تبدیل مجازات چیست؟
تبدیل مجازات چیست؟ گاهی مجرمین مرتکب جرائمی می شوند که جرای آن ها حبس های طولانی مدت خواهد بود. در قوانین حقوقی ما قانونی به تصویب رسیده است که طبق آن امکان جایگزین کردن جزای حبس با مجازات های دیگر وجود دارد و مجرم می تواند به جای تحمل حبس، مجازاتهای دیگری را تحمل نماید. در این قانون که در سال نود و دو به تصویب رسید آمده است که قاضی موظف است در صورتی که مجرم امکان تبدیل داشته باشد، مجازات حبس او را تبدیل نماید و او را به مجازات های دیگری محکوم نماید ، در ادامه با توضیحات وکیل دادگستری همراه باشید…
شرایط تبدیل مجازات چیست؟
فهرست مطالب
در قوانین حقوقی کشور ما بیشتر به این بحث اشاره شده است و حقوق دانان کشور ما بر این باورند که مجازات حبس حتما باید به مجازات دیگری تبدیل شود، اماهمانطور که در بالا توضیح داده شد تبدیل به راحتی امکان پذیر نیست و مجرم باید دارای شرایط باشد. طبق ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی اگر فرد شاکی از مجرم گذشت کند امکان تبدیل وجود خواهد داشت و اگر مجرم به جرمی متهم شده باشد که شاکی خصوصی نداشته باشد در صورت دارا بودن شرایط می تواند مجازات خود را تبدیل نماید.
نکته مهم : توجه داشته باشید که اگر تبدیل مجازات یک مجرم از سمت دادگاه الزامی اعلام شود، دیگر برای جایگزین کردن مجازات نیازی به گذشت شاکی و یا تخفیف مجازات نیست و دادگاه این اجازه را خواهد داشت که مجازات حبس اورا تبدیل نماید.
آیا جایگزین حبس در جرائم عمدی نیز وجود دارد؟
در جواب این سوال که می توان مجازات حبس جرائم عمدی را نیز تبدیل کرد باید بگوییم بله این امر امکانپذیر است. اما نحوه مجازات و نوع مجازات جایگزین شده با توجه به نوع جرم و میزان محکومیت حبس متفاوت خواهد بود و دادگاه طبق مدت زمان حبس مجرم مجازات اورا تبدیل خواهد نمود. همچنین برای تبدیل جرائم عمدی می بایست فرد دارای شرایطی باشد که در قانون درج شده اند. تا قاضی بتواند تبدیل اورا الزامی دانسته و مجازات اورا به صورت اجباری تبدیل کند. موارد بسیار زیادی وجود دارند که در صورت وجود آن ها متهم می تواند به صورت اجباری مجازات خود را تبدیل کند. در ادامه به چند مورد از این شرایط پرداخته ایم، با ما همراه باشید.
تبدیل حبس تا سه ماه
اگر شخصی مرتکب یک جرم عمدی شود و دادگاه اورا به خاطر ارتکاب یک جرم عمدی محکوم به حبس نماید، چنانچه میزان محکومیت او به مدت سه ماه باشد دادگاه تبدیل جرای او را الزامی دانسته و صلاح می داند که به جای تحمل حبس تا سه ماه جرای دیگری شامل حال او کند.
تبدیل سه تا شش ماه
اگر فردی مرتکب یک جرم عمدی شود و دادگاه برای او مجازاتی مطابق با شش ماه حبس را تعیین کند، فرد به راحتی نمی تواند مجازات خود را تبدیل نماید و برای این امر می بایست مجرم هیچ گونه موانعی نداشته باشد، این موانع در قانون جزا درج شده اند و در صورتی که مجرم دارای هیچ کدام از موانع درج شده در قانون نباشد دادگاه تبدیل جرم او را الزامی و اجباری دانسته و به او این امکان را می دهد که جزای خود را تبدیل یا جایگزین نماید.
تبدیل حبس شش ماه تا یک سال
اگر مجرم طی ارتکاب جرم عمدی توسط دادگاه به یک سال حبس متهم شود دادگاه خواسته او را الزامی ندانسته و تبدیل برای اینگونه مجرمین اختیاری می باشد. برای مثال اگر مجرمی که به یک سال حبس محکوم شده است هیچ کدام از موانع منعی را نداشته باشد می تواند طی ارسال دادخواستی از دادگاه بخواهد که مجازات اورا تبدیل نماید.
تبدیل در جرائم غیر عمدی چگونه خواهد بود؟
تبدیل جزا در جرائم غیر عمدی شرایط نسبتا بهتری را دارا خواهد بود. تبدیل در جرائم غیر عمدی نیز با توجه به میزان حبس اجباری و اختیاری خواهد بود.
تبدیل جرائم غیر عمدی زیر دوسال
در جرائم غیر عمدی چنانچه دادگاه مجرم به را تحمل حبس زیر دو سال محکوم کرده باشد، تبدیل جزای او الزامی بوده و دادگاه مجازات اورا جایگزین خواهد کرد.
تبدیل جرائم غیر عمدی بالای دو سال حبس
در جرائم غیر عمدی که میزان حبس آن ها بالای دو سال است، مجرم می تواند به صورت اختیاری حبس خود را مبدل نماید و هیچ گونه الزامی وجود نخواهد داشت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.