نمونه دادخواست تقسیم ترکه توسط وکیل ارث

نمونه دادخواست تقسیم ترکه : تقسیم ترکه در زمان‌ های گذشته مبتنی بر اصول قومیتی و قواعد نانوشته اجتماعی بود. بر طبق بسیاری از این قواعد برادر بزرگ تر مشمول دریافت سهم بیشتر و برادر کوچک تر مشمول دریافت سهام کمتری می گردید. بسیاری از این قواعد دختران و زنان را از دریافت ماترک محروم دانسته و به همین علت ناعدالتی های بسیار زیادی در خصوص تقسیم ترکه وجود داشت اما دین اسلام با بسیاری از متون شرعی و فقهی به همراه برخی از آیات قرآن کریم این قواعد نانوشته را منسوخ نمود و قواعد عادلانه و کتبی را جایگزین کرد. قوانین مربوط به تقسیم ترکه را باید در قانون امور حسبی و قانون مدنی دنبال نمود. در ادامه مهمترین قوانین و اصول حاکم بر تقسیم ترکه و نمونه دادخواست تقسیم ترکه را بر طبق قوانین یادشده بیان می‌کنیم.

نمونه دادخواست تقسیم ترکه

یک نمونه دادخواست تقسیم ترکه به صورت رایگان در اختیار شما قرار می گیرد می توانید به صورت رایگان دانلود کنید.

دادخواست تقسیم ترکه

نمونه دادخواست تقسیم ترکه

تقسیم ترکه به چه معناست؟

ترکه یک واژه عربی و به معنای تمامی اموالی است که از یک فرد پس از فوت او باقی می ماند. معنای اصطلاحی این کلمه صرفاً اموال و دارایی‌های مثبت را شامل می‌ شود اما معنای حقوقی ترکه به تمامی اموال و دارایی ‌های مثبت و منفی (بدهی ها و دیون) به همراه تمامی حقوق مالی فرد همچون حق رد مال، تنفیذ قرارداد و مواردی از این قبیل نیز اطلاق می گردد. بر طبق این تعریف وراث متوفی موظف به ادای تمامی دیون و تعهدات مالی در قبال دیگران بوده و سپس از باقیمانده‌ ماترک می توانند سهم الارث خود را برداشت کنند.

 

چه افرادی حق درخواست تقسیم ترکه را دارند؟

با توجه به ماده ۳۰۰ قانون امور حسبی:

در صورت تعدد ورثه هر یک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند.
بر طبق ماده ۳۰۱ همین قانون:
ولی و وصی و قیم هر وارثی که محجور باشد و امین غائب و جنین و کسی که سهم‌الارث بعضی از ورثه به او منتقل شده است و همچنین موصی له و وصی راجع به موصی به، در صورتی که وصیت به جزء مشاع از ترکه شده باشد حق درخواست تقسیم را دارند.
درخواست تقسیم ترکه بر طبق قانون امور حسبی
بر طبق این قانون درخواست تقسیم باید کتی بوده و مشتمل بر امور زیر باشد:
نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی ورثه و اشخاصی که ترکه باید بین آنها تقسیم شود و همچنین سهام هر یک از آن ها.

بر طبق ماده ۳۰۲:

نسبت به درخواست تقسیم مرور زمان جاری نیست و کسانی که ذی حق درخواست تقسیم هستند می توانند این درخواست را در هر زمانی ارائه نمایند.
این قانون در خصوص وارث غایب مفقودالاثر نیز بیان می کند:
– هر گاه یکی از ورثه متوفی غایب مفقودالاثر باشد و وکیل نداشته باشد اگر درخواست تقسیم اموال متوفی صورت گیرد برای فرد غائب امین مشخص شده و سپس تقسیم ماترک اجرا می گردد.

رسیدگی به دادخواست تقسیم ترکه در دادگاه

زمانی که این درخواست در دادگاه به جریان می‌افتد مرجع حقوقی می تواند جهت ارائه برخی از توضیحات، درخواست کننده را احضار نموده و از او در خصوص برخی از امور توضیحات لازم را درخواست نماید. ناگفته نماند که رسیدگی به دادخواست تقسیم ترکه مشمول تعیین جلسه رسیدگی بوده و در این جلسه درخواست کننده و اشخاص ذی نفع احضار می شوند. نوبت رسیدگی به گونه ای تعیین می‌گردد که فاصله بین ابلاغ احضاریه و روز دادرسی کمتر از ۱۰ روز نباشد.
دادگاه ابتدا طرفین را تشویق و ترغیب به تقسیم اموال میان خود به صورت توافقی می نماید. بر طبق قوانین امور حسبی تقسیم ترکه باید به صورتی انجام شود که برای هریک از ورثه از هر نوع مال حصه ای معین شود. در غیر این صورت باید مبادرت به تقسیم ارزش مالی اموال نمود.

نکات حقوقی تقسیم ترکه

  •  اگر برخی از وراث در تنظیم قراردادهای مربوط به تقسیم ترکه حضور نداشته باشند و رضایت خود را نیز در این زمینه اظهار ننموده باشند می توانند در یک زمان معین در دادگاه مربوطه حاضر شده و رضایت یا عدم رضایت خود را نسبت به قرارداد مورد نظر اعلام نمایند.
  • اگر عدم حضور فرد مبتنی بر یک عذر موجه باشد می ‌تواند از دادگاه تعیین وقت جدید جهت رسیدگی به دادخواست تقسیم ترکه را درخواست نماید.
  • تقسیم ترکه برای افراد محجور و یا غائب توسط نمایندگان این افراد انجام می شود
  •  زمانی که ترکه قابل تقسیم نباشد فروخته شده و بهای آن به وراث تقدیم می گردد این شرط زمانی انجام می‌گیرد که وراث در خصوص چگونگی تقسیم ماترک به توافق نرسند.
  • اگر یک وارث نسبت به مورث مدیون باشد می توان از سهم او را پرداخت کرد.

ارجاع تقسیم ترکه و یا برخی از آن به کارشناسی

با توجه به ماده ۳۱۴:

در صورتی که ورثه تراضی در بهای اموال غیر منقول مورد درخواست تقسیم ننمایند اموال نامبرده باید توسط کارشناس ارزیابی شود و اموال منقول در صورتی ارزیابی می‌ گردد که به ارزیابی در موقع تحریر ترکه به جهاتی نتوان ترتیب اثر داد. ترتیب انتخاب کارشناس و مقررات راجع به کارشناس که در آئین دادرسی مدنی مقرر است در تقسیم رعایت می ‌شود.
این قانون در ادامه بیان می کند کارشناس باید بهای اموال مورد درخواست تقسیم و قابل قسمت بودن و یا قابل قسمت نبودن آنها را معین و سهام را تعدیل نماید. کارشناس باید برای ارزیابی اموال، بهای روز ارزیابی را در نظر بگیرد.

تقسیم ترکه با استفاده از قرعه

شاید قدری تعجب برانگیز باشد اما قوانین فقهی ما استفاده از قرعه را جهت تقسیم برخی از اجزای ماترک قابل اجرا دانسته است در این خصوص ماده‌ی ۳۱۹ بیان می‌کند: در صورتی که پس از تعدیل سهام ورثه به تعیین حصه تراضی ننماید سهام آنها به قرعه معین می‌ شود.
در ادامه این ماده بیان می شود که در موردی که تقسیم از طریق قرعه انجام می‌گردد باید جلسه‌ای که برای قرعه معین شده به اشخاص ذی نفع اطلاع داده شود و اگر بعضی از اشخاص نامبرده حاضر نشوند دادگاه بخش به درخواست اشخاص حاضر اقدام به قرعه و تعیین سهام می‌ نماید.

صورت مجلس تقسیم ترکه

صورت مجلس تقسیم ترکه به معنای اتمام عملیات مربوط به تقسیم ترکه و احقاق حق هر کدام از طرفین است. این صورت مجلس باید به امضاء یا مهر صاحبان سهام و امضاء دادرس دادگاه برسد و به تعداد صاحبان سهام به آنها ابلاغ می گردد. با توجه به ماده ای ۳۲۴ قانون امور حسبی این تصمیم از تاریخ ابلاغ در حدود قوانین قابل اعتراض پژوهش و فرجام است. پس از تقسیم قانونی ترکه هر یک از وراث مالک قانونی سهم خود بوده و می‌تواند در حدود قانون و بدون اضرار به دیگران در آن تصرف کنند. با توجه به ماده ۳۲۶ این قانون، قوانین حقوق مدنی راجع به تقسیم در مورد تقسیم ترکه جاری خواهد بود.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *