تهمت زدن به دیگران چه مجازاتی دارد؟
تهمت زدن به دیگران چه مجازاتی دارد؟ یکی از جرائمی که در قانون مجازات اسلامی مورد اشاره واقع شده است، جرم تهمت زدن به دیگران است که در کتب حقوقی بیشتر با عنوان افترا شناخته می شود.
این جرم دارای انواع مختلفی است و مجازات های مختلف حدی و تعزیری را نیز شامل می شود.
در ادامه به بررسی این جرم و مجازات های مقرر شده برای مجرمان این عرصه می پردازیم با عدل جویان همراه باشید..
تهمت ( افترا ) چیست؟
فهرست مطالب
تهمت به معنای نسبت دادن قول و یا فعلی مجرمانه به فرد دیگرست بی آنکه فرد تهمت زننده توان اثبات آن را داشته باشد. این جرم در ماده 697 قانون مجازات اسلامی و همچنین ماده 699 و در بخش تعزیرات جرم انگاری شده است.
گونه ای دیگر از تهمت در ماده 245 قانون مجازات اسلامی آمده است که مشمول مجازات حد بوده و از حیث مجازات با دیگر انواع تهمت و افترا متفاوت است.
بنابراین این جرم را از حیث نحوه ارتکاب و از حیث میزان مجازات می توان به انواع مختلفی دسته بندی نمود که در مبحث بعدی مورد اشاره واقع می گردند.

تهمت زدن به دیگران چه مجازاتی دارد؟
انواع تهمت ( افترا )
مهمترین دسته بندی انجام شده در خصوص تهمت را می توان به تقسیم بندی آن از حیث نحوه ارتکاب نسبت دهیم.
تهمت را با توجه به امر مذکور می توان به صورت ذیل تقسیم بندی نمود.
تهمت قولی
تهمت فعلی
اما اگر تهمت و افترا را از حیث نوع مجازات نیز تقسیم بندی نماییم می توانیم به یک دیدگاه کاملا اصولی در خصوص این جرم دست یابیم.
این تقسم بندی عبارت است از:
- تهمت مستوجب مجازات تعزیری
- تهمت مستوجب مجازات حدی
در ادامه هر کدام از انواع تهمت را از نظر نحوه ارتکاب و نوع مجازات آن ها بررسی می نماییم.
مشاوره حقوقی رایگان برای تهمت
با توجه به مشکلات مالی که مردم درگیر ان هستند تیم حقوقی ما بر آن شد تا با اقدامی دلسوزانه مشاوره حقوقی رایگان از طریق تلفنی و همچنین از طریق سایت عدل جویان ارائه دهد. برای استفاده نمودن از خدمات حقوقی رایگان باید با شماره 44386581 تماس بگیرید علاوه بر این می توانید با مراجعه به سایت مشاوره حقوقی انلاین کسب نماییم.
تهمت قولی و مجازات آن
تهمت قولی در ماده 697 مورد مورد اشاره واقع شده است. این ماده بیان میدارد:
هر کسی به وسیله اوراق چاپی و یا خطی و یا به وسیله درج در روزنامه و جراید و یا نطق در مجامع و یا به هر وسیله دیگر، امری را به کسی صریحا نسبت دهد و یا آن ها را منتشر کند که مطابق قانون آن امر جرم محسوب شود و نتواند صحت آن را اثبات کند، جز در مواردی که موجب حد است، به یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و یا یکی از آن ها، حسب مورد محکوم خواهد شد.
از مفاد این قانون مشخص می گردد که اگر متهم، امری را به دیگری نسبت داده باشد و برای آن امر، در قانون مجازات اسلامی هیچ گونه جرم انگاری صورت نگرفته باشد، نمی توان به استنناد این ماده، وی را محکوم نمود.
مجازات تعیین شده برای تهمت قولی و یا همان تهمت لفظی، از نوع مجازات تعزیری بوده و قابل تخفیف توسط قاضی دادگاه می باشد.
همچنین رضایت شاکی خصوصی نیز می تواند موجباب تخفیف مجازات وی را فراهم نماید.
بخش پایانی ماده 697 قانون مجازات اسلامی به مجازات حد نیز اشاره ای داشته است که در مبحث پایانی و به صورت مجزا مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
تهمت زدن به دیگران چه مجازاتی دارد؟
این نوع از تهمت نسبت به نوع لفظی و قولی آن کمتر شایع است اما ادله اثبات قوی تر و محکم تری دارد.
تهمت فعلی در ماده 699 قانون مجازات اسلامی مورد اشاره و جرم انگاری قرار گرفته است. این ماده بیان می دارد:
هر کسی که عالما و عامدا و به قصد متهم کردن دیگری آلات و ادوات جرم یا اشیایی را که یافت شدن آن در تصرف یک نفر موجب اتهام او می شود، بدون اطلاع آن شخص در منزل و یا محل کار و یا در جیب و یا اشیایی که متعلق به اوست بگذارد، یا مخفی کند و یا به نحوی متعلق به او قلمداد کند و در اثر این عمل شخص مزبور تعقیب شود، پس از صدور قرار منع تعقیب یا اعلام برائت قطعی آن شخص، مرتکب به سه ماه تا سه سال حبس و یا تا 74 ضربه شلاق محکوم می گردد.
ملاک وقوع جرم، رکن معنوی آن است که در بخش آغازین ماده و به صراحت آمده است.
مرتکب باید برای ارتکاب جرم از قوه عقل برخوردار بوده و با سوء نیت آن را انجام داده باشد.
مجازات تعیین شده برای تهمت و افترای فعلی نیز از نوع تعزیری بوده و میزان آن را قاضی دادگاه مشخص می نماید.
قذف چیست و مجازات چیست؟
در ماده 697 قانون مجازات اسلامی که در مبحث تهمت قولی نیز مورد اشاره واقع گردید، به صورت اجمالی و تنها با یک اشاره اجمالی از تهمت مشمول حد سخن به میان آورده و آن را داخل در مبحث تهمت قولی از حیث ارتکاب و خارج از مجازات مقرر شده برای آن می داند.
قذف در ماده 245 قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است و به معنای تهمت عامدانه و عالمانه ناموسی و نسبت دادن زنا ویا لواط به فرد دیگریست بی آنکه مرتکب بتواند آن را اثبات نماید.
مجازات قذف را شرع تعیین نموده است و قاضی دادگاه نمی تواند به اختیار خود در میزان آن تخفیف قائل شود. مجازات مقرر شده برای این جرم، 80 ضربه شلاق است.
برای دریافت مشاوره حقوقی رایگان با کارشناسان و دکترین حقوقی ما در عدل جویان تماس حاصل فرمایید…
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.