الزام به تحویل ملک معوض
الزام به تحویل ملک معوض: الزام به تحویل ملک معوض درخواستی می باشد که به سبب عقد معاوضه میان طرفین عقد و عدم انجام تعهد از جانب مالک ملک مطرح می شود. برای بررسی شرایط الزام به تحویل ملک معوض می بایست تعریفی در خصوص عقد معاوضه و شرایط مورد نیاز ارائه دهیم در ادامه با دفتر وکالت عدل جویان همراه باشید…
عقد معاوضه چیست؟
فهرست مطالب
به موجب ماده 464 قانون مدنی:« قرارداد معاوضه عقدی است که در آن عوضین، مالی را در مقابل و در عوض مال دیگر اخذ میکنند بدون ملاحظه این که یکی از عوضین مبیع و دیگری ثمن باشد.»
ویژگی های قرارداد معاوضه عبارتند از:
- عقد معوض است، یعنی در قبال کالا مال یا کالای دیگر قرار دارد و قرارداد دوطرفه است.
- معاوضه عقد لازم است و برای فسخ اراده طرفین معامله نیاز است.
- معاوضه جز عقود تملیکی می باشد.
- داشتن حق حبس
- مشخص و معین بودن عو ضین
- باطل شدن تعهد یک طرف منجر به بطلان تعهدات طرف مقابل می شود
- تلف قبل از قبض حق فسخ ایجاد می کند.
نتیجه آنکه در عقد معوض همیشه دو تعهد متقابل وجود دارد. تعهد هریک از طرفین نسبت به طرف دیگر عوض نامیده می شود. این تعهد در عقد معاوضه ملک، تعهد مالک به تحویل ملک به خریدار و تعهد خریدار به پرداخت ارزش مال یا انجام کار یا خدمات به مالک می باشد.
شرایط درخواست الزام به تحویل ملک
همانطور که در مقاله الزام به تحویل ملک معوض بیان گردید با انعقاد قرارداد معاوضه طرفین ملزم به انجام تعهداتی می شوند. حال اگر مالک با وجود انجام تعهد خریدار مبنی بر پرداخت ارزش ملک اقدام به انتقال سند به نام خریدار نکند، خریدار می تواند با جمع آوری مدارک لازمه و طرح درخواست الزام به تحویل ملک در دادگاه صالح مالک را به انجام تعهد خویش اجبار نماید.
مدارک و منضمات لازم :
مدارک و منضمات لازم برای طرح دعوی حقوقی الزام به تحویل ملک برای وکیل ملکی عبارتند از:
- ارائه قرارداد معاوضه و نیز تصویر مصدق سند مالکیت
- همراه داشتن کارت ملی به منظور احراز هویت
- در صورت موجود بودن شهود، استماع شهادت آنان
- درخواست تحقیق محلی در صورت نیاز
نمونه قرارداد معاوضه
ماده 1- طرفین قرارداد: معاوض: خانم/آقای …………………………. فرزند …………………… به شماره شناسنامه …………. کدملی ……………………… شماره تلفن ثابت ………………………. همراه …………………… آدرس …………………………………………………
ماده 2- عوضین:
الف: مورد عوض عبارت است از …………………………………………………………………………
ب: مورد معوض عبارت است از: ……………………………………………………………………….
که از طرف متعاوض به معاوض در برابر عوض داده شده انتقال مییابد.
ماده 3- ارزش عوضین: مبلغ ……………………………… ریال معادل ……………………… تومان است و طرفین اقرار نمودند که هیچگونه وجه یا مالی به عنوان مابهالتفاوت ارزش عوضین به یکدیگر تأدیه یا تسلیم ننمودهاند و هر گونه دعوای احتمالی را در این خصوص اسقاط کرده و به صلح خاتمه میدهند.
ماده 4- فسخ قرارداد: طرفین کلیه خیارات از جمله خیار عیب و غبن هر چند فاحش و افحش را از خود ساقط نمودند.
ماده 5- وثیقهها و تضمینها: معاوض/متعاوض متعهد گردید جهت تضمین انجام تعهدات خود یک فقره چک/سفته به شماره ………………………… مبلغ ……………………………… ریال معادل ……………………… تومان به عهده بانک ………………………… به معاوض/متعاوض تحویل دهد.
ماده 6- شروط قرارداد:
1- کالای مورد عوض در تاریخ …………………………. به متعاوض تحویل داده خواهد شد و رسید عادی متعاوض برای اثبات آن کفایت مینماید.
2- کالای مورد معوض نیز در تاریخ …………………………. به معاوض تحویل داده خواهد شد و رسید عادی معاوض برای اثبات آن کفایت مینماید.
ماده 7- حوادث غیرمترقبه: در صورت بروز حوادث غیرمترقبه که اجرای قرارداد را مختل نماید، پس از رفع حادثه مذکور، هر یک از طرفین مکلف است که در اسرع وقت نسبت به ایفاء تعهدات قراردادی خویش اقدام نماید.
ماده 8- حل اختلاف: در صورت بروز اختلاف در تعبیر مفاد قرارداد و یا نحوه اجرای آن، موضوع بدواً از طریق مذاکره و سازش حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم حصول سازش، موضوع به داوری خانم/آقای………….به آدرس ………………..ارجاع و نسبت به حل و فصل آن از این طریق اهتمام ورزیده میشود و در غیر این صورت به مراجع قضایی مراجعه خواهد شد.
ماده 9- نسخههای قرارداد: این قرارداد مشتمل بر نه ماده در تاریخ ……. به تعداد … نسخه با اعتبار واحد تنظیم و تمام مفاد و مندرجات آن مورد قبول طرفین واقع گردید.
تفاوت عقد معاوضه با عقد بیع؛ با وجود اینکه عقد بیع و معاوضه شباهت های بسیاری به یکدیگر دارند ولی از تفاوت هایی برخوردارند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
1- معامله در بیع در قبال پول رایج انجام می شود ولی در عقد معاوضه علاوه بر پول، در قبال دریافت کالا و خدمات نیز این عقد منعقد می شود.
2- در عقد بیع خیارات مختص این عقد وجود دارد، که نه تنها در معاوضه بلکه در سایر عقود نیز جایی ندارند. این خیارات عبارتند از: خیار مجلس، خیار حیوان و خیار تاخیر ثمن.
3- حق شفعه در بیع راه دارد ولی در معاوضه امکان استفاده از این حق وجود ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.