قرار بازداشت موقت

قرار بازداشت موقت : بر اساس آیین دادرسی کیفری قانونی وضع شده است که طبق آن دادگاه موظف است فرد متهم را برای یک مدت موقت در بازداشت نگه دارد.

شاید برایتان سوال باشد که چرا تا روشن نشدن کامل ماجرا دادگاه فرد را بازداشت می کند؟

در این باره باید بگوییم دادگاه طبق برسی تمام شواهد و مدارک تشخیص می دهد که فرد متهم امکان دارد جرمی انجام داده باشد و نیاز است که در بازداشت و حبس نگه داری شود تا در صورت لزوم بتوان به راحتی به او دسترسی پیدا کرد. دلیل وضع این قانون امکان فرار افراد مجرم از پس از مطلع شدن از شکایت شاکی سپس فرار کند و از دسترس دادگاه و قانون خارج بشوند که با این وضع قرار بازداشت موقت قانون دیگر شاهد چنین مواردی نخواهیم بود و تمام مراحل برسی پرونده و جرم فرد متهم انجام شده و مجرم و یا بی گناهی او ثابت می شود.

این حکم بیشتر برای افرادی صادر می شود که امکان فرار آن ها قطعی باشد و یا اینکه شاکیان پرونده را تهدید کنند و برای آن ها مشکلاتی درست کنند.

قرار بازداشت موقت

5 نکته حقوقی بسیار جالب و کاربردی:

  1. و نکته بسیار جالب و مهم: اگر متهم در بازداشت موقت بماند و پس از پایان رسیدگی به پرونده بی گناهی او اثبات شود می تواند از شاکی بابت مدتی که در بازداشت بوده خسارت دریافت کند البته باید ورود خسارت را اثبات کند.
  2. یک نکته جالب در قرار بازداشت موقت حبس و زندانی شدن متهم حتی در صورت وثیقه گذاشتن و معرفی نمودن فردی به عنوان کفیل خود. این نکته شدت سختگیری این نوع از قرار نسبت به سایر قرارها را می رساند.
  3. فردی که قراربازداشت موقت علیه وی صادر شده اگر اعتراضی نسبت به این مساله دارد باید در عرض 10 روز از مدتی که این قرار به وی ابلاغ شده اعتراض خود را در همان دادسرایی که قرار بازداشت موقت برعلیه او صادر شده، ثبت نماید.
  4.  این قرار در جرایم سنگین کیفری که متهم احتمالاً بعداز صدور رای انگیزه فرار داشته باشد صادر می شود.
  5.  هر ماه می توانید به قرار بازداشت موقت اعتراض کنید.

چگونه به قرار بازداشت موقت اعتراض کنیم؟

مهم ترین موضوعی که دادگاه باید به آن توجه کند آزادی افراد متهم شده می باشد زیرا در صورت صدور قرار بازداشت موقت هنوز مشخص نشده است که متهم واقع مجرم است یا خیر و بازداشت او در واقع کار درستی نمی باشد، به همین دلیل طبق قوانین فرد متهم که ابلاغیه قرار بازداشت موقت برای او صادر شده است این امکان را دارد که به صدور این حکم اعتراض کند و اعتراض او توسط قاضی صالح مورد برسی قرار خواهد گرفت. رجوع به وکیل کیفری در این زمینه می تواند بسیار راهگشا و کمک کننده باشد .
یکی از مهم ترین دلایلی که نیار به مشاوره حقوقی داشته و باعث شده است دادگاه به فرد متهم شده اجازه اعتراض بدهد این است که در دادگاه آزادی افراد سلب نشود، اما فرد متهم نباید بگذارد زمان از ده روز بیشتر سود و حتما باید قبل از گذشتن ده روز بعد از دریافت ابلاغیه باید برای اعتراض خود اقدام کند

انواع بازداشت موقت:

یک تقسیم بندی جالب برای بازداشت موقت انجام شده. ما دو نوع بازداشت موقت داریم:

  1. اجباری
  2. اختیار
  • اجباری:

در این نوع قاضی مطابق قانون اجباراً باید متهم را بازداشت کند و اختیاری در کار نیست که معمولا در  جرایمی مانند قتل ، فساد فی الارض ، اسیدپاشی، خیانت در امانت ، جعهل مدرک و عننوان ، کلاهبرداری چه از نوع ساده چه مشدد آن . در صورت بروز این جرایم قاضی باید متهم را تا پایان رسیدگی بازداشت کند..

  • اختیاری:

در صورتی که جرم صورت گرفته از موارد مذکور در بالا نباشد قاضی این قدرت و اختیار را دارد که بر اساس شدت جرم صورت گرفته و سابقه کیفری متهم و شخصیت و اوضاع احول متهم قراربازداشت موقت صادر کند اما اجباری نیست، بلکه این نوع از قرار با توجه به نظر خود قاضی صادر می شود.

قرار بازداشت موقت

بسیاری از وکلای کیفری ایران برای قراربازداشت موقت عنوان جدید به نام توقیف احتیاطی در نظر گرفته اند. منظور از آن این است طبق قانون  مقام قضایی وظیفه رسیدگی به پرونده را دارد همچنین وی موظف است فرد متهم را در تمام طول مراحل تحقیقات حبس نماید تا تمام ماجرا پرونده برای دادگاه روشن و مجرم بدون یا نبودن متهم ثابت شود.

قرار بازداشت موقت

اگر فرد در اولین تحقیق مقدماتی به عنوان بی گناه شناخته شود و بتواند بی گناهی خود را اثبات کند از بازداشتگاه خارج می شود. اما قرار بازداشت موقت از نظر برخی  اشکالاتی دارد و نباید اجرایی شود، و از نظر برخی دیگر این قرار مزیت های زیادی دارد که به نتیجه پرونده کمک بسیار زیادی خواهد کرد. از نظر برخی حقوق دانان جهان قرار بازداشت موقت در واقع سرکوب پدیده مجرمانه را به همراه خواهد داشت و بسیار مفید خواهد بود.

 

چه کسی قرار بازداشت را صادر می کند ؟

برای صادر کردن این قرار بازپرس یا دادیار دستور می دهند، اما قرار پس از صادر کردن توسط بازپرس یا دادیار اجرایی نمی شود و تایید دادستان شرط اجرایی شدن قرار بازداشت موقت می باشد.

در مدت زمان بیست و چهار ساعت حکم  باید به دادستان ارجاع شود و دادستان موظف است که قرار را رد و یا آن را تایید کند. اگر دادستان با حکم قرار بازداشت موقت موافقت نکند بازپرس و دادیار نیز باید به نظر او متکی بوده و فرد متهم در این صورت آزاد خواهد شد.

در واقع دادستان نیز می تواند از بازپرس درخواست صادر کردن حکم  قراربازداشت موقت را داشته باشد. در این مواقع نیز بازپرس حق دارد که با صادر کردن این حکم مخالفت کند و در این صورت بین بازپرس و دادستان اختلاف به وجود خواهد آمد که وظیفه حل این اختلاف بر عهده دادگاه عمومی و انقلاب خواهد بود.

اما درصورتی که بازپرس و دادستان هردو بر این واقف باشند که برای فرد متهم قرار صادر کنند، این قرار را صادر کرده و حکم خیلی زود به فرد متهم ابلاغ خواهد شد. فرد متهم این امکان را دارد که تا ده روز پس از دریافت ابلاغیه به این حکم اعتراض نماید تا اعتراض او توسط دادگاه مورد برسی قرار بگیرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *