توضیحات حقوقی خواستگاری و نامزدی

توضیحات حقوقی خواستگاری و نامزدی : یکی از موارد مهمی که قبل از هر ازدواجی در کشور ما انجام می شود مراسم خواستگاری و نامزدی می باشد که قانونگذار ما نیز در این زمینه قانون گذاری کرده است. خواستگاری به معنای عامیانه مراسمی است که طی آن مرد از زن بطور رسمی خواستگاری یا پیشنهاد ازدواج می نماید که قانون مدنی در کتاب هفتم باب اول به آن پرداخته است که در تعریف خواستگاری عنوان کرده است از هر زوجه یا زنی که مانعی برای ازدواج نداشته باشد می توان تقاضای خواستگاری کرد که بعضی از زنان با موانعی روبرو هستند که چه از لحاظ شرعی چه از لحاظ قانونی نمی توان از آنها خواستگاری کرد.

خواستگاری و نامزدی

از جمله موانع خواستگاری و نامزدی می توان به

  • متاهل بودن زن
  • از محارم نسبی بودن زن
  • از محارم سببی بودن زن
  • در عده بودن زن در صورت وجود هر یک از این موانع انجام خواستگاری ممنوع بوده.

ضمانت مدنی و کیفری

مردی که قصد خواستگاری کردن از زنی را دارد که این موانع نکاح دراو وجود دارد، در صورتی مسئولیت مدنی در قبال این خواستگاری دارد که از خواستگاری مرد به زن ضرر و زیانی رسیده باشد. در صورتی که بر زن در اثر خواستگاری مرد، ضرر و زیانی وارد نشده باشد،هرگز مسئولیت مدنی متوجه مرد نخواهد شد. اما از لحاظ مسئولیت کیفری زمانی این نوع خواستگاری اثر کیفری پیدا می کند که عنوان تعرض یا مزاحمت تحقق پیدا کند.

توضیحات حقوقی خواستگاری و نامزدی

نامزدی

نامزدی مرحله ی بعد از خواستگاری است. در واقع نامزدی وعده ازدواج در آینده است که طرفین به یکدیگر می دهند. نامزدی فقط یک تعهد عادی و انسانی نمی باشد بلکه از نامزدی به عنوان یک عقد نام برده می شود. البته که نامزدی از قراردادهایی است که امکان فسخ آن وجود دارد در واقع یک عقد جایز است . در دوران نامزدی هیچ یک از طرفین نمی تواند دیگری را وادار به ازدواج کند. در صورت برهم زدن این عقد طبیعتا آثاری به دنبال خواهد داشت و برای هر کدام از طرفین که بدون دلیل موجه نامزی را به هم زده اند، مسئولیت مدنی پیش بینی شده است.

مسئولیت مدنی بر هم زدن نامزدی

صرف بر هم خوردن نامزدی نمی تواند دلیل برای گرفتن خسارت و ضررو زیان باشد. باید برای این مهم دلیل آورده شود و اثبات شود از جمله راه های برای اثبات مسئولیت مدنی شخص برهم زننده ی نامزدی می توان به قاعده ی غرور اشاره کرد و بیان داشت که در اثر بر هم زدن نامزدی به حیثیت و آبروی طرف دیگر یا به احساسات او لطمه وارد شده در واقع دفاع از حقوق معنوی راه دریافت خسارت و ضرر و زیان و ایجاد مسئولیت مدنی برای فردی می باشد که نامزدی را به هم زده. البته که در صورت وجود ضرر و زیان مادی آن ها هم قابل مطالبه است. نکته مهم آن است که زمانی شخص بر هم زننده ی نامزدی مسئولیت پیدا می کند که بدون هیچ دلیلی این نامزدی را بر هم بزند در صورت وجود دلیل موجه نمی توان از وی تقاضای دریافت ضرر و زیان کرد .

با توجه به ملاک اصل 171 قانون اساسی و مواد 1،2،8و10 قانون مسئولیت مدنی، در صورت لطمه دیدن آبرو و اعتبار و یا عواطف یکی از طرفین بر اثر به هم خوردن غیر موجه نامزدی، نامزد زیان دیده می تواند مطالبه خسارت معنوی کند.

جهت دریافت مشاوره حقوقی در رابطه با خواستگاری و نامزدی ، با وکیل متخصص خانواده و مشاورین فعال ما در عدل جویان تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *