخصص در ارتباط باشید. علاوه بر این شما می توانید به صورت ۲۴ ساعته و شبانه روزی به سایت عدل جویان مراجعه کنید و در قسمت ( پرسش سوال حقوقی و کیفری ) سوال خود را مطرح سازید تا وکلا و مشاوران حقوقی متخصص ما در اسرع وقت به سوال شما پاسخ دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.