مهلت پرداخت دیه
مدت زمان و مهلت پرداخت دیه : دیه مقدار مالی می باشد که در صورت بروز جنایت بر نفس یا بر عضو، به مجنی علیه و یا اولیای دم وی داده می شود.به هر مجرم برای پرداخت دیه طبق قانون مهلت داده می شود تا دیه را پرداخت کند.
مطابق قانون، برای پرداخت دیه به شخص مجرم مهلت داده می شود که این دیه را پرداخت نماید بنابراین با توجه به صراحت قانون نمی توان متهمی که توانایی پرداخت بصورت یکجا را ندارد تحت فشار قرار داد و کل دیه را دریافت نمود. در مورد عدم تمکن مالی شخص متهم و درخواست اعسار از پرداخت محکوم به می توانید با مراجعه به مقاله اعسار بطور کامل در این زمینه آگاهی پیدا کنید.
پرونده های کیفری بسیار حساس بوده و حتی ممکن است برای حیات یا عدم حیات شما تصمیم گیری کند مانند پرونده های مربوط به قصاص، زنا،قتل و..
مهلت پرداخت دیه
در ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع جرم به صورت زیر آمده است مگر در مواردی که به شکلی دیگر رضایت صورت گرفته باشد.
- عمد موجب دیه: مهلت پرداخت دیه مدت یک سال قمری می باشد.
- شبه عمد: مهلت پرداخت دیه مدت دو سال قمری می باشد.
- خطای محض: مهلت پرداخت مدت سه سال قمری می باشد.
تبصره: وقتی که پرداخت کننده در مهلت های تعیین شده کل دیه یا قسمت های معین شده را پرداخت کند، محکومٌ له باید آن را قبول کند.
در جنایت خطای محض پرداخت کننده باید در هر سال ، یک سوم دیه را پرداخت کند و در جنایت شبه محض هر سال نصف دیه را پرداخت نماید (ماده۴۸۹قانون مجازات اسلامی).
مبنای محاسبه مبلغ دیه
وکیل دیه : مبلغ دیه بر حسب زمانی که پرداخت کننده بخواهد پرداخت کند، می باشد. یعنی معیار قیمت زمان پرداخت است مگر اینکه روی یک مبلغ قطعی توافق شده باشد(ماده۴۹۰ قانون مجازات اسلامی). بطور مثال شخص متهم در سال 1391 محکوم به پرداخت مبلغ 20 میلیون تومان دیه شده است که به علت عدم تمکن مالی از پرداخت آن خودداری کرده است و نهایتاً در سال 1400 توانایی پرداخت دارد که در زمان پرداخت با محاسبه زمان پرداخت باید بپردازد و ملاک پرداخت سال 1400 و دیه مصوب همین سال می باشد.
ماده ۴۹۱ بیان می دارد: زمانی که بین شخص مرتکب جنایت عمد و اولیای دم یا کسی که جنایت بر او واقع شده، برای گرفتن دیه توافق شود اما زمان پرداخت مشخص نگردد، بایستی دیه را ظرف مدت یکسال از زمان تراضی پرداخت نمود.
در صورت عدم پرداخت دیه برای مجنی علیه یا اولیای دم این حق وجود دارد که محکوم علیه را جلب کند. در صورتی که اعسار جزئی محکوم علیه ثابت شود، دیه تقسیط شده و از زندان آزاد می شود و چنانچه اعسار کلی وی ثابت شود، بدون پرداخت دیه از زندان آزاد خواهد شد. چنانچه محکوم علیه علاوه بر پرداخت دیه به حبس نیز محکوم شده باشد، وی را برای اجرای مجازات حبس جلب می کنند و زمانیکه موعد پرداخت دیه شود، جهت پرداخت دیه به اجرای احکام فراخوانده می شود.
تذکر مهم گروه وکلا و مشاورین عدل جویان:
با توجه به پیچیدگی و تخصصی بودن مطالب کیفری و جزایی که به همین علت بسیاری از وکلا نیز به علت تخصصی بودن وارد پرونده های کیفری نمی شوند بنابراین توصیه اکید می شود که برای رسیدن به نتیجه مطلوب با هماهنگی و استفاده از مشاورین و وکلای عدل جویان بهترین عملکرد را داشته باشید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.