اگر صاحب چک فوت کند
اگر صاحب چک فوت کند: سوالات متداول پیش روی افراد در زمینه ی فوت صاحب چک :
اگر صاحب چک فوت کند چه خواهد شد ؟
پرداخت وجه چک چگونه امکان پذیر است ؟
آیا نیاز به نگرانی از سوی دارنده چک پس از فوت صادر کننده چک میباشد ؟
درکدام مواد قانونی بدان اشاره شده است ؟
چک یک سند عادی تجاری است که در ایران مخصوصاً در معامله های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد از این جهت چک در داد و ستد و تجارت به عنوان یک ایفا کننده قوی شناخته شده است .
با توجه به ماده 310 قانون تجارت چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می کند .
از این جهت در تعریف چک می توان چنین بیان کرد که یک سند تجاری عادی است که به منظور دریافت وجه از بانک و اعتباری که در نزد بانک دارد به صاحب حساب داده میشود و باید وی دارای شرایط مطلوب به منظور دریافت چک نیز باشد .
هنگامی که شخص پیش از فوت خود یک چک صادر کند به دلیل وجود رضایت شخص فوت شده ، که بر اساس رضایت خود چک را به دریافت کننده داده است پیش از آن که اموال شخص فوت شده به ورثه او تعلق گیرد چک فرد دریافت کننده نیز پرداخت خواهد شد .
اگر چک مدت دار بوده و به گونه ای باشد که بعد از فوت شخص صادر کننده چک موعد فرا رسد بر اساس ماده 231 قانون امور حسبی :
دیون مؤجل متوفی بعد از فوت حال می شود .
با توجه به ماده فوق هنگام صدور چک از ناحیه فرد پس از فوت او دیون وی حال و امروزی میشود و بانک وظیفه دارد دین فرد فوت شده را به شخص دائن پرداخت نماید .
و با توجه به ماده 311 قانون تجارت :
در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادر کننده برسد – پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد .
با توجه به این ماده هنگامی که موجودی داخل حساب فرد فوت شده دارد بانک باید نسبت به پرداخت وجه چک اقدام نماید و نمی تواند نسبت به آن امتناع ورزد .
دریافت وجه چک از ورثه فرد فوت شده :
فهرست مطالب
بانک پس از فوت صادر کننده چک مدت دار موظف به پرداخت وجه چک می باشد که می توان به منظور اثبات آن به قانون امور حسبی و همچنین قانون تجارت نیز مراجعه کرد اما در برخی از موارد ، برخی از بانک ها ، پس از فوت فرد نسبت به پرداخت وجه چک خودداری می نمایند . در چنین مواقعی فرد می تواند به دادگاه مراجعه و یک دادخواست تحت عنوان دریافت وجه چک به دادگاه ارائه دهد .
باید توجه داشت در این دادخواست می بایست طرف مقابل دریافت کننده وجه چک ورثه آن شخص فوت شده نیز باشد .
ولیکن اگر تاریخ چک پیش از فوت شخص باشد و ارائه آن پس از فوت به بانک صورت گیرد چه خواهد شد سرنوشت چک چیست ؟
باید توجه داشت بانک در چنین مواقعی که تاریخ چک پیش از فوت فرد است ولکین ارائه آن به بانک پس از فوت فرد صورت می گیرد بانک نمیتواند وجه چک را پرداخت کند زیرا حساب آن شخص فوت شده بسته خواهد شد و وجه موجود در حساب وی به وارث آن شخص فوت شده تعلق می گیرد .
چنانچه ایراد بسیاری بر این گفته وارد است از جمله صدور چک توسط شخص فوت شده به اراده و اختیار و خواست خود صورت گرفته است ، چنانچه چک مدت دار باشد و شخص صادر کننده فوت کند بانک باید وجه را پرداخت نماید زیرا برای عمل تجاری و به خواست او این چک به دریافت کننده داده شده است .
بنا بر گفته فوق دارنده چک باید به دادگاه مراجعه کند و طی یک دادخواست خواستار دریافت وجه چک از وارث آن شخص فوت شده گردد .
نتیجه گیری :
ما در این مقاله به بررسی چک و سرنوشت چک بعد از فوت صادر کننده آن پرداختیم .
چنانچه همه با چک آشنا هستند که یک سند تجاری است و عادی که میان مردم نیز به شدت رواج دارد به ویژه در معاملات که فرد از وجه نقد به منظور پرداخت استفاده نمی کند .
از متن فوق میتوان به این نتیجه دست یافت که پرداخت مبلغ چک صد در صد بعد از فوت شخص صادر کننده امکان پذیر است ولیکن ممکن است کمی دشواری داشته باشد زیرا بانک این اختیار را ندارد که وجه چک را پرداخت کند و حساب فرد پس از فوت او بسته خواهد شد و باید از وارث آن فرد مبلغ چک طی دادخواست مسترد گردد .
ما در راستای این مقاله به مواد قانونی در ارتباط با پرداخت وجه چک نیز اشاره کردیم .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.