مشاوره حقوقی فسخ معامله

مشاوره حقوقی فسخ معامله : انحلال یک قرارداد ممکن است به طرق مختلفی از قبیل بطلان قرارداد، فسخ، انفساخ و یا تفاسخ روی دهد.
هر کدام از این موارد دارای قواعد حقوقی ویژه و آثار خاصی می باشند. در این مقاله به بررسی فسخ معامله و به تبع آن به ارائه توضیحاتی در خصوص  فسخ معامله می پردازیم.

فسخ به چه معناست؟

فسخ در لغت به معنای زایل کردن، تباه کردن و شکستن است. معنای حقوقی آن نیز از معنای لغوی دور نمانده و عبارت است از انحلال ارادی یک قرارداد توسط یکی از طرفین و یا شخص ثالث.
مقصود از قرارداد در تعریف فسخ معامله، عقد لازم است. عقد لازم به عقدی گفته می شود که هیچ یک از طرفین نمی توانند در خارج از حدود قانونی تعیین شده، آن را بر هم بزند.

بنابراین یکی از طرفین و یا شخص ثالث با توجه به شروط مندرج در قرارداد و یا به نحوی از انحا با استناد به مواد قانونی می تواند آن را فسخ نماید.

شرایط فسخ معامله

فسخ معامله نیز همچون تنظیم قرارداد نیازمند شرایط خاصی در طرفین است و در صورت اثبات عدم وجود یکی از شرایط ذیل، فسخ نیز لغو و آثار آن از بین می رود. این شرایط عبارتند از:

قصد

فسخ کننده باید شخصا قصد انجام معامله را داشته باشد و در واقع جهت انحلال قرارداد اراده داشته باشد.

رضا

فسخ کننده باید در کمال رضایت عمل فسخ را انجام دهد و در صورت اکراه و اجبار، فسخ معامله نیز بی اثر خواهد بود.

اهلیت

فسخ کننده باید از حیث سن و عقل توانایی فسخ قرارداد را داشته باشد. سفیه نبودن نیز از دیگر شرایط فسخ قرارداد است و در صورتی که فسخ قرارداد دارای آثار مالی باشد، فسخ کننده نباید سفیه باشد.

مشاوره حقوقی فسخ معامله

ادله فسخ معامله

هر کدام از طرفین و یا شخص ثالث جهت فسخ معامله باید به یکی از خیارات مندرج در قانون مدنی استناد کند. خیار به معنای حق بر هم زدن معامله است. اما بر هم زدن معامله در عقود لازم نیازمند دلیل منطقی و قانونی می باشد. در غیر این صورت عقود مربوطه را عقود جایز می نامند.
قانون مدنی یازده نوع خیار را جهت فسخ معامله لازم مورد اشاره قرار داده است که عبارتند از:

  • خیار مجلس
  • غبن، تدلیس
  • شرط
  • تخلف شرط
  • عیب
  • شرکت
  • رویت
  • حیوان
  • تاخیر و تعذر تسلیم

عمده ترین خیارات مورد استناد جهت فسخ قرارداد در دنیای کنونی خیار غبن و تدلیس است.

خیار غبن در صورت معامله یک ملک و یا مال منقول با ثمنی بسیار بیشتر از ارزش واقعی مال مورد نظر ایجاد می گردد و خیار تدلیس به گونه ای فریب دادن طرف معامله اشاره دارد. این گونه خیارات در صورت کشف باید فورا مورد استناد واقع شده و معامله را فسخ نمایند. در صورت تاخیر در فسخ معامله، قرارداد مورد نظر نافذ شده و غیر قابل انحلال به وسیله فسخ می گردد.

آثار فسخ نسبت به آینده است

فسخ آثاری نسبت به گذشته ندارد. بدین معنا که تمام آثار معامله از زمان وقوع عقد تا وقوع فسخ محترم شمرده می شود و آثار قرارداد نیز قابل اجراست. با این حال به محض وقوع فسخ، آثار قرارداد نیز منتفی شده و به گونه ای عمل می گردد که انگار هیچ گونه قراردادی ایجاد نشده است.

مشاوره حقوقی فسخ معامله

فسخ معامله یک عنوان حقوقی با مباحث بسیار چالش برانگیز است و در عقود مختلف و شرایط متنوع دارای حالات مختلی خواهد بود.
اطلاع از تمامی قوانین ریز و درشت و رویه موجود در این زمینه کار چندان راحتی نبوده و در قالب یک مقاله کوتاه نخواهد گنجید. در این مقاله سعی بر آن شده است تا قواعد کلی و پایه ای فسخ مورد اشاره واقع گردد.

در صورتی که قصد اطلاع از قوانین مربوط به فسخ معامله را در قرارداد مورد نظر خود دارید می بایست به وکیل دادگستری رجوع کنید.
ترجیحا از وکیل دادگستری در چنین پرونده هایی مشاوره حقوقی بگیرید، چرا که قواعد بسیار ظریف و سوال برانگیز فسخ معامله در یک تماس تلفنی و یا در قالب یک پیامک کوتاه

قابل درک و تفهیم کامل نمی باشد و عدم مراجعه به وکیل می تواند اسباب ورود ضرر و زیان مادی بسیاری را برای شما به ارمغان آورد.
در صورت نیاز به بهترین وکیل پایه یک دادگستری می توانید به موسسه حقوقی ما مراجعه نموده و از بهترین وکیل تهران برای پیگیری پرونده خود استمداد رایگان دریافت کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *