صفر تا 100 ازدواج موقت + نکات حقوقی مهم

صفر تا 100 ازدواج موقت + نکات کلیدی مهم : ازدواج در اسلام امری پسندیده و سفارش شده می باشد بطور کلی ازدواج در اسلام به دو نوع ازدواج دائم و ازدواج موقت یا منقطع تقسیم بندی شده است که در ماده 1075 قانون مدنی نیز با تاکید بر این موضوع ازدواج مـوقت را به رسمیت شناخته است که قانونگذار ثبت رسمی ازدواج موقـت را برعکس ازدواج دائم الزامی ندانسته است مگر در سه مورد :

  1. باردار شدن
  2. توافق زوجین
  3. شرط ضمن عقد

ازدواج موقت

نفقه ازدواج موقت

در نکاح موقت شوهر الزامی به دادن نفقه ندارد، مگر این‌که این موضوع شرط شده باشد یا عقد برمبنای آن جاری شده باشد. (۱۱۱۳ ق.م)

به موجب این ماده اگر در هنگام عقد موقت نفقه شرط شود و یا عقد برمبناى پرداخت نفقه جارى شود، در این‌صورت زن حق نفقه را در نکاح موقت خواهد داشت.

در عقد موقت مانند عقد دائم  تمکین زوجه شرط دریافت نفقه خواهد بود و چنانچه زوجه از زوج تمکین نکند، مستحق نفقه نمی باشد.

راه های دریافت نفقه ازدواج موقـت:

وقتی زن در عقد ازدواج موقـت  پرداخت نفقه را شرط می کند پس از منعقد شدن عقد مرد باید تمام نفقه زن را از خوراک و مسکن تا لوازم بهداشتی حتی آرایش زن را تهیه کند در غیر این صورت عواقب حقوقی و مجازات هایی برای عدم پرداخت نفقه ازدواج موقـت پیش بینی شده که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

توقیف اموال شوهر به دلیل ندادن نفقه ازدواج موقت

بسیاری از مردها گمان می کنند زن در ازدواج موقـت هیچ قدرت و اختیاری برای مطالبه حقوق خود ندارند اما سخت در اشتباه هستند عقد موقت همانند عقد دائم بوده و همه آثار حقوقی و مسائل مطرح شده در حقوق خانواده درباره عقد دائم نیز مطرح می شود.

پس اگر مرد نفقه ازدواج موقت را به زن پرداخت نکند زوجه ضمن پیگیری حقوقی مطالبه حق خود می تواند تمام اموال مرد را به منظور گرفتن نفقهتوقیف کند حتی درصوت ندادن حقوق مالی زن می تواند آن اموال را در طی مزایده بفروشد پس قضیه جدی است.

شکایت در صورت ندادن نفقه ازدواج موقت:

هر عقدی وقتی منعقد شود آثار حقوقی به دنبال خوهد داشت در ازدواج موقت نیز پس از جاری شدن صیغه در صوت شرط در عقد و پذیرفتن مرد باید حقوق مالی زن من جمله هزینه زندگی وی پرداخت شود در غیر این صورت حتی در ازدواج موقـت هم زن می تواند به شکایت بابت  نپرداختن نفقه در ازدواج موقـت اقدام کند پس از تشکیل پرونده کیفری مرد احضار شده و باید در مهلت تعینی حقوق زن را بپردازد در غیر این صورت حکم جلب شوهر صادر شده و حبس در انتظار اوست.

مهریه در ازدواج موقت

در نکاح موقت چنانچه مهریه تعیین نشود، عقد باطل است.

بنابراین مهر جزء لاینفک عقد موقت می باشد و زن به محض انعقاد عقد، مالک مهر می شود. قانون مدنی نیز در موارد ۱۰۹۵ تا ۱۰۹۸ ترتیبات محقق شدن مهریه در ازدواج مـوقت را برقرار کرده است.

اتفاقاتي مانند: فوت زن در زمان ازدواج، عدم‌نزديکي شوهر با زن، اتمام مدت عقد یا بخشيدن زمان عقد از طرف شوهر مهر را ساقط نمي‌کند.

تکلیف ارث

طبق ماده ٩٤٠ قانون مدني، «زوجين كه زوجيت آنها دایمي بوده و ممنوع از ارث نباشند از يكديگر ارث مي‌برند.»

این ماده از آن سخن می گوید که در عقد موقت ميان زن و شوهر توارث برقرار نيست، مگر آن‌ كه زن ارث بردن را ضمن عقد شرط کند، در اینصورت از شوهر موقت خود نیز ارث می برد.

تعیین محل زندگی

در ازدواج مـوقت ملاک، توافق بین زن و شوهر است و اگر توافقی نداشته باشند، زن اجباری به ماندن در محل معین‌شده توسط شوهر ندارد.

فرزند حاصل از ازدواج موقت

بین فرزند حاصل از ازدواج موقـت و دائم تفاوتی نداشته و از تمامی حقوق منجمله ارث و نفقه ازدواج مـوقت برخوردار می باشد و نفقه فرزند بر پدر واجب است. در ماده ۱۱۵۸ قانون مدنی بیان شده «طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است، مشروط بر این‌که از تاریخ نزدیکی تا زمان تولد کمتر از ٦ ماه و بیشتر از ١٠ماه نگذشته باشد.» همچنین براساس ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی حضانت و نگهداری از فرزندان حق و تکلیف والدین معرفی شده و از آن‌جایی که پدر سرپرست خانواده محسوب می‌شود، هزینه‌های نگهداری از فرزندان نیز برعهده وی گذارده شده است.

ملزم نبودن زوجه به تمکین

زن در ازدواج موقـت الزامی به تمکین ندارد. مگر آنکه مرد در ضمن عقد، تمکین زوجه را شرط کرده باشد که در این صورت نفقه ازدواج مـوقت هم الزامی می شود. زن می تواند میزان رابطه و مراودات بین خود و مرد را نیز تعیین کند. اگر زن شرط کند که رابطه ای به صورت محدود و بدون مباشرت یا حتی بدون لذت داشته باشد در صورت پذیرفتن مرد، عقد موقت صحیح است .

منع کار در ازدواج موقت

شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد، منع کند. متعاقباً زن هم می تواند شوهر خود را از شغلی که مخالف با مصالح خانواده باشد منع کند، البته مشروط به اینکه موجب لطمه به معاش خانواده نگردد. در این میان نیز فرقی میان نکاح دائم یا موقت وجود نخواهد داشت.

بذل مدت

بذل مدت در ازدواج موقت به چند صورت میسر شده

  1. انقضای مدت تعیین شده ازدواج موقـت
  2. راده ی مرد مبنی بر پایان عقد موقت مورد سومی هم می توان مقرر کرد و آن زمانی است که
  3. طرفین توافقی در شروط ضمن عقد دال بر وکالت زن مبنی بر داشتن حق بذل مدت عقد را داشته باشد. (با این وکالت در هرزمان که صلاح بداند، می تواند ازدواج موقت را خاتمه بخشد.)

نکاتی در ازدواج موقت

  • لازم به ذکر است در صورتی که عدم حسن معاشرت مرد در حق زوجه موقت موجب عسر و حرج زوجه موقت گردد، وی می تواند از دادگاه تقاضای بذل مدت را نماید.
  • زن در ازدواج موقت بعد از خاتمه عقد چنانچه مباشرت نکرده باشد، عده نداشته و می تواند بعد از انحلال عقد موقت، ازدواج کند. ولی اگر مباشرت صورت گرفته باشد، باید به مدت دو بار قاعدگی عده نگه دارد و اگر عادت نمی شود، باید به مدت چهل و پنج روز ازدواج مجدد خودداری کند.
  • نکته ی پایان آنکه زن در ازدواج موقـت تحت ولایت شوهر نبوده و می تواند بدون اجازه او از خانه بیرون برود، اما در عین حال باید حقوق شوهر را رعایت کند.

4 پاسخ
  1. تینیو
    تینیو گفته:

    سلام.من پسر مجردی بودم که زن شوهر مرده ای با یک بچه را پنهانی از خانواده ام صیغه کرده ام و حق طلاق هم به او داده ام مرا راهنمایی کنید چگونه می‌توانم از او جدا شوم چون او نمی‌خواهد جدا شود و مهرش را هم ندهم چون مهرش هم زیاد است؟؟؟

    پاسخ
    • گروه وکلای عدل جویان
      گروه وکلای عدل جویان گفته:

      زن به مجرد منعقد شدن نکاح، مالک مهریه میشود و هیچ راهی وجود ندارد که مهریه او را ندهید. بطورمثال اگر زن خیانت هم کند و با مرد بیگانه ی دیگری در ارتباط باشد، هیچ تاثیری در حق او نسبت به مهریه ندارد و مهریه خود را تمام و کمال میتواند طلب کند. به شما دوست عزیز توصیه میشود که با همسر خود به مذاکره نشسته و بدلیل زیاد بودن مهریه او و سابقه مهر و محبتی که از قبل باهم داشته اید میزان مهریه را کاهش دهید و بعبارت دیگر همسر خود را قانع کنید تا از حق خودش کوتاه بیاید.

      پاسخ
  2. امیر
    امیر گفته:

    سلام قصد ازدواج با کسی را داشتم اما می خواهم حقوقم حفظ شود یعنی نمی خوام نفقه بدم و البته می خوام قانون پشتم باشه یعنی امکان این هست با توافق چیزی شبیه به توافق ضمن عقد برای نفقه پیاده کرد که از نظر قانونی ملزم به پرداخت نفقه نشم ؟

    پاسخ
  3. علیرضا
    علیرضا گفته:

    سلام.مرد مجردی هستم که با زن بیوه در دفترخانه ای به صورت موقت به عقدو نکاح درامدیم.اما بعداز اسکان در منزل و خرید لوازم ایشان بهر بها نه ای بنده را به خانه راه نمیدهد و حتی وسایل زندگی هم با وعده های واهی پس نمی‌دهد .چکار باید کنم ممنونم

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *