وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره

وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره : یک قراردادی بین طرفین زمانی مستحکم می باشد که ضمانت اجرایی مناسبی داشته باشد که یکی از ضمانت اجراها جهت عدم ایفای تعهدات تعیین وجه التزام یا خسارت قراردادی می باشد که در اکثر قراردادهای اجاره یا حتی مبایعه نامه هانیز وجود دارد به این صورت که اگر هر یک از طرفین به تعهدات خود عمل ننمایند طرف دیگر می تواند با توجه به مدارک و مستندات به محاکم قضایی مراجعه نموده و مطالبه وجه التزام یا خسارت قراردادی را بخواهد که این وجه التزام از قبل در قرارداد پیش بینی شده است و مطابق ماده 230 قانون مدنی قاضی نمی تواند بیشتر از مبلغ مشخص شده حکم دهد اما می تواند با توجه به ارجاع به کارشناسی مبلغ کمتر حکم دهد.

وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره

نکته : تنها ماده ای از قانون مدنی که مستقیماً قاضی را مورد خطاب قرارداده است ماده ۲۳۰ است و در این ماده صریحآً قاضی از تعدیل وجه التزام منع شده است و قانون وصف امری خود را با روشن ترین عبارت بیان نموده است. ماده ۲۳۰ قانون مدنی : اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف ، متخلف مبلغی به عنوان خسارت تأدیه نماید ، حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه ملتزم شده است محکوم کند در این مقاله تلاش شده که بطور مختصر در مورد وجه التزام و شرایط آن بیان شده است.

بدون تردید حکم این ماده گاه به نتایج غیرعادلانه ای نیز منجر می شود و آن زمانی رخ می دهد که مبلغ وجه التزام بیشتر از خسارت واقعی باشد، اما گریزی از اجرای آن نیست و شوق دستیابی به عدالت نمی تواند مجوز نادیده گرفتن قانون باشد .

نکته مهم در وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره آن است که اساسآً فلسفه اصلی وضع ماده ۲۳۰ قانون مدنی جلوگیری از دخالت قاضی در ارزیابی ضرر و عدم لزوم اثبات ضرر است ؛ وجه التزام فرض قراردادی وجود ضرر است و خلاف این فرض قابل اثبات نیست . اما در صورتی که قرارداد مسؤلیت متعهد متخلف را محدود به مبلغ معین نماید    ( به عنوان مثال از عبارت ت” تا مبلغ …… ” استفاده شود ) بر خلاف وجه التزام ، باید ورود خسارت ثابت شود . زیرا تنها حداکثر و سقف مسؤلیت معین شده است .

وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره

وجه التزام ، فرض قراردادی وجود خسارت است و خواهان دعوا را از اثبات ورود ضرر معاف می دارد اما ایشان را از اثبات تقصیر قراردادی معاف نمی کند . اگر تعهد قراردادی از نوع تعهد به نتیجه باشد ، صرف عدم حصول نتیجه به معنای تخلف از قرارداد است.

مگر آنکه متعهد ، وجود قوه قاهره را اثبات نماید. اما در تعهد به وسیله ، صرف عدم حصول نتیجه به معنای تخلف از قرارداد و تقصیر نیست و خواهان باید بی احتیاطی یا بی مبالاتی خوانده را اثبات نماید.

از طرف دیگر وجه التزام ماهیت تعهد را معین نمی کند، به عبارت دیگر صرف درج وجه التزام به معنای آن نیست که تعهد متعهد، تعهد به نتیجه است. اما همانطور که در قبال عدم انجام تعهد به نتیجه می توان وجه التزام تعیین کرد، در قبال عدم انجام تعهد به وسیله نیز می توان وجه التزام معین کرد .

شرط عدم مسؤلیت متهد در صورت اجرا نشدن تعهد نیز نافذ و معتبر است مگر در مورد صدمه های بدنی، لطمه به حقوق مربوط به شرافت شخصی و اضرار عمدی طرف قرارداد .

برای مطالبه وجه التزام کجا باید شکایت کنیم؟

نکته قابل توجه در وجه التزام در قولنامه و قرارداد اجاره آن است که برای تعیین مرجع قضایی و محل شکایت و پیگیری وجه التزام قراردادی می بایست این نکته را مورد توجه قرارداد که موضوع اصلی قرارداد فی مابین طرفین چیست؟ بدیهی است چنانچه موضوع قرارداد و تعهد آنها برسر مال غیرمنقول اعم از ملک یا زمین و… باشد محاکمی که ملک یا زمین در آن قرار دارد به عنوان مرجع و محل رسیدگی به دعوای وجه التزام خواهد بود اما چنانچه  موضوع دعوا منقول باشد مانند ماشین یا هر چیز دیگری محاکمی که متهم یا خوانده در آن سکونت یا حضور دارد محل صالح برای رسیدگی می باشد . برای این منظور می توانید از طریق شماره 09120346341-۴۴۳۸۶۵۸۱ با وکیل ملکی عدل جویان در ارتباط باشید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *